ΔΗΚΟ: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οδήγησε το Κυπριακό στη χειρότερη θέση»

«Ο κ. Αναστασιάδης, εν γνώσει του και εξ’ υπαιτιότητας των υποχωρήσεων του, έφερε το κυπριακό στη χειρότερη θέση από ποτέ» ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου  του ΔΗΚΟ Αθως Αντωνιάδης σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.imagew.aspx

Οπως δήλωσε «η  έκθεση των καλών υπηρεσιών για το κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, αποδεικνύει με λεπτομέρεια και επισημότητα, ότι ο κ. Αναστασιάδης, εν γνώσει του και εξ’ υπαιτιότητας των χειρισμών του και των υποχωρήσεων του, έχει φέρει το κυπριακό στη χειρότερη θέση από ποτέ». Και προσθέτει:

«Μετά την πενταμερή διάσκεψη στο Crans Montana:

•    Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανύπαρκτη για τον ΟΗΕ. Δεν αναφέρεται πουθενά και αυτό είναι συνέπεια της απαράδεκτης υποχώρησης του Αναστασιάδη να αποδεχτεί την πενταμερή διάσκεψη ως τη μεθοδολογία διαπραγμάτευσης.
•    Όχι μόνο δεν επιρρίπτεται ευθύνη στην Τουρκία για το αδιέξοδο, αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει τη «θετική προσέγγιση» των εγγυητριών δυνάμεων, άρα και της Τουρκίας και εξισώνει την κατοχική δύναμη με την Ελλάδα.  Επίσης, με την αναφορά πως «οι Κύπριοι θα αποφασίσουν για τη λύση», παραγνωρίζεται ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία αποενοχοποιείται και επιρρίπτεται η ευθύνη έμμεσα στην Ε/κ πλευρά.
•    Εγκαταλείπεται ο στόχος της επίτευξης συνολικής διευθέτησης και απροκάλυπτα, καθορίζεται ως οδικός χάρτης, η ενδιάμεση συμφωνία. Οι «λεπτομέρειες» θα διευθετηθούν αργότερα.
•    Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι αυτά που συμφωνήθηκαν στο ελβετικό θέρετρο, είναι η «στρατηγική συμφωνία» και απομένει η «απαραίτητη πολιτική βούληση», προκειμένου να ολοκληρωθεί «η στρατηγική συμφωνία που αναδύθηκε στο Crans Montana».
•    Όχι μόνο δεν αποσύρθηκαν οι υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη, αλλά αντίθετα «κλειδώθηκαν». Όπως καταγράφεται στην έκθεση, μέχρι το τέλος της Διάσκεψης, οι πλευρές είχαν πρακτικά καταλήξει σε πλήρη συμφωνία για την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία, δηλαδή την εκ περιτροπής προεδρία, για την λεγόμενη αποτελεσματική συμμετοχή, δηλαδή την αριθμητική ισότητα και τη μια θετική ψήφο για τους ομοσπονδιακούς θεσμούς, για την ισότιμη μεταχείριση των τούρκων υπηκόων με τους ελλαδίτες-ευρωπαίους πολίτες και για την υπερέχουσα θέση των σφετεριστών σε ότι αφορά το Περιουσιακό. Στο Εδαφικό επήλθε συμφωνία με βάση τον τουρκικό χάρτη της Γενεύης και ποσοστό εδάφους για τους τ/κ 28,2% – 29,2%.

Στην έκθεση του κ. Γκουτέρεζ, καταγράφεται επίσης, επί λέξει, ότι «οι συμμετέχοντες προχώρησαν σημαντικά στην ανάπτυξη μιας έννοιας ασφάλειας, με την υπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για όλες τις εσωτερικές πτυχές της διευθέτησης που θα ικανοποιεί και τις δύο κοινότητες».

Ερωτούμε τον κ. Αναστασιάδη:

•    Δηλαδή, συμφωνήθηκαν και οι βασικές αρχές της Ασφάλειας;
•    Ποια είναι αυτή η «έννοια ασφάλειας»; Μήπως, η τουρκική θέση για παραμονή στρατού και διατήρηση εγγυήσεων μετά τη λύση και η κατάργηση του δήθεν μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος, το οποίο η Τουρκία έχει απολέσει το 1974;
•    Ποιο είναι αυτό το «νέο σύστημα ασφάλειας» και το «αξιόπιστο πλαίσιο για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας», στο οποίο, όπως αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ «θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο οι σημερινοί εγγυητές»;
•    Γιατί ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε ότι «το θέμα της παρουσίας ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, συμφωνήθηκε ότι τυχόν εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τα στρατεύματα θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπιστούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων»; Δηλαδή, αποδέχτηκε ότι τουρκικός στρατός θα παραμείνει μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας και το θέμα της καταληκτικής ημερομηνίας πλήρους αποχώρησης παραπέμπεται στις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο κ. Αναστασιάδης και οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού, που θεωρούν αυτά που περιγράφονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ως κεκτημένο, έχουν εγκλωβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Κυπριακό Ελληνισμό και το κυπριακό σε εξαιρετικά επικίνδυνες ατραπούς.

Ο κ. Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από τις ήδη κατατιθέμενες εγκληματικές του υποχωρήσεις.

Η μοναδική ελπίδα για απεγκλωβισμό, για επαναφορά της διεκδικητικής πολιτικής και της αξιοπρέπειας, είναι η Νέα Στρατηγική που προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι δυνάμεις της Αλλαγής, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του.»