Πρόταση νόμου για οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατέθεσαν ΑΚΕΛ – Κίνημα Οικολόγων


Πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ και Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών.

Σε δηλώσεις, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι έχει συνυπογράψει πρόταση νόμου μαζί με τον κ. Περδίκη που αφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και πρόσθεσε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ κρίνεται αναγκαία αυτή η ρύθμιση οι Κυβερνώντες αρνούνται να δεχθούν έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι σε συνεχή αντιπαράθεση με την Υπηρεσία και τον Γενικό Ελεγκτή και προβαίνουν σε ενέργειες με στόχο να πλήξουν το κύρος μιας υπηρεσίας η λειτουργία της οποίας είναι υψίστης σημασίας για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος».

«Κρίνουμε αναγκαία την τροποποίηση του Συντάγματος γιατί με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις του Γενικού Ελεγκτή με τους κυβερνώντες στο τέλος θα φιμωθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, θα ασκηθεί πίεση δια της οικονομικούς οδούς με αποτέλεσμα το δημόσιο συμφέρον να πληγεί τα μέγιστα», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης χαιρέτισε την σημερινή απόφαση του ΑΚΕΛ να στηρίξει την πρόταση του Κινήματος για τροποποίηση του Συντάγματος για οικονομική ανεξαρτησία της ελεγκτικής υπηρεσίας και κάλεσε τα άλλα κόμματα και βουλευτές «να συνυπογράψουν την πρόταση για αλλαγή του Συντάγματος ώστε να διασφαλίζεται και να κατοχυρώνεται η πλήρης ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Είναι μια πρόταση επίκαιρη σε μια εποχή που ακόμη μια φορά βλέπουμε την Ελεγκτική Υπηρεσία να βρίσκεται σε σύγκρουση με την εκτελεστική εξουσία, να απαξιώνεται ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή από Υπουργούς.