Ανησυχίες για την πορεία του Συνεργατισμού και τα κόκκινα δάνεια

 

Το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις εκφράζει έντονη ανησυχία για την δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων από τον συνεργατισμό.imagew

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, το Κίνημα αναφέρει ότι  ο «ανθρώπινος» συνεργατισμός σε συνεργασία με την Ισπανική εταιρεία ALTAMIRA, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη θα φέρει τον όλεθρο στην κυπριακή κοινωνία.

Η ΑLTAMIRA είναι ταμείο το οποίο κατέχει κυρίως το Αμερικανικό ταμείο APOLLO και η Ισπανική τράπεζα SANTANDER κατά 15% και αγοράζει προβληματικά δάνεια και ακίνητα με σκοπό βεβαίως το κέρδος.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τέτοια ταμεία ευνοούν τις μαζικές εκποιήσεις, παρατηρεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να χαρακτηρίζει την ίδρυση της πλατφόρμας ‘σημαντική εξέλιξη’ αλλά δραματική εξέλιξη.

Το Κίνημα αναφέρει ακόμα πως η εισήγηση για τη δημιουργία ΦΟΡΕΑ  ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

Ανησυχίες και από τα κόμματα

Ανησυχίες για την πορεία του Συνεργατισμού  εκφράζουν και τα κόμματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών:

“Εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται αναφορικά με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και την απόφαση της Ειδικής Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας για τη δημιουργία πλατφόρμας εξυπηρέτησης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και Ακινήτων.
Η Συμμαχία Πολιτών ήδη ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή απαντήσεις  στα πιο κάτω ερωτήματα:

  • Ποιοί απαρτίζουν την Ειδική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και βάσει ποιού κανονισμού η εν θέματι Συνέλευση έλαβε χώρα λαμβάνοντας τέτοια απόφαση?
  • Ποιά τα κριτήρια επιλογής της Ισπανικής Εταιρείας Altamira Asset Management?
  • Πως θα πληρώνουμε την προαναφερόμενη Ισπανική εταιρεία για τη διαχείριση των δανείων στο Συνεργατισμό?
  • Γιατί η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα αποφάσισε να παραχωρήσει το 51%  στην Ισπανική Εταιρεία Altamira Asset Management και η ίδια η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα να είναι μέτοχος του 49% , μη έχοντας την πλειοψηφία , εμπιστευόμενη τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και κατά συνέπεια τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών σε μια ξένη εταιρεία;

Είναι γεγονός ότι Κυβέρνηση ως ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας καθορίζει και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν οι Κυβερνώντες  ότι διαχειρίζονται  δημόσια περιουσία και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.
Θα πρέπει επίσης η Κυβέρνηση να απαντήσει και στο ερώτημα κατά πόσο έχει ληφθεί απόφαση για “παραχώρηση” της τράπεζας σε στρατηγικούς επενδυτές και πως διασφαλίζεται ο τοπικός της χαρακτήρας.”

Κίνημα Αλληλεγγύη

Το Κίνμα Αλληλεγγύη επίσης με ανακοίνωση του καταγγέλλει ότι η πολιτεία νίπτει τας χειρας της για τα μη εξυπηρετούενα δάνεια στο Συνεργατισμο και τονίζει:

“Η συμφωνία της Συνεργατικής Τράπεζας με την ισπανική Altamira για δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), προκαλεί εύλογες ανησυχίες στους δανειολήπτες.
H Altamira στη σύσταση της κοινοπραξίας της νέας εταιρείας θα διατηρεί ποσοστό 51% και η Συνεργατική ποσοστό 49%. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα πως η τράπεζα θέλει να κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας των πελατών της με το ντόπιο προσωπικό.
Αυτή η συνεργασία, θα τους διευκολύνει να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς συναισθηματισμούς και με ψυχρή λογική.
Οι πελάτες σύναψαν συμβάσεις δανείων με συγκεκριμένες τράπεζες, οι οποίες διαφήμιζαν τόσα χρόνια ότι θα σταθούν δίπλα στους, και τώρα τα δάνεια τους μεταφέρονται αλλού.
Η διαχείριση των ΜΕΔ, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι αναπόφευκτο να γίνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του προβλήματος.
Οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τον κόσμο που βιώνει καθημερινά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς, πολύ λίγα μπορούν να προσφέρουν.
Αυτή την εξέλιξη στο Συνεργατισμό, ο υπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε σημαντική και αποφασιστικό βήμα.
Λυπόμαστε πολύ για αυτούς του χαρακτηρισμούς.
Λυπόμαστε ακόμη πιο πολύ επειδή τη στιγμή που οι συμπατριώτες μας έχουν ανάγκη από ουσιαστική στήριξη από τη πολιτεία, η πολιτεία όχι μόνο νίπτει τας χείρας της αλλά προβαίνει και σε παραπλανητικές τοποθετήσεις.”