Διορισμός ερευνώντα λειτουργού για επεισόδιο τραυματισμού φυλακισμένου

Στον διορισμό ερευνώντα λειτουργού για να εξετάσει τις όποιες πειθαρχικές ευθύνες σε ό,τι αφορά το περιστατικό το οποίο συνέβη μεταξύ κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό κρατουμένου ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προέβη το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, την υπόθεση θα εξετάσει ο Πρώτος Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης Άριστος Τσιάρτας, ο οποίος θα διερευνήσει τις καταγγελίες ότι δεν ελήφθησαν υπόψη ο βαθμός επικινδυνότητας του δράστη και οι προειδοποιήσεις του κρατουμένου που τραυματίστηκε ότι διέτρεχε κίνδυνο εάν βρισκόταν στην ίδια πτέρυγα μαζί του, καθώς επίσης τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει πως θεωρεί αποτρόπαια και καταδικαστέα την πράξη σε βάρος του κρατούμενου που νοσηλεύεται με εγκαύματα, και τονίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ένα ολόκληρο σωφρονιστικό ίδρυμα που αποδεδειγμένα έχει κάνει άλματα όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους όσους σπεύδουν να κακοχαρακτηρίσουν και να εκμηδενίσουν το σημαντικό έργο αναμόρφωσης που επιτελείται στις φυλακές τα τελευταία χρόνια, ότι δεν είναι δυνατό να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη η ιδιοσυγκρασία, οι συμπεριφορές και τα όποια προσωπικά προβλήματα φέρει μαζί του ο κάθε κρατούμενος που μπαίνει στις φυλακές» τονίζεται.

Το Υπουργείο αναφέρει τέλος πως δυστυχώς, συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο, με κάποιους να προσπαθούν να εκμεταλλεύονται περιστατικά που είναι θλιβερά και κάποια σαφώς καταδικαστέα, αλλά απρόβλεπτα, όπως ακριβώς μπορεί να συμβούν σε κάθε φυλακή και στην κοινωνία ανά πάσα στιγμή. «Οι περιπτώσεις του νεαρού που πέθανε ως αποτέλεσμα εισρόφησης εμεσμάτων, του κατάδικου που πέθανε από ανακοπή λίγες ώρες αφού εισήχθη στις φυλακές, καθώς και το τελευταίο αυτό περιστατικό μεταξύ των δύο κρατουμένων, χρησιμοποιούνται κατ’ επανάληψη από το ΑΚΕΛ σε μια προσπάθεια εκμηδενισμού του έργου που επιτελείται στις φυλακές. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ έχει διαγράψει από τη μνήμη του την απραξία και την συγκάλυψη των βασανιστηρίων και όλων των απάνθρωπων ενεργειών που γίνονταν επί διακυβέρνησης τους, τα οποία εξευτέλιζαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσωπικότητα. Ευτυχώς, η κοινωνία θυμάται» προσθέτει.