Νικόλας Παπαδόπουλος:«Αν εμείς τρομοκρατούμε τους πολίτες, ας δώσουν τα έγγραφα να τα διαβάσει ο λαός»

«Αν κινδυνολογούμε ποιος ο καλύτερος τρόπος να μας βγάλουν ψεύτες;» 

 

«Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και πολιτικοί αρχηγοί έκαναν παντιέρα του αγώνα τους, το ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες’’, και όχι το έγγραφο της τελευταίας νύχτας στο Κραν Μοντανά», διερωτήθηκε σήμερα το πρωί στην «Πρώτη Ενημέρωση» στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο Υποψήφιος Πρόεδρος nikolaspapapapapa_607_364_577_324της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως εξήγησε: «στο συγκεκριμένο έγγραφο δεν περιλαμβάνονται πολλά από τα επικίνδυνα σημεία που υπήρχαν αναφορές στο ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες’’.  Δεν υπάρχουν αναφορές για τις υποχωρήσεις Αναστασιάδη, παραμονή εποίκων, εκ περιτροπής προεδρία, βέτο και θετική ψήφος στους Τουρκοκύπριους, πρώτος λόγος στους παράνομους χρήστες επί των περιουσιών των προσφύγων, ελεύθερη έλευση στην Κύπρο για τους Τούρκους πολίτες κ.α. Στην ουσία εκείνο το έγγραφο που δόθηκε στο δείπνο είναι δομημένο, έτσι ώστε να μην συζητείται το ζήτημα των εγγυήσεων και της εποπτείας της λύσης, με τις εγγυήτριες δυνάμεις, κάτι που συμπεριλαμβάνεται στο ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες». Διερωτήθηκε επιπρόσθετα: «τι εννοούσε ο Υπουργός Εξωτερικών όταν δήλωνε ότι εν μέρει η Λευκωσία συζήτησε αυτό το έγγραφο;».

Σε ερώτηση εάν ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε το έγγραφο στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, απάντησε: «Φυσικά και το ζήτησα και ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να μας δώσει τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων στο Κράν Μοντανά». Πρόσθεσε δε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ακούει κανέναν, ούτε εισακούει τις εκκλήσεις μας. Αυτό το έγγραφο της ‘‘τελευταίας βραδιάς’’ το έχω ζητήσει από τον κ. Αναστασιάδη, στις 4 περασμένου Αυγούστου, αλλά δυστυχώς δεν το έχει δώσει ούτε σε μένα, ούτε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, που διαφωνούμε με την αποτυχημένη στρατηγική του. Όπως ζήτησα, μεταξύ άλλων, και το τρίπτυχο των συγκλήσεων, και τις προτάσεις του κ. Αναστασιάδη. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μας έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά παρεμπιπτόντως, επαναλαμβάνω, δεσμεύτηκε να μας τα δώσει».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο «Πλαίσιο Γκουτιέρες» , ο Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Κοτζιάς, με αυτή του τη δήλωση δεν αναφέρεται στο «Πλαίσιο Γκουτιέρες» που ετοιμάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017 και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναφορά σε «εγγυήτριες δυνάμεις», σε «στρατό που θα παραμείνει» αλλά και στις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη, αλλά, αναφέρεται σε άλλο έγγραφο, άτυπο, που συνέταξε ο κ. Γκουτιέρες την “τελευταία βραδιά” – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο κ. Κοτζιάς, δηλαδή στις 7 Ιουλίου 2017 και το οποίο αφορά μόνο τον Μηχανισμό Εφαρμογής της Λύσης.
Σε σχόλιο ότι ο κ. Κοτσιάς φαίνεται ν’ αποδέχθηκε το «Πλαίσιο Γκουτιέρες», ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι «είναι ξεκάθαρες οι δηλώσεις του κ. Κοτσιά.  Αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο έγγραφο της ‘‘τελευταίας νύχτας’’.  Δεν θα μπορούσε ο κ. Κοτζιάς να συμφωνήσει με το ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες’’, γιατί η θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν τοποθετείται σε θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Το ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες’’ έχει πολλές προτάσεις που αφορούν την εσωτερική πτυχή. Η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι θα τοποθετηθεί μόνο για το θέμα της ασφάλειας, το οποίο αφορά και την ίδια. Γι’ αυτό και ο κ. Κοτσιάς επικεντρώνεται σε εκείνο το τελικό έγγραφο. Γιατί ξεπερνά τα προσκόμματα που προβάλλει η Τουρκία που αφορούν την εφαρμογή της λύσης με την εποπτεία των εγγυητριών δυνάμεων. Το ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες’’ -γιατί παρεμπιπτόντως υπάρχουν δυο πλαίσια ΓκουτΙέρες, το ένα που ετοίμασε ο κ. Άιντε και το άλλο που ετοίμασε η δική μας η πλευρά, με τηλεφώνημα που τους έκανε ο κ. Άιντε- αναφέρεται σε εγγυήτριες δυνάμεις. Όταν υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις, υπάρχουν και εγγυήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει εάν το Πλαίσιο Γκουτιέρες, πέραν από τις απαράδεκτες θέσεις,  περιέχει ενδεχομένως και κάποιες θέσεις που μπορεί να συζητηθούν σ’ ένα νέο πλαίσιο, τόνισε: «υπάρχουν ασάφειες. Αυτές οι ασάφειες, δυστυχώς, είναι περιστοιχισμένες και από επικίνδυνες αναφορές, οι οποίες στην πορεία υιοθετήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τις προτάσεις και τις γνωστές υποχωρήσεις του. Τις τουρκικές θέσεις στην ουσία, πλην του κεφαλαίου της ασφάλειας, όπου το ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες’’ είναι ασαφές. Συγκεκριμένα αναφέρεται  σε εγγυήτριες δυνάμεις, αναφέρεται σε συμμετοχή που πρέπει να έχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς να προσδιορίζεται ο τρόπος. Αυτό το πλαίσιο επικαλέστηκαν στην συνέχεια η Τουρκία και η Αγγλία, όταν κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για συνέχιση των εγγυήσεων. Θέλουν ουσιαστικά ν’ αλλάξουμε την συνθήκη και να την ονομάσουμε κάτι άλλο. Αυτό το απέρριψε ο κ. Κοτσιάς. Θεωρώ ήταν και η θέση της πλευράς μας. Στην συνέχεια ο Γ.Γ του ΟΗΕ στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το αδιέξοδο, αντιλαμβάνομαι, προσπάθησε να συντάξει αυτό το τελευταίο έγγραφο που δεν καταπιανόταν με τα θέματα του στρατού, των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, τα οποία ήταν σε εκκρεμότητα. Να προσπαθήσουν δηλαδή να συζητήσουν τουλάχιστον το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, ένα μικρό κομμάτι του κεφαλαίου της ασφάλειας, αλλά δεν δέχτηκε η Τουρκία. Αυτό έγινε και αντί να επικεντρωθούμε σε εκείνον τον μηχανισμό, θέλουμε επαναφορά του εγγράφου που ανοίγει την πόρτα στις εγγυήσεις και των επεμβατικών δικαιωμάτων» .

Σε άλλο σημείο και σε ερώτηση τι πιστεύει πως πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο έγγραφο από τον Γ.Γ του ΟΗΕ, για να θέτει την επανεκκίνηση των εργασιών για επίλυση του Κυπριακού, σε σωστή βάση, ανέλυσε: «Δεν είναι με αυτόν τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι τα έγγραφα που θα λύσουν το Κυπριακό. Αυτή ψύχωση που έχουμε και η εμμονή, με τις επιστολές, το πλαίσιο, τι λέχθηκε προηγουμένως, είναι μια παντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Γι’ αυτό απέτυχαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Θεώρησαν ότι μπορούμε να λύσουμε το κυπριακό, με γενναιόδωρες προσφορές, να συγκινήσουμε την Τουρκία, για ν’ ανταποκριθεί με μεγαλοψυχία και να λύσουμε το Κυπριακό. Έπεσαν έξω σε αυτή τους την εκτίμηση, γιατί δεν ενδιαφέρεται η Τουρκία για λύση του κυπριακού, για συμβιβασμό. Ενδιαφέρεται για συνθηκολόγηση. Αν της τα δώσουμε όλα καλώς, ενώ όσα περισσότερα δίνουμε θέλει κι άλλα. Επομένως εδώ είναι το βασικό πρόβλημα. Ενώ ακούγαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι η Τουρκία θέλει λύση, ακούγαμε τα περί θετικής ρητορικής από την Τουρκία, ότι ο κ. Ακκιντζί είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής, ότι το πρόβλημα είναι οι ελληνοκύπριοι εθνικιστές, οι μαξιμαλιστές και απορριπτικοί. Αυτά ακούμε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτήν την στρατηγική ακολούθησαν και το αποτέλεσμα ήταν η αποτυχία. Δεν θα λυθεί στις διαπραγματεύσεις το κυπριακό. Δεν θα συγκινηθεί η Τουρκία με τις προτάσεις μας».

Πρόσθεσε στην συνέχεια ότι «η νέα στρατηγική επικεντρώνεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκτός των διαπραγματεύσεων. Αν θέλουμε να προκαλέσουμε τέτοιο πολιτικό κόστος στην Τουρκία, έτσι ώστε να την αναγκάσουμε  ν’ αλλάξει τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της, πρέπει ν’ αναλάβουμε πολλές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο. Μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού».

O κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμη ότι δεν φαίνεται ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα βασικά προβλήματα ουσίας που αναδείχτηκαν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και κυρίως στο θέμα της Ασφάλειας. «Αν δεχτούμε κάτι τέτοιο, η επιρροή της Τουρκίας θα επεκταθεί και στο νότιο κομμάτι του νησιού. Αν αποδεχτούμε και τις άλλες παράλογες απαιτήσεις της, όπως στο νέο Σύνταγμα με την επίλυση του Κυπριακού, τότε το Κράτος θα καταρρεύσει».

«Το βασικό πρόβλημα», λέγει ο Νικόλας Παπαδόπουλος «είναι ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση να υπαναχωρήσει καθότι είναι ικανοποιημένη με την κατοχή των εδαφών μας και την παρουσία του στρατού της. Βασικό μέλημά μας είναι να προκαλέσουμε πολιτικό κόστος στην Τουρκία, να πιεστεί και να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της».

Θεωρεί ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και σε διεθνές επίπεδο. «Με συμμαχίες που μπορούν να διαμορφωθούν, ιδιαίτερα στον ενεργειακό επίπεδο και με χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Θα μας βοηθήσουν ν’ αντιμετωπίσουμε την Τουρκία».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρεί ότι θα πρέπει να πάρουμε μέτρα, ώστε να προκληθεί πολιτικό κόστος στην Τουρκία, και που θα αφορούν στην χρηματοδότηση, το άνοιγμα περαιτέρω ενταξιακών κεφαλαίων, την προσπάθεια αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολιτική του καλού παιδιού απέτυχε

Κληθείς να σχολιάσει τι θα γίνει σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμβιβαστεί και αν θα ζήσουμε με άλυτο το Κυπριακό, ανέφερε ότι «δεν είπα ότι πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Αλλά αν δεν συμβιβαστεί η Τουρκία δεν λύνουμε το Κυπριακό. Με την τακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια του καλού παιδιού και των γενναιόδωρων προσφορών, τα αποτελέσματα είναι εκεί. Αποτυχία! Πρέπει να κάνουμε το αντίθετο από αυτό που κάνουμε τώρα. 40 χρόνια ακλουθούμε αυτήν την τακτική, με εξαίρεση της διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου. Τα υπόλοιπα χρόνια έχουμε Προέδρους που προέρχονται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ. Απέτυχαν να λύσουν το Κυπριακό επειδή, η εκτίμηση ότι η Τουρκία θέλει λύση, είναι λανθασμένη. Πρέπει πλέον ν’ ακολουθήσουμε την πολιτική του κακού παιδιού!

Σε ερώτηση ότι διατυπώνονται σφοδρές επικρίσεις από το ΑΚΕΛ και τον κ. Αναστασιάδη για την νέα στρατηγική του στο Κυπριακό, και ότι ο κ. Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε  τη υποψηφιότητά του, ως παραλλαγή του κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Ο κ. Χριστόφιας γιατί δεν έλυσε το κυπριακό τότε; Με τη δική τους πολιτική τη δική τους τακτική που ακολουθούν τα τελευταία δέκα χρόνια, που είναι η ίδια και απαράλλακτη με αυτήν του κ. Αναστασιάδη και του κ. Χριστόφια αλλά και του κ. Μαλά -αν εκλεγεί. Θα συνεχίσουν από εκεί που μείναμε και θα δώσουν κι άλλα, αν τους αφήσει η Ελλάδα. Θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Εκτός αν πάμε σε πλήρη συνθηκολόγηση που θα έχουμε μια τουρκική λύση, που αν εφαρμοστεί θα καταστραφούμε ή δεν θα περάσει από δημοψήφισμα. Αυτό θέλουν; Το μόνο δεδομένο είναι ότι είδαμε που μας έχει οδηγήσει η δική τους στρατηγική. Μας οδήγησε στο αδιέξοδο και στην αποτυχία. Και αντί να κάνουν μια αυτοκριτική για το τι φταίει και δεν κατάφεραν να λύσουν το κυπριακό, συνεχίζουν να πιστεύουν στην ίδια τακτική. Αλήθεια, δεν ακούσαμε ποια είναι η πρόταση του κ. Αναστασιάδη ή του κ. Άντρου Κυπριανού για να ξεπεράσουμε την τουρκική αδιαλλαξία;».

Επιπρόσθετα ανέφερε: Για να είμαι δίκαιος αυτό που λέει το ΑΚΕΛ είναι ότι εμείς πρέπει να πάμε πίσω και να δώσουμε και στο κεφάλαιο της Ασφάλειας. Σεβαστό. Εμείς διαφωνούμε. Από την άλλη ο κ. Αναστασιάδης επειδή έχει εκλογές έχει αλλάξει κάπως την ρητορική του. Είναι όμως ένα θέατρο. Εάν ξεγελάσει τον λαό και επανεκλεγεί θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε και την επόμενη φορά δεν πρέπει να είναι κανένας βέβαιος ότι θα έχουμε την Ελλάδα να μας σώσει!

Κληθείς να σχολιάσει πως ο κ. Άντρος Κυπριανού τον επικρίνει ότι τρομοκρατεί τους πολίτες για να υφαρπάξει την ψήφο τους, ο Νικόλας Παπαδόπουλους υπέδειξε: «αν εμείς τρομοκρατούμε τους πολίτες, ας δώσουν τα έγγραφα του κυπριακού να τα διαβάσει ο λαός. Γιατί φοβούνται τον λαό; Αν κινδυνολογούμε ποιος ο καλύτερος τρόπος να μας βγάλουν ψεύτες; Το γεγονός ότι κρύβουν την αλήθεια από τον λαό, αυτό από μόνο του, δείχνει πόσο πολύ φοβούνται για τις θέσεις τους. Ξέρουν ότι με αυτές τις θέσεις δεν πρόκειται να τις αποδεχτεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αυτοί που προωθούν τέτοιες  θέσεις, αυτοί είναι που θα φέρουν τη διχοτόμηση».
Εξήγησε ταυτόχρονα ότι η πορεία που θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί στο Κυπριακό είναι πολύ ξεκάθαρη. «Έχουμε τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, έχουμε τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτό που ζητούμε είναι να επιστρέψουμε σε αυτές τις αποφάσεις και συμφωνίες κορυφής που είχαμε πετύχει στο παρελθόν και οι οποίες δυστυχώς σήμερα παραβιάζονται και από τις δικές μας ενέργειες και πολιτικές ηγεσίες. Δεν έχει σημασία το όνομα της λύσης, αλλά το περιεχόμενό της».
Και έδωσε το εξής παράδειγμα: «Αν ερχόταν αύριο στην Κύπρο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και μας έλεγε ότι έχει αποφασίσει ότι η ομοσπονδία δεν είναι η μορφή της λύσης του Κυπριακού και ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το ενιαίο κράτος. Όμως θα ζητήσει εκ περιτροπής προεδρία, θέλουμε για κάθε απόφαση να έχουμε βέτο, θέλουμε να έχουμε εγγυήσεις, να έχουμε στρατό, να μείνουν οι έποικοι, να μην επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Υπάρχει κανένας Ελληνοκύπριος που θα δεχόταν μια τέτοια λύση επειδή πλέον δεν συζητάμε για ομοσπονδία αλλά για ενιαίο κράτος. Φυσικά και όχι».

Το ΑΚΕΛ συνεργάζεται με τον Αναστασιάδη 

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται από τον κ. Άντρο Κυπριανού, ο Υποψήφιος Πρόεδρος απάντησε: Θεωρώ ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο ίδιος ο κ. Άντρος Κυπριανού, τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και επιλογές. Ο ίδιος έχει αποφασίσει την αποστασιοποίηση από τον ενδιάμεσο χώρο.  Παλαιότερα το ΑΚΕΛ είχε ως βάση την συνεργασία με τα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα του κέντρου. Αυτή την στιγμή το ΑΚΕΛ συνεργάζεται μόνο με τον κ Αναστασιάδη. Για τεσσεράμισι χρόνια ο κ. Κυπριανού ήταν ο συνήγορος του κ Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Επικρίναμε εμείς την κυβέρνηση και μας απαντούσε ο κ. Κυπριανού! Τώρα βέβαια ήρθαν προεδρικές εκλογές και άλλαξε λίγο το τροπάριο. Αυτό είναι αυταπόδεικτο, καταλαβαίνει ο κόσμος ότι σήμερα παίζεται ένα θέατρο. Την ίδια πολιτική ακολουθούν στο Κυπριακό. Και δεν είναι μόνο το κυπριακό. Το ΑΚΕΛ επέλεξε να συνεργαστεί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις της ‘‘focus’’.Επέλεξαν να αυξήσουν τα εκλογικό μέτρο για να αφήσουν έξω από την Βουλή τα μικρά κόμματα. Να μειώσουν τις χρηματοδοτήσεις των μικρότερων κομμάτων για να λάβουν περισσότερα χρήματα τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Επέλεξαν να συνεργάζονται σε διορισμούς. Αυτήν την στιγμή υπάρχει πλήρης συντονισμός διορισμών και στελεχών της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ στην διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουμε διορισμούς στην Κεντρική Τράπεζα, στον Συνεργατισμό, στην δημόσια υπηρεσία. Φυσικά και υπάρχουν και θέματα τα οποία διαφωνούν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επιλέξει την συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Προφανώς ο κ. Κυπριανού και η ηγεσία του ΑΚΕΛ επιδιώκουν την επανεκλογή του κ. Αναστασιάδη».