Αυστραλία:Τεράστια σαλιγκάρια καλούνται να σώσουν κοραλλιογενή ύφαλο

Ενα γιγαντιαίο σαλιγκάρι που τρώει αστερίες ίσως απελευθερωθεί για να σώσει τον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο στην Αυστραλία, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, και ήδη γίνονται δοκιμές για αναπαραγωγή χιλιάδων από αυτό το σπάνιο είδος.91d4b4e37e21895355927db1c63ea6d2

Αρπακτικοί αγκαθωτοί αστερίες που τρέφονται με κοράλλι έχουν πολλαπλασιαστεί ραγδαία λόγω της ρύπανσης και αγροτικής απορροής στο οικοσύστημα αυτό που είναι εγγεγραμμένο στην Παγκόσμια Κληρονομιά και παλεύει να διατηρηθεί.

Η επίδραση των αστερίων είναι τεράστια. Το 2012 διενεργήθηκε μεγάλη μελέτη της υγείας του υφάλου, που εκτείνεται σε 2.300 χλμ,, που κατέδειξε ότι το κοράλλι μειώθηκε στο μισό κατά τα τελευταία 27 χρόνια, με 42% της ζημιάς να αποδίδεται στον αστερία.

Έρευνες που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης της Αυστραλίας έχουν δείξει ότι οι αστερίες αυτοί αποφεύγουν περιοχές όπου ζει το θαλάσσιο σαλιγκάρι τρίτωνας του Ειρηνικού – γνωστό ως ο γιγαντιαίος τρίτωνας.

Τα σαλιγκάρια αυτά μπορούν να φθάσουν και το μισό μέτρο, έχουν καλή οσμή και μπορούν να κυνηγήσουν το θήραμα τους από τη μυρωδιά του και μόνο.

Έρευνες έδειξαν ότι τα σαλιγκάρια προτιμούν τον αγκαθωτό αστερία, αλλά τρων μόνο μερικούς κάθε εβδομάδα, και επειδή κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι την εξαφάνισή τους για τα όστρακα τους, δεν έχουν απομείνει πολλά.

Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να ανακοινώσει σήμερα την επιχορήγηση της έρευνας για αναπαραγωγή των σαλιγκαριών.

Οι γιγαντιαίοι τρίτωνες στο Ινστιτούτο έχουν γεννήσει πολλά αυγά και τον τελευταίο μήνα εκκολάφτηκαν πάνω από 100.000 νύμφες. Όμως, επειδή είναι τόσο σπάνια, είναι πολύ περιορισμένες οι γνώσεις για τον κύκλο ζωής τους.

Το Ίδρυμα έχει στην κατοχή του οκτώ τέτοια σαλιγκάρια, αλλά τους πήρε δύο χρόνια να τα μαζέψουν.

Επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τα σαλιγκάρια, ούτε τι τρώνε ή αν είναι νυκτόβια.

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες που έγιναν για μείωση του πληθυσμού των αγκαθωτών αστερίων αφορούσαν τη χρήση αλάτων που μπορούν όμως να βλάψουν και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.

Ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος, η μεγαλύτερη ζωντανή δομή στη Γη, υποφέρει και από πρωτοφανή λεύκανση για δεύτερη συνεχή χρονιά, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Τον Μάιο, η Αυστραλία φιλοξένησε συνέδριο με πέραν των 70 κορυφαίων θαλάσσιων εμπειρογνωμόνων του κόσμου για να δουν ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κινδύνων για τον ύφαλο.

Οι επιλογές περιλάμβαναν φυτώρια κοραλλιού, στρατηγικές για μείωση του πληθυσμού του αγκαθωτού αστερία, επέκταση των συστημάτων παρακολούθησης, και αναγνώρισης των χώρων προτεραιότητας για την αποκατάσταση του κοραλλιού.