Στο Κίεβο ο Μπάιντεν για ενίσχυση της Ουκρανίας

 

Στο Κίεβο βρίσκεται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να εξετάσει με την ουκρανική ηγεσία τον περαιτέρω εξοπλισμό των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας. Η επίσκεψη του αντιπροέδρου συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα των πρώτων διαδηλώσεων κατά του άλλοτε προέδρου Γιανουκόβιτς.Την Παρασκευή ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.tzo-mpainten-porosenko

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, οι συζητήσεις που θα έχει θα επικεντρωθούν στις ισχυριζόμενες από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών «συνεχιζόμενες παραβιάσεις από τη Ρωσία της συμφωνίας του Μινσκ την 5η Σεπτεμβρίου».
Ο γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ προειδοποίησε   ότι η ενδεχόμενη αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα ήταν μια εξέλιξη που θα οδηγούσε στην «επιδείνωση της κρίσης».

Νωρίτερα, ο Γιατσενιούκ είχε εκφράσει την ελπίδα να χορηγηθεί πρόσθετη βοήθεια προς την κυβέρνησή του από πλευράς ΗΠΑ.Από το ξέσπασμα της κρίσης, η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 116 εκατ. δολαρίων, κυρίως για την εκπαίδευση των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων και την προμήθεια σε αυτό που αποκαλείται «μη θανατηφόρος στρατιωτικός εξοπλισμός».

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή την κρίση, παρότι ακριβώς προσπαθεί να επιβάλει η Ρωσία (…) στην ανατολική Ουκρανία» υποστήριξε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μια εφημερίδα της χώρας.

Η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτής της επίθεσης και της χορηγούμε μια βοήθεια σε εξοπλισμό ασφαλείας για αυτό» κατέληξε ο Μπάιντεν.