Βαθαίνει το ρήγμα στο Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών!

 

*Ενας μέλος παραιτήθηκε και πέντε άλλα δεν προσήλθαν σε χθεσινή κρίσιμη συνεδρία που αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας

 

20141113_cypair

Σε ώτα μη ακουόντων οι κραυγές αγωνίας των εργαζομένων.Η φωτογραφια είναι από την πρόσφατη εκδήλωση διαματυρίαε των εργαζομένων έξω από το προεδρικό

Πολύ πιο βαθειά είναι η κρίση στα ανώτατα κλιμάκια των Κυπριακών Αερογραμμών , όπου ο διχασμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου έχει παραλύσει την Εταιρεία σε διοικητικό επίπεδο με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση συνεδριάσεων. Χθες ακυρώθηκε μια καθοριστικής σημασίας συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου λόγω μη απαρτίας. Πέντε από τα εννέα μέλη δεν προσήλθαν στα κεντρικά γραφεία των ΚΑ, για την προγραμματισμένη συνεδρία επικαλούμενα προσωπικό κώλυμα ο καθένας, ενώ ένα μέλος ο κ. Α. Κουρίδης έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του.

ergats_607_364_577_324

Ο κύβος ερίφθη.Οι εργαζόνεοι το έχουν ήδη αντιληφθεί πως το ξεπούλημα των Κ. Αερογραμμών είναι θέμα ημερών.

Τα πέντε μέλη που δεν προσήλθαν στη συνεδρία είναι τα ίδια πρόσωπα που υπέγραψαν και απέστειλαν πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την γνωστή επιστολή με την οποία κατάγγειλαν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εξεύρεση επενδυτή είναι ανορθόδοξη και παράνομη, ότι υπάρχει προαπόφαση για κλείσιμο της Εταιρείας και ότι δεν γίνονται τα βήματα που πρέπει στις Βρυξέλλες ώστε η απόφαση που θα εκδοθεί να είναι θετική, αντί αρνητική, όπως αναμένεται. Το έκτο μέλος που προσυπέγραψε την επιστολή είναι ο παραιτηθείς κ. Α. Κουρίδης . Αυτή τη στιγμή πέραν από τον Πρόεδρο κ. Μάκη Κωνσταντινίδη, τα δύο μέλη που προσήλθαν για συνεδρίαση είναι οι κ.κ. Αντρέας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Καλλής που   φέρονται να τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του Υπουργού Οικονομικών, και του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, λαμβάνοντας μέρος   στα παρασκηνιακά παιγνίδια που στήνονται στα δύο Υπουργεία.

Κύριο θέμα στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίας που δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί ήταν η εξέταση και η λήψη απόφασης για εφαρμογή του τελευταίου Σχεδίου Διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο ήδη οι πέντε Συντεχνίες του προσωπικού έχουν χαρακτηρίσει ως καταστροφικό, μετά που πληροφορήθηκαν γι αυτό από τον Τύπο.

Το Σχέδιο αυτό το οποίο πρώτη η E-shocknews  έχει παρουσιάσει ,   έγινε ενδοεταιρικά από στελέχη των Κ.Α.  με σαφείς   και πολύ συγκεκριμένες οδηγίες του προέδρου  κ. Μάκη Κωνσταντινίδη. Προβλέπει κάθετη μείωση του στόλου στα τρία αεροπλάνα, από έξι που είναι σήμεραως επίσης και ένα ακόμη κύκλο μαζικών απολύσεων ώστε από τα 600 περίπου άτομα που εργοδοτούνται σήμερα να μείνουν 250 μέχρι 300 υπάλληλοι. Ακόμη προβλέπεται να μειωθούν οι μισθοί και τα ωφελήματα των πιλότων κατά 50% και του υπόλοιπου προσωπικού κατά 15%!

Είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. των ΚΑ συνειδητοποιεί ότι ο κύβος για το κλείσιμο της Ετιαρείας έχει ήδη ριφθεί και ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο που πλασάρεται έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα παρά ουσία. Είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση δια των αρμόδιων υπουργών της κάνει τους τελευταίους ελιγμούς της  αναζητώντας άλλοθι για να ρίξει την μπάλα στο προσωπικό, για το τί θα ακολουθήσει. Φαίνεται ότι τα πέντε μέλη του Συμβουλίου έχουν αντιληφθεί πλήρως πού οδηγούνται τα πράγματα και αρνούνται να γίνουν  συνυπεύθυνοι στο κλείσιμο μια εταιρείας με 67 χρόνια ζωής και μια τεράστια προσφορά στον τόπο .

 

 

 

 

Διχασμένο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα το Δ.Σ των Κυπριακών Αερογραμμών στην   Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής , όπου θα επιχειρηθεί να ακτινογραφηθεί η κατάσταση της Εταιρείας και να αναζητηθούν ευθύνες για την ανορθόδοξη και παράνομη, όπως καταγγέλθηκε, διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εξεύρεση επενδυτή. Τα έξι μέλη του Συμβουλίου που προσυπέγραψαν την πρόσφατη επιστολή προς το Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω της οποίας υποστηρίζεται ότι   υπάρχει προαπόφαση για κλείσιμο της Εταιρείας, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στις σοβαρές καταγγελίες που έχουν ήδη διατυπώσει. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Μάκης Κωνσταντινίδης, ό οποίος κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου του να δώσουν όλα τα εμπορικά μυστικά της εταιρεία του στους δύο επιλεγόμενους από την κυβέρνηση διεκδικητές των 51 κρατικών συμφωνιών, του ονόματος και του εμβλήματος των ΚΑ-Aegean και Ryanair- μαζί με δύο άλλα μέλη του Συμβοουλίου, αναμένεται να ερωτηθούν για τους λόγους που θέλουν να παραχωρήσουν όλες τις απόρητες εμπορικές και επιχειρηματικές πληροφορίες στους δύο κύριους ανταγωνιστές των ΚΑ. Κι όλα αυτά στο φόντο των έντονων πληροφοριών που υπάρχουν ότι η απόφαση των Βρυξελλών για τη νομιμότητα των ενισχύσεων που δόθηκαν θα είναι αρνητική, γεγονός που θα σημάνει και το αυτόματο κλείσιμο των ΚΑ. Αναμένεται μεταξύ άλλων να εξεταστούν και οι πληροφορίες για καταγγελίες που έγιναν στις Βρυξέλλες από ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι προαποκλείστηκαν από τη διαδικασία χωρίς, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους να εξεταστούν επαρκώς οι προτάσεις που υπέβαλαν, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές ότι οι διαδικασίες ήταν διάρτητες και το παιχνίδι από την αρχή στημένο.

Τα δύο μέλη του Συμβουλίου που δεν υπέγραψαν την επιστολή είναι οι κ.κ. Μαρίνος Καλλής και Αντρέας Παπαδόπουλος οι οποίοι είναι και μέλη της Επιτροπής που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τις Aegean και Ryanair. Τα έξι μέλη είναι σε ρήξη με τον πρόεδρο του Δ.Σ   και τα δύο μέλη Μαρίνο Καλλή και Αντρέα Παπαδόπουλο, δεδομένου ότι οι μέν βρίσκονται στο σκοτάδι από άποψη ενημέρωσης και ενώ έχουν νομικές ευθύνες διαδραματίζουν ρόλο διακοσμητικών στοιχείων, ενώ οι δε μετέχουν ενεργώς στο παιγνίδι που παίζεται και εκτελούν διαταγές που λαμβάνουν απ ευθείας από τον Υπουργό Οικονομικών χωρίς να ενημερώνουν τους υπόλοιπους, επικαλούμενοι το απόρρητο των συζητήσεων.

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής συνέρχεται με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ το οποίο ενέγραψε σχετικό θέμα . Στην Επιτροπή καλέστηκαν να παραστούν οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ των ΚΑ στελέχη της Διεύθυνσης και των Συντεχνιών, ο Εφορος Αποκρατικοποιήσεων, κ.α.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Συντεχνίας των Πιλότων Πέτρος Σουππουρής έκανε και πάλι πολύ σοβαρές καταγγελίες ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε σε επιστολές που στάληκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε και ζητούσαν συγκεκριμένα στοιχεία, αφήνοντας και πάλι να νοηθεί ότι όλα έγιναν σκόπιμα με στόχο η απάντηση από τις Βρυξέλλες να είναι αρνητική και να κλείσει μια για πάντα ο κρατικός αερομεταφορέας μας.. Την ομάδα που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές απαρτίζουν οι   Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων   μαζί με τη Γενική Λογίστρια τα δύο μέλη του Δ.Σ. Μαρίνο Καλλή και Αντρέα Παπαδόπουλο καθώς   επίσης τον Νομικό Σύμβουλο της Εταιρείας Πόλυ Πολυβίου και εκπρόσωπο της KPMG

Στο μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη στο Προεδρικό αναμένεται σε συνάντηση που έχει συγκληθεί να ξεκαθαρίσει κατά πόσον ο Ν. Αναστασιάδης θα εξακολουθήσει να εμπιστεύεται τα έξι μέλη του Συμβουλίου που διαχώρησαν τη θέση τους ή αν θα τους αποδεσμεύσει και να διορίσει άλλους πιο υπάκουους στις διαταγές που λαμβάνουν. Πληροφορίες   φέρουν   τον της Δημοκρατίας Πρόεδρος να είναι   ιδιαίτερα ενοχλημένος από την αρνητική δημοσιότητα που πήρε το όλο θέμα, με το οποίο αφήνεται πλήρως εκτεθειμένη η Κυβέρνηση.

Eφιαλτική είναι η εκδοχή του νέου έκτακτου σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών που τέθηκε χθες ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει τις Κυπριακές Αερογραμμές σε μια μικρής κλίμακας αεροσλέσχη, με άκρως περιορισμένες δυνατότητες παραγματοποίησης πτήσεων. Στο Σχέδιο προβλέπεται η μείωση του στόλου στο μισό απ ότι είναι σήμερα, η απόλυση άλλων   300 -350 υπαλλήλων και η δραστική μείωση των απολαβών του προσωπικού και ιδιαίτερα των πιλότων.

Οπως πληροφορούμαστε, η πρόταση η οποία έχει ετοιμαστεί από στελέχη της Εταιρείας και τέθηκε ενώπιον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Ηδη στο Συμβούλιο έχουν εκφραστεί κάποιες επιφυλάξεις για αυτή την πρόνοια, γιατί ξεπερνά κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές που προβλέπεται να δεχτεί η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων ΠΑΣΥΠΙ. Η πρόταση , όπως έχει κατατεθεί προβλέπει κι άλλες ρυθμίσεις όπως η άμεση πώληση του τμήματος Τροφοδοσίας κλπ. Με αυτή την κίνηση επιχειρείται να παρουσιάστεί η εικόνα ότι στοχεύεται η συμπίεση των κόστων όσο είναι δυνατόν για να κλείσει η αιμορραγία με τις συνεχιζόμενες ζημιές. Ωστόσο με τρία αεροπλάνα το πρόγραμμα πτήσεων θα είναι πολύ περιορισμένης εμβέλειας και ενδέχεται να περιοριστεί μόνο σε ελάχιστους προορισμούς, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη ροή επιβατών.

Ωστόσο ο βασικός λόγος που σκαρώθηκε άρον άρον αυτό το έκτακτο δραστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι σύμφωνα με ενημερωμένους κύκλους μάλλον επικοινωνιακός! Στοχεύεται συγκεκριμένα   το να δοθεί άλλοθι   στη Διοίκηση και στην κυβέρνηση για να λένε προς τα έξω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή κάνανε προσπάθειες για να περισώσουν την Ετιαρία.   Κι αυτό την ώρα που έχει προαποφασιστεί προ καιρού το κλείσιμο του οργανισμού αυτού   από την κυβέρνηση η οποία μάλιστα, ανακοίνωσε καθοριστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι όταν στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε ακόμη χρόνος για δράση  καλούσαν εμεπιρογνώμονες τους πλήρωναν αδρά και στη συνέχεια έβαζαν τα σχέδια που τους παρουσίαζαν στο ψυγείο.

Πάντως με το σχέδιο που τέθηκε χθες ενώπιον του Δ.Σ επιχειρείται να τεθούν σκληρά και κρίσιμα διλήμματα στο προσωπικό και στις Συντεχνίες καθότι ο ένας στους δύο εργαζόμενους θα χάσει τη δουλειά του, ενώ όσοι θα μείνουν θα υποστούν κάθετη μείωση των απολαβών τους. Ιδιαίτερα οι πιλότοι οι οποίοι μέχρι και πρόσφατα έκαναν προσφυγές στο Δικαστήριο, μόλις η Εταιρεία επιχείρησσε να τους μειώσει στο 1% από 9% την εισφορά της στο Ταμείο Προνοίας τους. Ως αποτέλεσμα η Εταιρεία ακύρωσε την περικοπή που τους έκανε από 1.1.2014 και τους επέστρεψε αναδρομικά, ότι τους έκοψε, πράγμα που δεν έγινε με το υπόλοιπο προσωπικό.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν αποδεχθούν το σχέδιο που θα τους τεθεί εκβιαστικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ρίξει την ευθύνη και πάλι στο προσωπικό για ότι επακολουθήσει.