Στη δημοσιότητα βίντεο με ξυλοδαρμό δεσμοφύλακα από βαρυποινίτες

Δόθηκε από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία κατήγγειλε αδράνεια  των διωκτικών αρχών

 

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου βίντεο που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των Κεντρικών Φυλακών και στο οποίο φαίνεται, όπως ανέφερε η ίδια, ο ξυλοδαρμός, πριν από περίπου ένα χρόνο, δεσμοφύλακα από βαρυποινίτες, καταγγέλλοντας αδράνεια των διωκτικών αρχών σε σχέση με τη διερεύνηση του περιστατικού και άρνηση των αρμόδιων αρχών για κάλυψη των ιατρικών εξόδων αποκατάστασης της βαριάς σωματικής βλάβης που υπέστη στο πρόσωπο ο δεσμοφύλακας.cache_728x3000_Analog_medium_433684_37768_2792017

Ο Αναπληρωτής Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες και από πού έγινε η διαρροή.

Το βίντεο είναι από την υπόθεση όπου δύο κατάδικοι χτύπησαν δεσμοφύλακα και την είχε αποκαλύψει η εφ.Φιλελεύθερος τον Μάρτιο του 2017.

Συγκεκριμένα για την υπόθεση, το κράτος ανέθεσε σε δεσμοφύλακα να συνοδεύσει 11 βαρυποινίτες στην εκκλησία των Φυλακών και καθ’ οδόν δύο από αυτούς του επιτέθηκαν και τον κτύπησαν, προκαλώντας του κατάγματα στο πρόσωπο, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτούνται €30.000 (με βάση γνωματεύσεις γιατρών).

Σε δηλώσεις της σήμερα στη Βουλή, όπου και έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο, η κ. Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι πριν από ένα περίπου χρόνο δεσμοφύλακας υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού στις Κεντρικές Φυλακές από δύο βαρυποινίτες, την ώρα που συνόδευε συνολικά 11 βαρυποινίτες από ένα χώρο των Κεντρικών Φυλακών σε άλλο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρότατη ζημιά στο πρόσωπο και να χρειάζεται επεμβάσεις για την αποκατάσταση της βλάβης, οι οποίες αναμένεται να κοστίσουν πέραν των  €30.000.

«Αν κάποιοι δεν τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους διορθωτικά μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν. Πρέπει να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει, πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι κάποιοι πληρώνουν μεγάλο τίμημα για τα όσα συμβαίνουν μέσα στις Κεντρικές Φυλακές και ότι ο Υπουργός κυνηγά κατ’ επανάληψη διαρροές, όπως έκανε και τότε με την έκθεση για θέματα διαφθοράς αντί να βλέπει την ουσία» είπε, δίνοντας στη δημοσιότητα το βίντεο η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Δημοκρατία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, πρώτον γιατί άφησε να φύγει άνθρωπος ο οποίος ήταν υπό διερεύνηση για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και γιατί μέχρι σήμερα αρνούνται να καλύψουν τις διορθωτικές επεμβάσεις για το πρόσωπο του δεσμοφύλακα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας γνώριζε για το περιστατικό, όχι, όπως ανέφερε, επειδή οι Κεντρικές Φυλακές το κατήγγειλαν, αλλά επειδή ο ίδιος ο δεσμοφύλακας κατήγγειλε το συμβάν.

«Κατάγγειλε το συμβάν, κατονόμασε τους υπεύθυνους. Και τι έγινε; Αποφυλακίζεται ο ένας, φεύγει από την Κύπρο και οι αρχές αυτής της Δημοκρατίας ούτε στο stop list δεν σκέφτηκαν να τον βάλουν», είπε και πρόσθεσε ότι με βάση επιστολή της Αστυνομίας ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2017, από τα δύο πρόσωπα που διαφάνηκε ότι ενέχονται, «ο ένας αποφυλακίστηκε και απελάθηκε προτού ολοκληρωθεί η υπόθεση που διερευνάται και για το θέμα διεξάγεται διοικητική έρευνα».

Είπε ακόμη ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης επέρριψε για το θέμα ευθύνες στην Αστυνομία.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι συνήθης πρακτική να συνοδεύει 11 βαρυποινίτες ένας δεσμοφύλακας, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι σε συζήτηση που διεξήχθη, δύο πρώην διευθυντές Φυλακών ισχυρίστηκαν ότι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει σε αντίθεση με τη νυν Διοίκηση των Φυλακών που φαίνεται να υπερασπίζεται αυτή την πρακτική.

Σε ερώτηση σε σχέση με το σκεπτικό που υιοθετεί το Ιατροσυμβούλιο για να απορρίψει την απαίτηση του δεσμοφύλακα, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «εκείνοι θεωρούν ότι έδωσαν μια πρώτη κάλυψη ιατροφαρμακευτική», προσθέτοντας ωστόσο πως «φαίνεται ότι ο τρόπος που έδεσαν τα ζυγωματικά τη σιαγόνα δεν ήταν ο σωστός, καθώς φαίνεται το πρόσωπο από τη μια πλευρά να είναι πιο μέσα απ΄ ό,τι απ’ την άλλη».

«Οι ιδιώτες γιατροί λένε ότι όσο καθυστερεί να γίνει η χειρουργική επέμβαση για διόρθωση θα χειροτερεύει η κατάσταση και τα ιατροσυμβούλια απλώς το απορρίπτουν», πρόσθεσε.

Το βίντεο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Χαραλαμπίδου είναι διαθέσιμο, όπως ανέφερε, στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook και στο youtube.