Εκπρόσωπος:«Μήνυμα για συνέχιση της προσπάθειας για λύση στέλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ μέσα από την έκθεσή του»

Το μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, στέλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ μέσα από την έκθεσή του για το Κυπριακό, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.imagew-7.aspx

`Συνολικά, μέσα από την έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά στην Ιστορία των διαπραγματεύσεων, στέλνει το μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού`, σημειώνει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι στην έκθεση καταγράφονται συγκεκριμένα όλα αυτά που επιτεύχθηκαν για πρώτη φορά, όπως η ουσιαστική συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, η ανταλλαγή χαρτών επί συμφωνημένου πλαισίου, η εμπλοκή διεθνών οικονομικών οργανισμών για μελέτη της οικονομικής πτυχής της λύσης, όπως επίσης η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, αφού, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση, οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα είναι σεβαστές σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού.

“Ταυτόχρονα, στην έκθεση του ο ΓΓ τονίζει τη σημασία του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και καταγράφει την προσέγγισή του σε σχέση με τη μη βιωσιμότητα της Συνθήκης Εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων όπως και του γεγονότος ότι η πρόοδος στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων είναι ουσιαστικά εκείνο που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα της όποιας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού” προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι ο ΓΓ των ΗΕ, όπως ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή, συνειδητά δεν επιρρίπτει ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα λόγω του ότι από τη μια δεν έχει μια τέτοια αρμοδιότητα που να πηγάζει από τους όρους εντολής του αλλά και επειδή επιθυμεί μέσα από την έκθεσή του να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της προσπάθειας.

“Την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη το τελικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά, προϊόν του οποίου ήταν, ανάμεσα σε άλλες προσεγγίσεις από πλευράς Άγκυρας, η απαράδεκτη τουρκική εμμονή για συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων και για ύπαρξη επεμβατικών δικαιωμάτων, είναι προφανές ποιος ευθύνεται για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Είναι τουλάχιστο λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δημόσια τόσο πριν όσο και μετά το Κραν Μοντανά επιβεβαιώσει την προαναφερθείσα τουρκική προσέγγιση στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, να επιρρίπτουν ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας” συμπληρώνει.

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι το περιεχόμενο των ανακοινώσεων για την έκθεση, όχι μόνο είναι αντικρουόμενο, αλλά αποδεικνύει δυστυχώς, πέραν πάσης αμφιβολίας, την επιλογή κάποιων, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, να χρησιμοποιήσουν την έκθεση του ΓΓ για να ασκήσουν κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων, και αγνοώντας τους ενδεχόμενους κινδύνους μέσα από τέτοιες προσεγγίσεις.

“Για να επιτευχθεί ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας απαιτείται μεθοδικότητα, επιμονή, συνέπεια και πάνω από όλα σοβαρότητα. Ήταν ακριβώς αυτή η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη που οδήγησε στο να προκύψουν τους τελευταίους 30 μήνες της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για πρώτη φορά, σημαντικότατες εξελίξεις και να φθάσουμε κοντά στην επίλυση του Κυπριακού. Με αυτό ακριβώς τον τρόπο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε” καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.