Επικρίσεις και σχόλια κομμάτων για την ομιλία Προέδρου στη Γ.Σ.ΟΗΕ

 

Επικριτικά και με ποικίλα σχόλια αντεδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της ομιλίας του Π.τ.Δ.στη Γ.Σ. ου ΟΗΕ.

Το ΑΚΕΛ με δηλωση του εκπροσώπου Τύπου ανέφερε:

Δεν άντεξε ο κ. Αναστασιάδης και ενέταξε την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ στους γενικότερους προεκλογικούς σχεδιασμούς του. Ανατρέποντας την προσέγγιση που ο ίδιος ακολούθησε στις ομιλίες του σε όλες τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις –την οποία προσέγγιση υπερασπίστηκε όταν κάθε φορά επικρινόταν- αυτή τη φορά επιχείρησε να «χαϊδέψει» αυτιά ενόψει εκλογών στρεψοδικώντας ακόμα και από δικές του θέσεις. Οι κυβερνώντες προσαρμόζουν τα πάντα στις  προεκλογικές σκοπιμότητές τους.
Επί της ουσίας, ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάστηκε αντιφατικός. Από τη μια, ζήτησε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και από την άλλη, ζήτησε εφαρμογή ΜΟΕ.
Η συζήτηση ΜΟΕ για δημιουργία του απαραίτητου κλίματος με την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων δεν συνδυάζονται. Αν αυτή είναι η θέση του κ. Αναστασιάδη που θα μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θα είμαστε καθόλου πειστικοί. Ο ΟΗΕ αναμένει ιδέες από τα εμπλεκόμενα μέρη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.
Με τέτοιες θέσεις ο κ. Αναστασιάδης, όπως και όλοι όσοι μιλούν για απόσυρση προτάσεων ή για αόριστες «νέες στρατηγικές», στο κρίσιμο σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, θα προκαλέσουν ναυάγιο και οριστικό τέλος στη διαδικασία. Είναι αυτό που επιθυμεί η Τουρκία κι είναι αυτό που θα οδηγήσει σε οριστική διχοτόμηση, εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας.

Νικ.Παπαδόπουλος

«Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έκανε μια ομιλία προεκλογικού χαρακτήρα η οποία είναι αντίθετη με όσα ο ίδιος έχει ήδη αποδεχτεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.»Αυτά αναφέρει το εκλογικό επιτελείο του Ν.Παπαδόπουλου και σημειώνει:

«Με τη χτεσινή ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι είναι αναξιόπιστος και ότι ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί.

Ο κ. Αναστασιάδης «ανακάλυψε», προφανώς λόγω της προεκλογικής περιόδου, ότι η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο. Όμως, σε Τουρκικό προτεκτοράτο θα μετατραπεί η Κύπρος με διατάξεις που ο ίδιος ο κ
Αναστασιάδης δέχτηκε ή πρότεινε αφού:
1.     Ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία, τα βέτο και την αριθμητική ισότητα και τη θετική τουρκοκυπριακή ψήφο σε σημαντικούς θεσμούς, ενώ χτες ο ίδιος ομολόγησε στην ομιλία του ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία ελέγχεται από την Τουρκία.
2.     Ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε την παραχώρηση των 4 ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους πολίτες, ενώ χτες ο ίδιος είπε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό κράτος.
3.     Ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε την παραμονή όλων των εποίκων στην Κύπρο, είτε μέσω πολιτογράφησης, είτε μέσω αδειών εργασίας, ενώ χτες ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο εποικισμός έγινε σκόπιμα για αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης.
4.     Ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε συμμετοχή Τούρκων Αστυνομικών σε πολυεθνική δύναμη που θα βρίσκεται στο νησί μετά τη λύση.
5.     Ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε την Πενταμερή διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας
6.     Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε στους παράνομους χρήστες τον πρώτο λόγο για τις κατεχόμενες περιουσίες των προσφύγων.

Η χτεσινή ομιλία επιβεβαιώνει ότι πρόθεση του κ. Αναστασιάδη είναι να ξεγελάσει τον κυπριακό λαό, ώστε να επανεκλεγεί και να συνεχίσει την αποτυχημένη στρατηγική και τις επικίνδυνες υποχωρήσεις του. Ευτυχώς για τον τόπο, δεν θα τα καταφέρει.»

 

ΕΔΕΚ

Σωστές οι επισημάνσεις του ΠτΔ αλλά έρχονται σε αντίφαση και αντίθεση με τα όσα αποδέχθηκε, τονίζει με ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ και σημειώνει:

«Διαπιστώσαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά περιέλαβε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σωστές επισημάνσεις όσον αφορά τη φύση του κυπριακού και τους στόχους της Κύπρου, κάτι που στο παρελθόν απέφυγε συστηματικά και προσεκτικά.

Την ίδια όμως στιγμή δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και τις αντιφάσεις που περιλαμβάνονται στην χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:
Ενώ παραδέχεται ότι υπάρχει μαζικός εποικισμός με πρόσχημα την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, την ίδια στιγμή αποδέχεται μονιμοποίηση πέραν των 120 χιλιάδων εποίκων, αριθμού μεγαλύτερου των Τουρκοκυπρίων.
Αποδέχεται στις Τουρκοκυπριακές περιοχές να δοθεί ο πρώτος λόγος στους έποικους, παράνομους χρήστες σφετεριστές των Ελληνοκυπριακών περιουσιών.
Ενώ διαπιστώνει πως σε κανένα ομοσπονδιακό κράτος δεν υπάρχει θετική ψήφος από τη  μειοψηφία, ο ίδιος αποδέχθηκε θετική ψήφο και αριθμητική εξίσωση σε αριθμό θεσμικών οργάνων του κράτους (π.χ. Ανώτατο δικαστήριο, ειδικά τμήματα αστυνομίας, ΕΔΥ κ.ά.) καθώς επίσης και την εκ περιτροπής προεδρία.
Ενώ μίλησε για ένα φυσιολογικό κράτος όπως ορίζουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, αποδέχθηκε να δοθούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες σε Τούρκους Υπηκόους.
Την ώρα που θέλει κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, πως δικαιολογείται η πρότασή του για παραμονή αριθμού τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση;
Ενώ ζητά την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο ίδιος ενέταξε την επιστροφή της στην πρώτη μέρα της λύση και τη συνέδεσε με τη λύση.
Αποδέχτηκε μια πενταμερή διάσκεψη, στην ουσία υποβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και χωρίς να επιρριφθούν από την διεθνή κοινότητα ευθύνες στην Τουρκία για την αρνητική της στάση.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι ψεσινές επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι επισημάνσεις που σκόπιμα έκανε ενόψει των προεδρικών εκλογών και την επομένη θα τις λησμονήσει.»

Σταύρος Μαλά

Σε Αανακοίνωση του το Εκλογικό Επιτελείο Σταύρου Μαλά προέβη στις πιο κάτω παρατηρήσεις  αναφορικά με την ομιλία ΠτΔ στον ΟΗΕ:

«Ο ΠτΔ  με την χθεσινή του ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ, παρά τις σωστές αναφορές του σε ιστορικά γεγονότα, υιοθέτησε προεκλογικού τύπου ρητορική.  Οι θέσεις οι οποίες προέβαλε εμπεριέχουν αντίφαση. Από τη μια καλεί τον ΓΓ να συνεχίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αξιοποιώντας το πλαίσιο του Γκουτέρες και από την άλλη προτείνει ΜΟΕ τα οποία στέλνουν τη διαδικασία σε βάθος χρόνου.
Ο ΠτΔ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες διαχείρισης του Κυπριακού κατά παρόμοιο τρόπο που έπραξε ο Ν.Κοτζιάς. Επαναλαμβάνουμε στον ΠτΔ,  η λειτουργικότητα του κράτους, στην οποία αναφέρεται, σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζεται από την ιδιότητα μέλους της ΕΕ.
Επιπλέον, οι θρασύτατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας , Ταγίπ Ερντογάν, ότι δηλαδή οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι ακατανόητες, θα μπορούσαν σήμερα να απαντηθούν αποτελεσματικά και όχι ρητορικά αν αξιοποιούσαμε την ευκαιρία που μας έδωσε ο ΓΓ στην  Ελβετία για να αναδείξουμε εμπράκτως την Τουρκική αδιαλλαξία. Αντί αυτού επιλέξαμε την υποβάθμιση εκείνης της πρωτοβουλίας επικαλούμενοι το ‘τεταμένο κλίμα’.
Ο ΠτΔ όφειλε να είχε  να διαβουλευτεί με το Εθνικό Συμβούλιο  προτού πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Κάθε ενέργεια της ΕΚ πλευράς θα πρέπει να στέλνει το μήνυμα , εμπράκτως, ότι η  άμεση επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στην βάση αρχών, αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα.