Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας

Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας προκαλεί τριγμούς στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία  μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να αναστείλει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου (βίζα) σε Τούρκους. Η Τουρκία  απάντησε με το ίδιο νόμισμα εξαιρώντας μόνο τις βίζες για μετανάστες.trump-erdogan

Οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσινγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αφορμή για το νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών στάθηκε η σύλληψη και προφυλάκιση ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φ. Γκιουλέν, που σύμφωνα με την Άγκυρα βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου είναι τούρκος πολίτης και συνελήφθη την Τετάρτη, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της κυβέρνησης της Τουρκίας.