Οι Αγελαδοτρόφοι ζητούν απόσυρση του φακέλου για κατοχύρωση του χαλουμιού

Και δημιουργία νέου φακέλου  γιατί όπως ισχυρίζονται το αιγινό  και πρόβειο γάλα δεν αρκούν και θα μειωθούν οι εξαγωγές(!)

Νεα εμπόδια στην κατοχύρωση του χαλουμιού προβάλλουν οι αγελαδοτρόφοι οι οποίοι ισχυρίζονται  πως :« Θα προκύψουν προβλήματα από την κακή κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Προστατευόμενης Unknown-3Ονομασίας Προέλευσης και πρέπει να κατοχυρωθεί το χαλούμι με τρόπο που θα αναπτύσσει τις εξαγωγές και την εθνική οικονομία και όχι να τις μειώνει και να τις καθηλώνει, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ημερίδα που οργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων με τίτλο «Κατοχύρωση του χαλουμιού: αύξηση ή κούρεμα εξαγωγών».

Σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ από το Σύνδεσμο αναφέρεται ότι στην ημερίδα οι ομιλητές εισηγήθηκαν ότι η ιδανική λύση επί του θέματος είναι η Κυβέρνηση και γενικά η Πολιτεία “έστω και την υστάτη να αντιληφθεί τον όλεθρο που θα επέλθει στην οικονομία, και μακριά από εγωισμούς και μικροπολιτικά συμφέροντα να αποσύρει τον υφιστάμενο φάκελο και να δημιουργήσει νέο φάκελο, αφού μελετήσει τι πραγματικά συμφέρει στον τόπο με βάση τα πραγματικά στοιχεία και με γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας”.

Παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία από την έκθεση που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με θέμα «Στρατηγική Υπουργείου Γεωργίας για ικανοποίηση των αναγκών σε αιγινό / πρόβειο γάλα», τα οποία δείχνουν ότι ο φάκελος του χαλουμιού όπως στάλθηκε τον Ιούλιο του 2014 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή “όχι μόνον θα αποτελέσει τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών χαλουμιού, αλλά θα μειώσει δραστικά τις εξαγωγές και ως εκ τούτου και το επίπεδο παραγωγής”.

Οι ομιλητές, αναφέρεται, εστίασαν στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει μια κακή κατοχύρωση του χαλουμιού στις γαλακτοβιομηχανίες, τους παραγωγούς, αλλά και ευρύτερα στην εθνική οικονομία.

Αναφέρθηκε, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η ανεπάρκεια αιγινού και πρόβειου γάλακτος σε σχέση με την τάση αύξησης της ζήτησης του χαλουμιού η οποία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι της τάξης του 26,5% με αντίστοιχη αύξηση της εισαγωγής συναλλάγματος.

Επίσης αναφέρθηκε  ότι διάφορα είδη χαλουμιού τα οποία αναπτύχθηκαν διαχρονικά λόγο των προτιμήσεων του καταναλωτή, όπως είναι το light halloumi, burger halloumi, block halloumi, cubes halloumi, halloumi slices, χαλλούμι με γεύσεις basil, pepper, chilli κ.ά. και τα οποία αποτελούν γύρω στο 35% της παραγωγής χαλλουμιού, δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, υπάρχουν φυλές αιγών και προβάτων οι οποίες είναι ανάμικτες σε φάρμες αιγοπροβατοτρόφων και οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο του χαλουμιού. Το Υπουργείο Γεωργίας, αναφέρθηκε, “αρνείται να αποκαλύψει την έκταση του εν λόγω προβλήματος παρά το ότι θα έπρεπε να έχει καταγεγραμμένες τις κτηνοτροφικές μονάδες των οποίων το γάλα που παράγουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς παραγωγής χαλουμιού”.

Οι ομιλητές ισχυρίστηκαν  επίσης και στις πιθανές δυσμενείς συνέπειες που θα έχει η  εγγραφή του φακέλου του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με τις υφιστάμενες πρόνοιες. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στα ακόλουθα:
«Άμεση αναστάτωση στην Διεθνή αγορά, δραστική μείωση των εξαγωγών χαλουμιού και εισαγωγής συναλλάγματος, ανακοπή ρυθμού αύξησης των εξαγωγών χαλουμιού και εισαγωγής συναλλάγματος, τερματισμός προώθησης του χαλουμιού αφού θα υπάρχει συγκεκριμένη δυνατότητα παραγωγής για συγκεκριμένη εποχιακή περίοδο, δραστική αύξηση της τιμής με απρόβλεπτες συνέπειες»  και άλλα.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων  Γιώργος Πέτρου, εκπρόσωποι δύο εκ των μακροβιότερων και μεγαλύτερων εταιρειών προώθησης χαλουμιού,Ελευθέριος Γαβριηλίδης (Διευθυντής της εταιρείας Gavrielides Foods που εδρεύει στη Φινλανδία) και Πήτερ Ιωαννίδης (Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρίας John & Pascalis Ltd που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο) καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Α., Νίκος Παπακυριακού.