Βρετανία: Η Τ.Μέι δεν αποκλείει απομάκρυνση Μπ.Τζόνσον από την κυβέρνηση

Προειδοποίηση προς τον Μπόρις Τζόνσον ότι υπάρχει πιθανότητα αντικατάστασής του στο κυβερνητικό σχήμα επεφύλασσε με συνέντευξή της στους Sunday Times η Τερέζα Μέι.imagew.aspx

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, που προσπαθεί να αποκαταστήσει το κύρος της εντός του Συντηρητικού Κόμματος μετά από την «εφιαλτική» ομιλία της στο κομματικό συνέδριο, ρωτήθηκε για το κατά πόσο επίκειται ανασχηματισμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοποθέτηση άλλου Υπουργού στο Foreign Office.

«Δεν ήταν ποτέ το στυλ μου να κρύβομαι από μία πρόκληση και δεν πρόκειται να αρχίσω να το κάνω τώρα. Είμαι η Πρωθυπουργός και μέρος της δουλειάς μου είναι να φροντίζω να έχω τους καλύτερους στο υπουργικό συμβούλιο, να αξιοποιώ τον πλούτο και τα ταλέντα που έχω διαθέσιμα στο κόμμα», ήταν η απάντησή της.

Η κα Μέι πρόσθεσε ότι είναι «πολύ αποφασιστική» και ότι δεν είναι κάποια «που τα παρατάει», αν και παραδέχθηκε ότι οι ατυχίες κατά τη διάρκεια της ομιλίας της την περασμένη Τετάρτη την έκαναν να αισθανθεί «άβολα».

Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι θα πρέπει να αναμένεται ανασχηματισμός της βρετανικής κυβέρνησης μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Η Πρωθυπουργός βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα αντιμέτωπη με μία αρκετά δημόσια απόπειρα «πραξικοπήματος», καθώς έως και 30 βουλευτές με συντονιστή τον πρώην Πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Γκραντ Σαπς τάχθηκαν υπέρ της παραίτησής της.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Σαπς κατονομάστηκε ως υποκινητής αυτής της ανταρσίας από την Ντάουνινγκ Στριτ φαίνεται ότι λειτούργησε κατευναστικά. Οι Sunday Times γράφουν επίσης ότι τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέτασαν την Πέμπτη τρόπους να πείσουν την Πρωθυπουργό να αποχωρήσει. Ωστόσο και αυτό το σχέδιο φαίνεται να έχει ξεθυμάνει.

Η πιο σαφής ένδειξη ότι για την ώρα η κα Μέι παραμένει ασφαλής στη θέση της είναι το νεότερο άρθρο του ίδιου του Μπόρις Τζόνσον, του θεωρούμενου ως κύριου υπονομευτή της από τα μεγάλα στελέχη του κόμματος.

Γράφοντας στη Sunday Telegraph ο Υπουργός Εξωτερικών καλεί το κόμμα να συσπειρωθεί πίσω από την Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντας με το γνωστό γλαφυρό του ύφος και επικαλούμενος ρήση του Οράτιου «παλαβούς» όσους θέλουν να την αμφισβητήσουν.

Κάνει λόγο για «μυωπική» ακροβασία των Συντηρητικών αμφισβητιών στην άκρη του γκρεμού νέων εκλογών «που κανένας δε θέλει» και σημειώνει ότι «αφού οσφριστήκαμε τον αέρα γυρίσαμε λογικώς πίσω από την άκρη του γκρεμού».

Οι πληροφορίες του βρετανικού Τύπου αναφέρουν, εξάλλου, ότι και με μήνυμά του σε ομάδα Συντηρητικών βουλευτών στο What’s App ο κ. Τζόνσον τους κάλεσε να στηρίξουν την Πρωθυπουργό.

Πάντως, πολλά σημαντικά στελέχη των Συντηρητικών φέρονται να έχουν ζητήσει από την Πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Τζόνσον από την κυβέρνηση.

Σε μια ένδειξη των εσωκομματικών προστριβών, η ένθερμη υποστηρίκτρια του κ. Τζόνσον και του Brexit βουλευτής Ναντίν Ντόρις δήλωσε σήμερα ότι αυτός που πρέπει να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση δεν είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που θεωρείται οπαδός του «μαλακού» Brexit.

Τη θέση αυτή απέρριψε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος Σκωτίας Ρουθ Ντέιβιντσον.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η ΕΕ υπό την πίεση της Γερμανίας δε θα δεχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου να αρχίσουν άμεσα συζητήσεις για τη μεταβατική περίοδο μετά από την ημέρα του Brexit, όπως ελπίζει το Λονδίνο.

Η Telegraph, μάλιστα, πρόσθεσε το Σάββατο ότι λόγω αμφιβολιών για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μέι οι Ευρωπαίοι έχουν εντείνει τις επαφές τους με το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Έμιλυ Θόρνμπερι δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι το κόμμα της θα μπορούσε να δώσει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Παράλληλα, άλλο ρεπορτάζ της Telegraph ανέφερε το Σάββατο ότι η κα Μέι είναι έτοιμη να ανακοινώσει με το νέο χρόνο τη διάθεση μεγάλων ποσών για την προετοιμασία της χώρας για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το Brexit. Αυτή η κίνηση θα γίνει εφόσον δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις έως τα Χριστούγεννα, σε μια προσπάθεια να δείξει η Πρωθυπουργός στους πολέμιους του Brexit στο κόμμα της ότι εννοεί τη φράση «μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία».

Μαζί με όλα αυτά αρχίζει σήμερα στη Γλασκώβη το συνέδριο του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP. Η Νίκολα Στέρτζιον είπε την Κυριακή ότι δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, αλλά ότι τα σχέδια αυτά είναι σε αναμονή μέχρι η κατάσταση γύρω από το Brexit να γίνει «πιο ξεκάθαρη».