Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου Συλλούρη για το Πόθεν Εσχες

Με 31 ψήφους υπέρ και 5 αποχές (παρόντες Βουλευτές Συμμαχίας, Οικολόγων, ΕΛΑΜ) ψηφίστηκε σε νόμο η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης για παράταση της υποχρέωσης κατάθεσης δήλωσης περιουσιακών στοιχείων των δημοσίως εκτεθειμένων προσώπων και ορισμένων κρατικών αξιωματούχων αφού υιοθετήθηκαν δύο προφορικές τροπολογίες που εισηγήθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.imagew-1.aspx

Η μια τροπολογία διαλαμβάνει ότι η τελευταία προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι η 31 Οκτωβρίου και ότι τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν θα είναι αυτά που κατέχονται την 23η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία όφειλαν με βάση τον υφιστάμενο νόμο να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο λόγος της τροπολογίας για  διατήρηση της 23ης Σεπτεμβρίου αφορά την αποτροπή της όποιας προσπάθειας αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, κατέθεσε την πρόταση νόμου για να παραταθεί η ημερομηνία κατάθεσης των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων προσώπων ώστε να δοθεί χρόνος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να συζητήσει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα, αναφέρεται ότι σκοπός είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, με την αφαίρεση από τον κατάλογο των ελεγχομένων  προσώπων, των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων των Κατεχομένων Δήμων των οποίων ο ρόλος περιορίζεται στη συντήρηση της μνήμης των Κατεχομένων Δήμων τους και τη σύσφιξη των σχέσεων των δημοτών τους, καθώς επίσης και η αφαίρεση των μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων των μη Κατεχομένων Κοινοτήτων καθ΄ ότι δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και δεν ασκούν οποιαδήποτε ουσιαστική εξουσία.

Περαιτέρω σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο αναλογικότερος χειρισμός της υποχρέωσης δημοσιοποίησης των Δηλώσεων με τον περιορισμό των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων τα οποία υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τη Δήλωσή τους, σ΄ εκείνα τα οποία λόγω του αξιώματος που κατέχουν και των καθηκόντων που επιτελούν αλλά και των εξουσιών που ασκούν, απαιτείται περισσότερη διαφάνεια.

Στην εισηγητική Έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι με τον προτεινόμενο νόμο γίνεται διαφοροποίηση του τρόπου διορισμού τω νόμιμων ελεγκτών που θα διενεργούν τις λογιστικές ή οικονομικές πραγματογνωμοσύνες ή άλλες ελεγκτικές πράξεις, ώστε να μην εγείρονται νομικά προβλήματα·

(β)          αφαίρεση των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων των κατεχομένων δήμων από τα ελεγχόμενα πρόσωπα και, προκειμένου περί των κοινοτικών συμβουλίων των μη κατεχομένων κοινοτήτων (οι κατεχόμενες κοινότητες ήδη εξαιρούνται) παραμονή μόνο των προέδρων και αναπληρωτών προέδρων στα ελεγχόμενα πρόσωπα. Πρόσθετα, εξαιρούνται ρητά οι σχολικές εφορείες από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου·

(γ)          περιορισμός της υποχρέωσης δημοσιοποίησης της δήλωσης στους αξιωματούχους εκείνους μόνο, οι οποίοι διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια πολιτική και οικονομική ζωή, παρόμοιο με τους ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους, με τη δημιουργία πρόσθετου Παραρτήματος ΙΑ στο νόμο.  Όλοι οι υπόλοιποι ελεγχόμενοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις περιουσίας, αλλά οι δηλώσεις δεν θα δημοσιοποιούνται·

(δ)          προσθήκη στα στοιχεία της δήλωσης που δεν θα δημοσιοποιούνται, των αριθμών των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων·

(ε)          επιμήκυνση μέχρι 31.12.2017 τις προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τακτοποίηση διαδικαστικών θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή επί της πρότασης νόμου, ανέφερε ότι  η Επιτροπή κατέληξε ότι θα συζητήσει εντατικά το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής και ότι αυτό θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας πριν την 31η Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επεξήγησε πως η τροποποίηση που εισηγήθηκε η Επιτροπή  Νομικών ώστε η δήλωση των περιουσιακών να είναι  με την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου, έχει στόχο να δηλωθεί όποιο περιουσιακό στοιχείο αποξενωθεί πριν την 23η του Σεπτέμβρη να δηλωθεί.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι αφορά την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακών στοιχείων εντός και εκτός Κύπρου, προσθέτοντας ότι η μη κατάθεση όλων των στοιχείων προβλέπει ποινή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε στην Επιτροπή ότι έγινε έντονη συζήτηση επί της παράτασης καθώς οι 3 μήνες έδιναν περιθώριο για αποξένωση περιουσιακών στοιχείων. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την τροποποίηση όπως αυτή διαμορφώθηκε από την Επιτροπή Νομικών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι δεν απαντάται το ερώτημα ποιος διευκολύνεται με την παράταση, προσθέτοντας ότι δεν πείσθηκε ότι η παράταση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Αφού διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου αφορά την κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων και όχι τη δημοσιοποίηση διερωτήθηκε «γιατί να συναινέσουμε, για να υπάρξει διαδικασία που να εξαιρεί ελεγχόμενα δημοσίως εκτεθειμένα πρόσωπα.

Απαντώντας στον κ. Περδίκη, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε πως δεν μπορεί να μην δοθεί χρόνος συζήτησης του νομοσχέδιου και δεν θα ήθελε να εφαρμοστεί πίεση στην Επιτροπή Νομικών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι η  προηγούμενη εβδομάδα έδειξε συμπεριφορές παραποίησης περιουσιακών στοιχείων ή και στρεβλή προβολή περιουσιακών στοιχείων.

Ανέφερε περαιτέρω ότι θεσμοί του κράτους υποδεικνύουν ότι μπορεί να δώσουμε περιουσιακά στοιχεία προσώπου που μέσα από νέες μεθόδους εγκληματικής δραστηριότητας να έχουν σαν αποτέλεσμα αυτά τα πρόσωπα να απωλέσουν περιουσιακά στοιχεία.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως εάν στις δηλώσεις δεν περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς επενδύσεις και λογαριασμοί του εξωτερικού δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικός έλεγχος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, αναφέροντας ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί με την πρόταση νόμου, είπε πως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην προκαλέσουμε άθελα μας ζημιά  ή να φέρουμε σε δυσμένεια άτομα.