Ειδικό ταμείο για τα έσοδα υδρογονανθράκων για να δαμοιράζονται στις δύο κοινότητες

fa47719a6cd4ea49b67b9e8968beab47-300x193Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές του δηλώσεις για διαμοιρασμό των εσόδων από τα αποθέματα των υδρογονανθράκων  προς τις δύο κοινότητες ο ΥΠΕΞ  σε γραπτή του δήλωση αναφέρει  ότι :« η  Δημοκρατία εξετάζει τη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού με μέρος των εσόδων των υδρογονανθράκων προς όφελος της νέας γενιάς Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ.Στη γραπτή δήλωση  του ΥΠΕΞ   ,  διευκρινίζεται ότι χθεσινή αναφορά του Υπουργού λανθασμένα ερμηνεύθηκε ότι αφορά αποκλειστικά την τ/κ κοινότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι κατά την ομιλία του την Πέμπτη σε εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων του CIIM και απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρευρισκομένου για τη δημιουργία “escrow account” στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου, με δυνατότητα κατάθεσης και δέσμευσης μέρους των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τους Τ/κ, ανέφερε ότι η Δημοκρατία εξετάζει τη δημιουργία του εν λόγω λογαριασμού.

Προστίθεται ότι σε αυτόν «θα μπορούσε να κατατεθεί μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, από τα οποία, μέσω επενδυτικής αξιοποίησής τους, θα μπορεί να επωφεληθεί μελλοντικά η νέα γενιά Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ».Σε καμία περίπτωση – ως λανθασμένα ερμηνεύθηκε – δεν ανέφερα ότι τα εν λόγω έσοδα θα προορίζονται αποκλειστικά για την τ/κ κοινότητα, προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα η ΕΔΕΚ εξέφρασε έκπληξη  και αντέδρασε έντονα  για τις δηλώσεις Κασουλίδη λέγοντας  πως δεδομένου ότι ένα τέτοιο θέμα δεν έχει εγερθεί κατά την διάρκεια των άτυπων συνεδριάσεων των Συμβουλίων Αρχηγών, αλλά ούτε τέθηκε στην κοινή συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η δήλωση του κ. Κασουλίδη προκαλεί πολλές απορίες.Σε δηλώσεις του  ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ.Βαρνάβα ανέφερε  πως  είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε διευθέτηση ή μονομερής απόφαση για συνδιαχείριση και διαμοιρασμό των εσόδων από το Φυσικό Αέριο πριν τη λύση του Κυπριακού, στην πραγματικότητα θα συνιστά απαράδεκτη και επικίνδυνη υποχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στους εκβιασμούς της Τουρκίας .

Ο κ. Βαρνάβα σημείωσε ακόμη πως εάν ” εμείς οι ίδιοι υιοθετήσουμε τέτοιες λογικές, τότε πολύ φοβούμαστε ότι ανοίγουμε το δρόμο για κλιμάκωση των τουρκικών εκβιασμών και την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Την ώρα που η Τουρκία εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να γίνονται εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα”.
Ο κ. Βαρνάβα κάλεσε την κυβέρνηση τέλος να απορρίψει τέτοιες σκέψεις που υποσκάπτουν και την κοινή θέση όλων των πολιτικών κομμάτων έναντι των τουρκικών εκβιασμών και απειλών. Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση σημείωσε, να προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων και επιβολή κυρώσεων για την επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας και να μην τρέφει ψευδαισθήσεις για τον κατευνασμό του θηρίου.

Για  την κατασκευή μιας  δομής κάνει λόγο  ο  Τανέρ Γιλντίζ

«Τα αποθέματα (υδρογονανθράκων) μπορούν να διαμοιραστούν και να κατασκευαστεί μια δομή, η οποία θα αυξήσει το επίπεδο ευημερίας των δύο κοινοτήτων”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, υποστηρίζουν το σωστό.Έπειτα από συνάντησή του με το λεγόμενο υπουργό περιβάλλοντος και φυσικών πόρων Χακάν Ντιντσγιουρέκ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η θέση της χώρας του είναι πως η ενέργεια είναι αιτία για ειρήνη.

“Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου”, είπε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του “πρωτοκόλλου” που η Τουρκία υπέγραψε με το ψευδοκράτος “υπάρχει μια συμφωνία η οποία περιλαμβάνει όλες τις αδειοδοτήσεις στην Κύπρο”.

“Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε συνεπείς”, είπε ο κ. Γιλντίζ. Πρόσθεσε ότι αυτό που είπαν για το Ιράκ ότι τα έσοδα από τις φυσικές πηγές του ανήκουν σε όλο το Ιράκ ισχύει και για την Κύπρο. “Όπως είπε χθες και ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, υποστηρίζουμε τον δίκαιο διαμοιρασμό τους στις δύο κοινότητες, ανέφερε, υποστηρίζοντας περαιτέρω ότι μπορούν να διαμοιραστούν τα αποθέματα και να κατασκευαστεί μια δομή η οποία να αυξήσει το επίπεδο ευημερίας των δύο κοινοτήτων. “Γι αυτό δεν πιστεύουμε ότι θα προκληθεί πρόβλημα επειδή υποστηρίζουμε το σωστό”, είπε.

Από την πλευρά του ο Χακάν Ντιντσγιουρέκ είπε ότι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους.

“Στο τραπέζι της ειρήνης ή του συμβιβασμού, όπως θέλετε πείτε το, είμαστε εποικοδομητικοί. Τείνουμε την χείρα μας με θετικό τρόπο, δεν είμαστε εμείς που σηκωθήκαμε από το τραπέζι. Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία. Αλλά δεν θα απεμπολίσουμε τα δικαιώματά μας και δεν θα υποχωρήσουμε, κανείς να μην περιμένει από εμάς κάτι τέτοιο”, είπε.

Ανέφερε ότι συζήτησαν τη σημερινή κατάσταση και συμφώνησαν για το θέμα του οδικού τους χάρτη από δω και μπρος. “Θα διασφαλίσουμε ώστε να ξεκαθαρίσει αυτός ο οδικός χάρτης μέσα στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου. Είμαστε ικανοποιημένοι που αντικρίζεται θετικά το αίτημά μας για στήριξη. Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε πιο συγκεκριμένα βήματα”, δήλωσε ο κ. Ντιντσγιουρέκ.