Απο Σουηδία και Τουρκία οι νεκροί από το σεισμό στην Κω

Δύο είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα θύματα είναι υπήκοοι Σουηδίας και Τουρκίας.739E73896E0B59536ECB1EF27B0AF981

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 22χρονο Σουηδό και έναν 39χρονο Τούρκο.

Συνολικά 90 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, στα 75 παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Οι υπόλοιποι 15 παραμένουν για νοσηλεία, ενώ σοβαρά τραυματισμένα είναι τέσσερα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει, ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

Το μεσημέρι μεταφέρθηκανν στο Θριάσιο της Αττικής άλλα τρία άτομα με ορθοπαιδικά προβλήματα.
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί με σκοπό να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών ενώ τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται. Στην Κω βρίσκονται από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι κάτοικοι και αρκετοί να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, φοβούμενοι τους μετασεισμούς.

Σοβαρές ζημιές  έχει υποστεί και το λιμάνι του νησιού, το οποίο μέχρι να ελεγχθεί από τα ειδικά κλιμάκια, καθίσταται προσωρινά ανενεργό. Έχει υποστεί ρηγματώσεις και θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Το αεροδρόμιο της Κω λειτουργεί κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, δήλωσε ο κ. Σαντορινιός, που τονίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το λιμάνι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη η πρώτη εικόνα δείχνει ζημιές σε παλιά κτίρια του νησιού.

Το επίκεντρο και οι μετασεισμοί

Το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και είχε εστιακό βάθος 8 χλμ.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της Τουρκίας.