Μοσκοβισί:Η Καταλονία δεν θα είναι μέλος της ΕΕ αν ανεξαρτητοποιηθεί

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, δήλωσε σήμερα ότι η Καταλονία, εάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της και αποσχιστεί από την Ισπανία, “δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.imagew-2.aspx

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Questions d`info” LCP-franceinfo-Le onde-AFP, σχετικά με το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να αναγνωρίσουν ή όχι μια ανεξάρτητη Καταλονία, ο πρώην υπουργός απάντησε: “εκεί, τα πράγματα είναι αρκετά σαφή. Ας φανταστούμε ότι υπάρξει ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκείνη τη στιγμή, η ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα είναι μέλος της ΕΕ”.

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναγνωρίζει παρά μονάχα ένα Κράτος μέλος που είναι η Ισπανία. Όμως μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας καθώς στην πραγματικότητα δεν έχει ανακηρυχθεί καμία ανεξαρτησία από την Καταλονία” συμπλήρωσε ο Γάλλος επίτροπος.

“Να μην μιλάμε για σενάρια πολιτικής φαντασίας” σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, που κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Βαρκελώνη θα έπρεπε, σε εκείνη την περίπτωση, να υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος περιέγραψε το μπραντ ντε φερ μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης ως μια “οδυνηρή υπόθεση” που πρέπει να “διευθετηθεί από τους Ισπανούς”.

“Δεν εναπόκειται στις Βρυξέλλες, δεν εναπόκειται στο Παρίσι, αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να διευθετηθεί από άλλους” υπογράμμισε απευθύνοντας έκκληση για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης μετά τις “εικόνες” βίας το Σαββατοκύριακο, που “δικαιολογημένα σοκάρουν”.

Η λύση “δεν μπορεί να είναι η αντιπαράθεση” και ” μέσω του διαλόγου θα εξέλθουν από την κρίση, μονάχα μέσω του διαλόγου” κατέληξε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Φόβοι  Τραπεζών

Στο μεταξύ η  ισπανική τράπεζα Banco de Sabadell αποφάσισε χθες την απομάκρυνση της εταιρικής της βάσης από την Καταλονία και την μεταφορά της στο Αλικάντε, δήλωσε μια εκπρόσωπος της τράπεζας.

Η απόφαση της Banco de Sabadell – πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ισπανία – έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων στην περιοχή, καθώς το καταλανικό κοινοβούλιο εξετάζει να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.

Η απόφαση της  Banco de Sabadell  ήρθε μετά από τη ραγδαία πτώση των μετοχών της μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Παράλληλα, η τράπεζα CaixaBank, η μεγαλύτερη στην Καταλονία και τρίτη στην Ισπανία, θα εξετάσει αύριο στο Διοικητικό της Συμβούλιο την πιθανή μεταφορά της έδρας της.

Ο μεγαλύτερος φόβος των τραπεζών της Καταλονίας είναι να βρεθούν εκτός ευρωζώνης στην περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας της περιοχής, που θα τους οδηγήσει να χάσουν την πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.