Στ.Μαλάς:«Δεν θα καθηλώσω το Κυπριακό καταστρέφοντας συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες»

«Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σύγκρουση με την ανάγνωση των γεγονότων όπως την κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης» δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.b_malas1

Μιλώντας στη διάσκεψη για το Κυπριακό ο Στ. Μαλάς ανέφερε τα πιο κάτω:

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο θέμα ασφάλεια- εγγυήσεις η πρόοδος που καταγράφηκε συνιστά «ιστορικό βήμα». Επίσης, αναφέρει ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις πήγαν στο Κρανς Μοντανά «δεσμευμένες να εξεύρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις». Προσθέτει ακόμα, ότι ο ίδιος πήγε στο δείπνο εκτιμώντας πως υπήρχε ευρεία συναντίληψη για στρατηγική συμφωνία. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο ΓΓ δεν ήθελε να επιρρίψει ευθύνες, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική πλευρά, η καταγραφή των γεγονότων εκθέτει την τοποθέτηση του Ν. Αναστασιάδη και επαινεί τη στάση της Τουρκίας. Γιατί ο Ν. Αναστασιάδης δεν υπέδειξε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτά που καταγράφονταν ήδη στο προσχέδιο της Έκθεσης δεν αντανακλούν όσα συνέβησαν στην Ελβετία, αν όντως μπορεί να αντικρούσει αυτά που καταγράφονται;

Υπάρχει ένα αναντίρρητο γεγονός: ο ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ, η Βρετανία, η Ελλάδα κι εμείς είχαν όλοι την ξεκάθαρη θέση για τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα. Αυτό καταγράφεται και στο Πλαίσιο του ΓΓ ο οποίος ξεκάθαρα υιοθετεί θέσεις που είναι υπέρ της δικής μας πλευράς στα θέματα εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και εδαφικού. Πώς το αξιοποίησε ο Ν. Αναστασιάδης; Το άτυπο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, που έδωσε το βράδυ του δείπνου, αντίθετα με όσα κάποιοι υποστηρίζουν, δεν συνιστούσε νέα Συνθήκη Εγγύησης, αλλά έδινε στις εγγυήτριες δυνάμεις μόνο συμβουλευτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Ο ΓΓ είναι σαφής ότι για να προχωρήσει σε νέα πρωτοβουλία υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αναμένει από τις δύο πλευρές να αποφασίσουν από κοινού για να προχωρήσουν σε μια διαδικασία «που να έχει νόημα» και τις ενθαρρύνει να εξεύρουν τρόπους «για να διατηρηθεί ο όγκος της εργασίας που δημιουργήθηκε καθόλη τη διαδικασία με τη μορφή των συγκλίσεων και συναντιλήψεων που επισωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων» μέσα από την «πακετοποίηση συγκεκριμένων βασικών θεμάτων». Συνεπώς, όσα υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΓΓ δεν ευσταθούν, αφού δεν αποδέχτηκε τα πιο πάνω, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις. Με αυτά τα δεδομένα ο ΓΓ δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νέα πρωτοβουλία.

Αναφορικά με την προσπάθεια του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη να εμφανιστούν ως η δύναμη που εξισορροπεί  δύο άκρα, διαψεύδεται από τα γεγονότα. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Αυτό που συμβαίνει συνιστά επανάληψη όσων παρακολουθούμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση: μετακίνηση του ΔΗΣΥ προς συγκεκριμένο άκρο. Το 1993 ήταν ο ενταφιασμός των Ιδεών Γκάλι, το 1998 η πυραυλολογία και το 2013 η απόρριψη των συγκλίσεων. ΔΗΣΥ- Αναστασιάδης ελέγχονται γιατί επιλέγουν συστηματικά τις προεκλογικές σκοπιμότητες και την εξουσία. Αυτό που δεν μας λέει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι πώς θα αντιμετωπίσει τα τετελεσμένα που ήδη δημιουργούνται.

Όσο αφορά στις δικές μου προθέσεις, ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να καθηλώσω το Κυπριακό καταστρέφοντας συγκλίσεις και απορρίπτοντας το Πλαίσιο Γκουτέρες. Δεν θα ενταφιάσω τον άμεσο τερματισμό των εγγυήσεων, την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, την αποχώρηση των στρατευμάτων, την επιστροφή της Μόρφου.  Αντίθετα, θα αξιοποιήσω τις συγκλίσεις και προτάσεις της πλευράς μας των τελευταίων εννιά χρόνων. Και θα διαπραγματευτώ τα εναπομείναντα βασικά θέματα διεκδικητικά και αξιόπιστα.»