Συμφωνία συμφιλίωσης υπέγραψαν Φάταχ και Χαμάς

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και Χαμάς υπέγραψαν στο Κάιρο συμφωνία συμφιλίωσης, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από μυστικές διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα της Αιγύπτου.fath-hamas-reconciliation

Σύμφωνα με πηγές στη Γάζα, το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και η αντίπαλή του παλαιστινιακή οργάνωση Φάταχ, έπειτα από περίπου μία δεκαετία καταστροφικών διενέξεων, υπέγραψαν τη συμφωνία παρουσία αξιωματούχων των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν οι ακριβείς όροι της συμφωνίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συμφωνήσει την 1η Νοεμβρίου να παραδώσουν το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να λειτουργεί υπό την προεδρική φρουρά του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Επίσης, αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως 3.000 αστυνομικοί της Παλαιστινιακής Αρχής θα αναπτυχθούν στη λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο βάσει της συμφωνίας.

Η Φάταχ, το κίνημα του Αμπάς που έχασε τον έλεγχο της Γάζας το 2007 από τη Χαμάς, υποστηρίζει πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα θα πρέπει να ελέγχεται από τους προεδρικούς φρουρούς υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστής ως EUBAM, και όχι από τους εργαζομένους που συνδέονται με τη Χαμάς και οι οποίοι το ελέγχουν αυτήν τη στιγμή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα που θεωρείται πως αποτελεί το προοίμιο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ελέγχεται από τη Φάταχ. Ωστόσο, ασκεί την περιορισμένη εξουσία της μόνο στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέχει το Ισραήλ και απέχει από τη Γάζα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.

Ακόμη παραμένει άγνωστη και η εμβέλεια και η διάρκεια της συμφωνίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμφωνία αφορά κυρίως πρακτικά ζητήματα, ενώ περισσότερο ακανθώδη θέματα, όπως ο έλεγχος της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας και η τύχη των 25.000 ανδρών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ενδέχεται να μετατεθούν για αργότερα.

Επιπλέον και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι η ολοκλήρωση της συμφιλίωσης θα πάρει καιρό, δεδομένου ότι η κατανομή των εξουσιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα συμφέροντα και οι θέσεις των δύο οργανώσεων είναι αντιφατικά.

Η Χαμάς κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας μόνη της, αφότου εκδίωξε από εκεί την Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας προεδρεύει ο Αμπάς, με τίμημα έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο με τη Φάταχ το 2007.

Χαιρετίζει ο Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτισε τη συμφωνία συμφιλίωσης, λέγοντας ότι βλέπει σε αυτήν «την τελική συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαιρέσεις».

Η Φατάχ, μέσω του επικεφαλής του κόμματος στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι ο Μαχμούτ Αμπας θα μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα, στην πρώτη επίσκεψη από το 2007.

Επίσης δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να υποχρεωθεί η Χαμάς να συμφιλιωθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή.