Η «ωραία κοιμωμένη» στον …κόσμο του Χόλιγουντ

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Κούτσα, κούτσα, φτάσαμε  και στην 57η επέτειο της Ανακήρυξης  της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ελέω λαού και τύχης  δεν μετεξελίχθηκε σε εκλιπούσα  κατα τις βουλές και πάγιες στοχεύσεις των νεοσουλτάνων  της κατοχικής Τουρκίας και κάποιων ελληνόφωνων μασκαράδων . Και η ωραία κοιμωμένη» η μικρή Κύπρος, με τα καλά και τα κακά της συνεχίζει ως ακυβέρνητο πλεούμενο την πορεία της. Οι Πατρίκιοι, οι «τιμαριούχοι» και οι τιμονιέρηδες,  στις πρώτες θέσεις  να χορεύουν τους δικούς τους σκοπούς και κάποτε τους αμανάδες  του πειρατή.Οι Πληβείοι , στριμωγμένοι στα αμπάρια να τραβούν κουπί, παρακολουθώντας έντρομοι τις στραβοτιμονιές των Πατρικίων -καπεταναίων.  Αλλοι λαβωμένοι, άλλοι εκτοπισμένοι, άλλοι κάτω από το χώμα και κανένας στη φυλακή, καθότι οι εκάστοτε άρχοντες αποφάνθηκαν πως ουδείς πταίει για την εσχάτη προδοσία και το ξεπούλημα της μισής Κύπρου. Η  Κύπρος της ημικατοχής, της αρπακτής, της διαφθοράς, της μίζας, της διαπλοκής, αλλά  των πολλών καλών και αγαθών ανθρώπων που εμβρόντητοι παρακολουθούν  σαν σκηνές από ταινία προσεχώς τους πολιτικούς άρχοντες να σκιαμαχούν και να κατηγορούν αλλήλους για το ποιός οδηγεί το σκαρί στα βράχια, αναζητά μεσα στο σκότος και τις καταιγίδες  τη δική της Ιθάκη.

Είναι γλυκειά η καρέκλα της εξουσίας και ακάνθινο το στεφάνι για όσους τάχθηκαν να υπηρετήσουν πατρίδες, αρχές,ιδέες  και ιδανικά, χωρίς να ζητούν το τιμάριο της ανταμοιβής για τη θυσία τους, γα την όρθια στάση τους, για tο φιλότιμο τους για την αγωνία τους να φτάσει το πλεούμενο σε απάνεμο λιμάνι και όχι στα χέρια κουρσάρων και πειρατών.

Εσχάτως ακούσαμε από τους καπεταναίους   να πανηγυρίζουν  πως η «ωραία κοιμωμένη» , « διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να μπει δυναμικά στον χάρτη των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, γεγονός που δημιουργεί- σύμφωνα με τους ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ- πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης…».

Την ίδια ώρα  που το κατοχικό καθεστώς επιβάλλει παράνομα  δασμούς στα προϊόντα τα οποία αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους μας μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ , «φορολογεί » τις συντάξεις και τα επιδόματα  τους, και εμποδίζει βιβλία για να μάθουν γράμματα-σπουδάγματα  τα παιδιά των ηρωϊκών εγκλωβισμενων, η «ωραία κοιμωμένη » διεκδικεί ρόλο Χολιγουντιανής καλλονής.Καλεί τους μνηστήρες να έλθουν να δουν τα αξιοθέατα της, τις καμπύλες της , τα βουνά και  τις θάλασσες της  αλλά όχι το συρματόμπλεγμα που τη χωρίζει στα δυό και σφαδάζει εδώ και 43 χρόνια ζητώντας έλεος για το μαρτύριο της .

Οι Πατρίκιοι διαφημίζουν τα κάλλη της «ωραίας κοιμωμένης », με σποτάκια,   με εύηχα σλόγκαν  με χαρούμενα λικνίσματα και χοροπηδηκτά .Μια την πλασάρουν στο διεθή χάρτη των χωρών με πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, την άλλη ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από αετονύχηδες και διεθνείς φοροκλέφτες, και τώρα ως ιδανική στάρ  για κινηματογραφικές παραγωγές . Και ξελαρυγγίζονται τα αχάπαρα Μ.Μ.Ε να διαφημίσουν  το μέγα επίτευγμα των Πατρικίων που θα μας οδηγήσουν  σε ένα κόσμο του Χόλιγουντ και στον «άρτον και θέαμα» .

Τι και αν έχουμε κατοχή ; Μέχρι και Ε/κ έφτασαν στο κατάντημα να χρηματοδοτούν το ψευδοκράτος απολαμβάνοντας «φτηνές διακοπές» σε ξενοδοχεία συμπατριωτών τους που οι τούρκοι σφετεριστές άρπαξαν με τη βία.

Η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή σε τρίτη και τέταρτη μοίρα.Λόγια του αέρα και κουβέντες υψηλής διπλωματίας μπας και κακοφανήσουμε τους «συμμάχους» που αλλού λοξοκοιτάζουν στην ώρα της ανάγκης.

Δεν είδαμε κανέναν από τους εκάστοτε καπεταναίους μας να βγει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ην.Εθνών και να φτύσει κατάμουτρα την υποκρισία της διεθνούς Τάξης Πραγμάτων.Nα καλέσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ΓΓ. του ΟΗΕ να σεβαστούν επιτέλους τα ψηφίσματα τους για την Κύπρο.

Δεν είδαμε κανέναν να απευθυνθεί προς τους νεοσουλτάνους της Αγκυρας και να τους θέτει ευθέως το ερώτημα γιατί δεν προχωρούν σε λύση ΔΔΟ με τα 80 εκατομμύρια Κούρδων (στην Τουρκία και στις γύρω χώρες)  και επιμένουν να έχει το 18% του πληθυσμού της Κύπρου ίσα δικαιώματα με το 80% και την Τουρκία ως συνιδιοκτήτη και χωροφύλακα με στρατούς και επεμβατικά δικαιώματα.

Δεν ακούσαμε την ευυπόληπτη και συμφεροντολόγα Ε.Ε. να αντιδρά  στις προκλητικές συμπεριφορές  των κατοχικών δυνάμεων που παραβιάζουν  κατάφορα τη  Συμφωνία της Βιέννης του 1975 και επιδιώκουν  να μετατρέψουν τους εγκλωβισμένους και Μαρωνίτες σε «υπηκόους» του ψευδοκράτους.Ουτε και ιδρώνει  το αυτί της  Ευρωπαϊκής Ενωσης  για την παραβίαση των κανονισμών της Πράσινης Γραμμής και συνεχίζει να χρηματοδοτεί τάχα τους Τ/κ ενώ στην ουσία συντηρεί την τουρκική κατοχή και διαιωνίζει την διεθνή παρανομία σε εδάφη ενός κράτους  μέλους της .

Δεν είδαμε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ούτε και τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να καλούν τον κόσμο σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις νέες μεθοδεύσεις ψευδοκράτους και Τουρκίας και να καταδικάζουν με πράξεις και όχι με ξενέρωτες ανακοινώσεις τις προσπάθειες των νεοσουλτάνων να ενσωματώσουν τα κατεχόμενα με την Τουρκία.

Οι μέχρι πρότινος συνεργάτες και ομογνωμούντες σε εκπτώσεις, παραχωρήσεις, και διολισθήσεις από πάγιες θέσεις αρχών τώρα άλλαξαν και έγιναν αντίπαλοι.Οι μέχρι πρόσφατα ομοτράπεζοι του Αιντε, που τους έκλεινε χωριστές συναντήσεις με τον θρασύτατο Τσαβούσογλου  είναι πλέον αντίπαλοι. Οι μεν κατηγορούν τους δε πως δεν έδωσαν αρκετά για να χορτάσει  η  τουρκική βουλιμία.

Φαίνεται πως τώρα έχουν άλλες σκοτούρες  και τρέχουν να μαντρίσουν  τους Πληβείους που ξέφυγαν ή τους έδιωξαν απο το μαντρί.Παραμονεύουν οι μεν τι θα πουν οι δε για να απαντήσουν και ο λαός αποστρέφει το βλέμμα από τις θεατρικές παρωδίες.

Χμ! Και  η «ωραία κοιμωμένη» πλέει ακυβέρνητη,  μασκαρεμένη ως σταρ του σινεμά και στο τιμόνι οι καπεταναίοι να τσακώνονται αγνοώντας τον αιμοσταγή πειρατή που καραδοκεί μπροστά  από τις συμπληγάδες πέτρες.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ την 1η Οκτωβρίου 2017)