Ποινή φυλάκισης 14 μηνών στον Χρήστο Ορφανίδη για ακάλυπτες επιταγές

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 14 μηνών χωρίς αναστολή, στον πρώην  ιδιοκτήτη των υπεραγορών Ορφανίδη, Χρήστο Ορφανίδη για ιδιωτική ποινική υπόθεση έκδοσης ακάλυπτων επιταγών συνολικού ποσού 400 χιλιάδων ευρώ από διαφημιστικό γραφείο.Unknown

Στην απόφαση του το Δικαστήριο ανέφερε ότι η εταιρεία Orfanides Public Company Ltd έχει καταδικαστεί μετά από ακροαματική διαδικασία σε 4 κατηγορίες γιατί εξέδωσε προς όφελος της παραπονούμενης εταιρείας τέσσερις ακάλυπτες επιταγές για συνολικό ποσό 400 χιλιάδων ευρώ. Ο Χρήστος Ορφανίδης, διευθυντής της εταιρείας κρίθηκε ένοχος για τα ίδια αδικήματα ως συναυτουργός στη βάση του άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα.

Διαβάζοντας την απόφαση η Επαρχιακή Δικαστής ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά αδικήματα αφού από τη φύση τους ανατρέπουν το υπόβαθρο των εμπορικών συναλλαγών, υπονομεύουν την εμπορική δραστηριότητα και έχουν αλυσιδωτές συνέπειες στις ταμειακές ροές επιχειρήσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι τα αδικήματα για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι διαπράττονται με ανησυχητική συχνότητα και πρέπει η αντιμετώπιση τους από τα Δικαστήρια να είναι αυστηρή ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια εξάλειψης ή τουλάχιστον περιορισμού τους.

Σύμφωνα με την απόφαση το Δικαστήριο, συνυπολογίζοντας το ποσό των επίδικων επιταγών, επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 16 χιλιάδων ευρώ στην εταιρεία Orfanides Public Company Ltd.

Οσον αφορά τον Χρήστο Ορφανίδη η Δικαστής ανέφερε ότι ως μετριαστικοί  παράγοντες στην επιβολή ποινής, λήφθηκαν υπόψη το λευκό ποινικό του μητρώο, η ηλικία του, οι προσωπικές του συνθήκες και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τα οποία απαιτούν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τακτική ιατρική παρακολούθηση, εξειδικευμένες εξετάσεις ενώ κάποια μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπιστούν χειρουργικά.

Ελαφρυντικό παράγοντα για τον κατηγορούμενο αποτέλεσε και η εξόφληση του ποσού των επίδικων επιταγών στην παραπονούμενη εταιρεία, αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο συνήγορος της εταιρείας σημειώνοντας πως η παραπονούμενη δεν έχει πλέον παράπονο εναντίον του.

Ωστόσο η Δικαστής ανέφερε ότι το Εφετείο επισημαίνει πως η βαρύτητα της εξόφλησης επιταγών που πρέπει να αποδοθεί, συναρτάται με το χρόνο πληρωμής και κατά  πόσο αυτή έπεται καταδικαστικής απόφασης μετά από ακροαματική διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι τα επίδικα γεγονότα εξελίχθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Ιανουαρίου 2013, η υπόθεση καταχωρήθηκε από την παραπονούμενη εταιρεία στο Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2013, δηλαδή ένα μήνα μετά την ημερομηνία που η 4η επίδικη επιταγή κατέστη πληρωτέα, ενώ η ακρόαση της υπόθεσης άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Στην απόφαση της η Δικαστής σημείωσε ακόμα ότι συνεκτιμώντας τη βαρύτητα του αδικήματος, τα γεγονότα της υπόθεσης και τις συνθήκες του κατηγορουμένου (Χρήστου Ορφανίδη) καταλήγει ότι «η ποινή φυλάκισης είναι η μόνη αρμόζουσα και πως οποιαδήποτε άλλη ποινή όχι μόνο θα υποβάθμιζε τη σοβαρότητα του αδικήματος αλλά θα καταστρατηγούσε και τους σκοπούς του νομοθέτη».

Αφού ανέφερε πως οι μετριαστικοί παράγοντες δεν μπορούν να επηρεάσουν το είδος της ποινής, η Δικαστής επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 14 μηνών σε κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες, με τις ποινές να συντρέχουν.

Οσον αφορά την εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου για αναστολή της επιβολής ποινής φυλάκισης, η Δικαστής είπε ότι «στη παρούσα περίπτωση, τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος είναι εξ αντικειμένου πολύ σοβαρά, αφορούν την έκδοση ακάλυπτων επιταγών συνολικού ποσού 400 χιλιάδων ευρώ. Το Δικαστήριο δεν πρέπει να εκπέμπει λανθασμένα μηνύματα σ’ ότι αφορά την ποινική μεταχείριση επίδοξων παραβατών αλλά οφείλει μέσω της επιβολής αποτρεπτικών ποινών να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου».

Ανέφερε επίσης πως «ούτε οι συνθήκες που περιβάλλουν την διάπραξη των αδικημάτων, ούτε οι προσωπικές περιστάσεις του κατηγορουμένου, είναι τέτοιες που να δικαιολογούν την αναστολή εκτέλεσης των ποινών που έχουν επιβληθεί. Οι επιβληθείσες ποινές είναι εκτελεστές».