Ομαλοποιείται η κατάσταση στην Κω

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά το φονικό σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κόστισε τη ζωή δυο ανθρώπων, ενημέρωσανimagew με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί από την πρώτη στιγμή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος συντόνιζε την συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε εκ  μέρους της κυβέρνησης και τα προσωπικά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στο νησί ομαλοποιείται και δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. Ζήτησε από το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης, ψυχραιμία και επέμεινε, τα μέσα ενημέρωσης να μην παρουσιάζουν μια εικόνα για το νησί που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εξέφρασε και εκείνος από την πλευρά του τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και επανέλαβε ότι το νησί, σε επίπεδο υποδομών και κτιρίων, άντεξε.

Όπως είπε, οι υποδομές και τα κτίρια δεν έχουν υποστεί εκτεταμένες βλάβες, ενώ για το σημείο της τραγωδίας σημείωσε, πως ήταν μια κατάρρευση μικρού τμήματος της οροφής του κτιρίου.

Ο κ. Σπίρτζης είπε, πως το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα είναι το λιμάνι και για το λόγο αυτό μεταβαίνει στο νησί ειδικό κλιμάκιο μελετητών. Στο νησί βρίσκεται και η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ελεγχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ αποφασίστηκε να κλείσει το μεσαιωνικό τείχος, για την πιθανότητα κατολισθήσεων.

Το απόγευμα πραγματοποιηθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων κλιμακίων, ώστε, απόψε κιόλας, να αρχίσουν οι καταγραφές των ζημιών. Επίσης ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι θα επανελεγχθεί το νοσοκομείο. Ωστόσο επανέλαβε, πως τα κτίρια στο νησί άντεξαν.

Ετοιμότητα από Ε.Ε. για βοήθεια
Τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, με τον κ. Γιούνκερ να εκφράζει τα συλλυπητήριά του, καθώς και τη συμπαράσταση της Επιτροπής προς την Ελλάδα για τον σεισμό που έπληξε την Κω.

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την ετοιμότητα της Επιτροπής να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, και τον δήμαρχο Κω, Γιώργο Κυρίτση, είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις μετά το σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στις τηλεφωνικές συνομιλίες τονίστηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών και η ανάγκη να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος υπερβολών και δραματοποίησης, το οποίο δεν συμβάλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινότητα του νησιού, ιδιαίτερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου.