Σε διαδικασία πτώχευσης η αεροπορική εταιρεία Monarch

Την κατάρρευση της πέμπτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Βρετανίας, της Monarch, ανακοίνωσε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) της χώρας.imagew-3.aspx

Η εταιρεία τίθεται υπό καθεστώς λογιστικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα 110.000 επιβάτες της που βρίσκονται σε προορισμούς στο εξωτερικό να μένουν για την ώρα χωρίς πτήση επιστροφής.

Παράλληλα ακυρώθηκαν 300.000 μελλοντικές κρατήσεις θέσεων σε πτήσεις της εταιρείας, με όσους επρόκειτο να ταξιδέψουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες να καλούνται να μη μεταβούν στο αεροδρόμιο και να ελέγχουν την ιστοσελίδα της Monarch για νεότερες ενημερώσεις.

Για την επιστροφή των ταξιδιωτών που βρίσκονται στο εξωτερικό η CAA θα ναυλώσει περισσότερα από 30 αεροσκάφη τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται πως η Monarch συνέδεε τη Βρετανία τόσο με τη Λάρνακα όσο και με την Πάφο.

Οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας θα αναμένουν πλέον να δουν κατά πόσο η διαδικασία διαχείρισης της εταιρείας μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία κάποιων θέσεων εργασίας.

H Monarch απασχολούσε περίπου 2.100 εργαζόμενους στην αεροπορική εταιρεία και στον τουριστικό όμιλό της. Εργοδοτούσε επιπλέον 800 άτομα στη μονάδα μηχανικών εργασιών, η οποία ωστόσο δεν έχει συμπεριληφθεί στη διαδικασία πτώχευσης και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

Η κατάρρευσή της αποδίδεται στα αυξημένα κόστη και στις συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού στην αεροπλοΐα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση οικονομικών ζημιών για τη Monarch.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Άντριου Σουόφιλντ απέδωσε την πτώση των κερδών το τελευταίο διάστημα «στο κλείσιμο, λόγω τρομοκρατίας, του Σαρμ Ελ Σέιχ, της Τυνησίας και του αποδεκατισμού της Τουρκίας».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βρετανική αεροπορική εταιρεία που διακόπτει τη λειτουργία της.

Ο Υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Κρις Γκρέιλινγκ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα επαναπατρισμού των επιβατών της Monarch από την CAA ως «πρωτοφανή σε κλίμακα σε μία πρωτοφανή κατάσταση».