Τουρκία -Ιταλία ερίζουν για τον… τάφο του Αγίου Νικολάου

Πριν από μερικές ημέρες Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν έναν ανέπαφο τάφο κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Ντέμρε της νοτιοδυτικής Τουρκίας, εκτιμώντας ότι εκεί είναι θαμμένος ο σημαντικός τόσο για τους Ορθόδοξους όσο και για τους Καθολικούς Άγιος. Στο Μπάρι της Ιταλίας, όμως, εκφράζουν διαφωνίες.ekklisia-agios-nikolaos

Ο λόγος είναι απλός. Από το 1087 στην ιταλική πόλη υποτίθεται ότι βρίσκονται και φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Νικολάου. Ιταλοί ναύτες φέρονται να πήραν τα οστά του Αγίου για να τα προστατεύσουν από την εισβολή των Σελτζούκων Τούρκων.

Στη νοτιοδυτική Τουρκία, εκεί όπου έζησε και πέθανε ο Άγιος Νικόλαος, υπολογίζουν ότι οι εργασίες μέσα στον τάφο θα αποκαλύψουν τα… αληθινά οστά του Αγίου, ο οποίος είναι από τους σημαντικότερους για τους Ορθόδοξους, ενώ για τους Καθολικούς ταυτίζεται με τον Άη Βασίλη (Santa Claus).

«Oι Τούρκοι πρέπει να εξακριβώσουν τα περί εύρεσης των λειψάνων του Αγίου Νικολάου», δήλωσε ο υποδιευθυντής της βασιλικής εκκλησίας του Μπάρι Tζοβάννι Ντιστάντε, στην ιταλική εφημερίδα la Gazzetta del Mezzogiorno.

«Μάθαμε την είδηση αυτή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αλλά πρόσφατα υπήρξαν αιτήματα “επιστροφής” των λειψάνων από μέρους της Τουρκίας. Να επιστραφούν σε ποιον και για ποια χρήση;», διερωτάται ο υποδιευθυντής της βασιλικής εκκλησίας του Μπάρι, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μέρος των οστών του αγίου φυλάσσονται και στην πόλη της Βενετίας.

Παράλληλα, ο Ντιστάντε δεν θέλει να αναφερθεί «στις αυτονόητες θετικές επιπτώσεις που μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να είχε στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό, δεδομένης και της σχέσης του Αγίου Νικολάου με την μορφή του Σάντα Κλάους».

Ο Ντιστάντε, φυσικά, λέει και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους έχει ξεσπάσει η «ιερή» κόντρα. Η πιθανότητα πως στην πόλη Ντέμρε θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου θα εκτοξεύσει τον τουρισμό στην περιοχή, ενώ η πορεία για τον τουρισμό στο Μπάρι μάλλον θα είναι η… αντίστροφη.

Τζεμίλ Καραμπαϊράμ, επικεφαλής της αρχαιολογικής σκαπάνης στην Τουρκία, αναμένει περαιτέρω στοιχεία από τις ανακαλύψεις του, ωστόσο είναι βέβαιος πως τα οστά που φυλάσσονται στο Μπάρι δεν είναι του Αγίου Νικολάου, αλλά κάποιου άλλο ιερωμένου.
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η αρχική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχε καταστραφεί κάπου στο 580 μ. Χ. και μία καινούργια (αυτή που υπάρχει μέχρι σήμερα) χτίστηκε ακριβώς πάνω στον τάφο του Αγίου.