Στα συρτάρια της Κεντρικής Τράπεζας κρύβεται η έκθεση Black Rock…

 Αντι  στα προσδοκόμενα οφέλη από τη διαρροή έκθεσης για την οικονομία στις ΝEW YORK TIMES,  η κυβέρνηση Αναστασιάδη  δέχεται  πυρά  και καλείται να δώσει ολοκληρωμένη την έρευνα

Η Κεντρική Τράπεζα αποκρύβει  την έκθεση  της Black Rock στην οποία καταγράφονται σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες  ενδεχομένως να στοιχειοθετούν και σοβαρά ποινικά αδικήματα ως προς τα παραπλανητικά στοιχεία  που έδιναν στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας  για την φερεγγυότητα  της πρωην Λαικής Μαρφίν καθως και την εμπλοκή στην παράθεση παραπλανητικών στοιχείων από  ανώτερο στέλεχος της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.black-rock

Οικονομικοί κύκλοι δηλώνουν πως είναι απαράδεκτο η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να μην  δίνει στη δημοσιότητα  την έκθεση της Black Rock για την οποία ο Κύπριος φορολογούμενος πλήρωσε μερικά εκατομμύρια  για να γίνει .Αντι αυτού  η κυβέρνηση  με τη  συνέργεια προφανώς της κας.Χρ.Γιωρκάτζη  διαρρέει σε εφημερίδες του εξωτερικού επιλεκτικές πληροφορίες και ανακρίβειες   σχετικά με την κατάρρευση της Λαϊκής,  την κυπροποίηση  της εν λόγω πωχεύσασας  τράπεζας  καθώς και  για τα   πραγματικά αίτια προσφυγής στον ΕLA  και τα υπέρογκα ποσά που παραχωρήθηκαν  με αποτέλεσμα  να βρίσκεται η  οικονομία του τόπου υποθηκευμένη στους ξένους δανειστές .

Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί η  διαγνωστική αυτή μελέτη, δεν δόθηκε ούτε καν στους τραπεζίτες και θεωρείται  σίγουρο ότι βρίσκεται στα συρτάρια της διοικήτριας της Κεντρικής  Tράπεζας και του υπουργού Oικονομικών.

Στο μεταξύ συνεχίσθηκαν και σήμερα οι αντιδράσεις των κομμάτων  σχετικά με την επιλεκτική διαρροή έκθεσης στην εφημερίδα Νew York Times κι καλείται η κυβέρνηση να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις .

 ΑΚΕΛ:Επιχειρειται η αθώωση του Ν.Αναστασιάδη για το κούρεμα 

Σε δήλωση  του ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικος Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Σταύρου Ευαγόρου,timthumb.php ανέφερε ότι « η   περιβόητη κατά παραγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, άγνωστου ταυτότητας έκθεση που κάποιοι φρόντισαν να διαρρεύσουν, εκτός από το γεγονός ότι βρίθει ανακριβειών και επιλεκτικών αναφορών, είναι ξεκάθαρο ότι έχει δύο βασικούς στόχους:

* Πρώτον επιχειρεί αφελώς να αποδείξει ότι για την οικονομική καταστροφή φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον κύριο Αναστασιάδη.

* Δεύτερον, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά γεγονότα τα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση που αποτελούν πλέον φαινόμενα καθημερινά.

Το αστείο της όλης υπόθεσης, υπέδειξε ο Στ. Ευαγόρου  είναι ότι η κατά παραγγελίαν έκθεση επιχειρεί να αθωώσει τον κ. Αναστασιάδη ακόμα και εκεί που βρίσκεται η υπογραφή του˙ στο κούρεμα, δηλαδή των καταθέσεων.Κα πρόσθεσε:Ματαιοπονούν όσοι με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρούν να εξαγνίσουν εκείνους που κούρεψαν καταθέσεις, συντάξεις, μισθούς, ημικρατικούς και παροχές. Εκείνους που κούρεψαν τα όνειρα μας.Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε την λύπη μας, γιατί θεωρούμε ότι τα στημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα υποβιβάζουν το επίπεδο της πολιτικής ζωής του τόπου.»

Ενημέρωση ζητά  ο πρόεδρος της Επ. Οικονομικών

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα προς τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω απέστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ζητώντας να σταλεί επίσημα στην Επιτροπή η έκθεση για την παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας.ÊÕÐÑÏÓ ÍÅÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÔÏÕ ÄÇÊÏ ÍÉÊÏËÁÓ ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ

Στην επιστολή ο κ. Παπαδόπουλος ζητά, επίσης, να ενημερωθεί η Επιτροπή σε σχέση με το ποιος αξιωματούχος έδωσε εντολές για την εκπόνηση της μελέτης, καθώς και για τους ακριβείς όρους εντολής της και τον οίκο που ανέλαβε τη διεκπεραίωσή της.

“Θέλουμε να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες, ποιος ζήτησε την έκθεση, ποιος διορίστηκε να συντάξει την εν λόγω έκθεση και με ποιους όρους εντολής. Οφείλουμε να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για τέτοια σημαντικά έγγραφα και εάν είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματα και αυτής της έκθεσης για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε σαφή και συγκεκριμένα συμπεράσματα για τους λόγους και τα αίτια της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου”, είπε σε δηλώσεις στη Βουλή ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε πως θα πρέπει επίσης να απαντηθούν δύο επιπρόσθετα ερωτήματα:
– Πότε η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε έρευνα για την παράνομη παραχώρηση του ELA; Θα συνεχίσει η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να ισχυρίζεται ότι κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει με τον ELA ή θα συμμορφωθεί με την υπόδειξη του Γενικού Εισαγγελέα ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διεξαγάγει τις δικές της έρευνες ανεξαρτήτως των ποινικών ερευνών, που αυτήν τη στιγμή διεξάγει η Νομική Υπηρεσία;
– Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη σύνταξη και στην ετοιμασία παρόμοιας μελέτης και έκθεσης για την πώληση των κυπριακών τραπεζικών παραρτημάτων στην Ελλάδα, με την οποία χαρίσαμε €3,5 δισ. στην Τράπεζα Πειραιώς; Ναι ή όχι; Ερώτημα το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε προς την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.»

ΔΗΣΥ

Εξάλλου  σε δήλωση του ο Εκπροσώπος Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ανέφερε  πως «το  νέο δημοσίευμα των “NewYorkTimes” υπενθυμίζει το μείζον ζήτημα της κυπριακής κρίσης. Το σοβαρότερο θέμα στην πορεία της οικονομικής καταστροφής. Την πολιτειακή και θεσμική ευθύνη»o-bouleutis-tou-disy-prodromos-prodromou

Χωρίς να απαντά επι της ουσιάς των ερωτημάτων που εγείρονται απο άλλα κόμματα ο κ. Προδρόμου ανέφερε  πως «  από ένα πρόβλημα 2-3 δισεκατομμυρίων, καταλήξαμε σε μια «εκατόμβη» πολλών δισεκατομμυρίων και από το συγκεκριμένο πρόβλημα μιας τράπεζας που αφέθηκε να γίνει αφερέγγυα, αποκρύβοντας τα πραγματικά δεδομένα, οι Αρχές άφησαν να «παίξει ντόμινο» και να πέσει πάνω στο τραπεζικό σύστημα.Ανέφερε τέλος  πως πρέπει να διερευνηθεί  και εξιχνιαστεί το ζήτημα του ELAγιατι όπως υποδεικνύει πρόκειται  για την κατάχρηση της Επείγουσας Ρευστότητας, ELA.

Συμμαχία Πολιτών:Τακτική γνωστή η διαρροή στο New York Times

Από την πλευρά της Συμμαχίας Πολιτών ο Δώρος Παφιτη ανέφερε ότι ο   Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις για τα σοβαρά σκάνδαλα που διαδέχονται το ένα πίσω από άλλο τη διακυβέρνηση του Και πρόσθεσε:

«Τακτική γνωστή που χρησιμοποιούν οι Κυβερνήσεις όταν έχουν στριμωχτεί από μια τεράστια σειρά από σκάνδαλα και προχειρότητες, αποτελεί η χθεσινή διαρροή στο New York Times.
Σε μια σύγχρονη κοινωνία, όπως είναι η κοινωνία της Κύπρου, τέτοιες πεπαλαιωμένες επικοινωνιακές κινήσεις δεν αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.
Ως Συμμαχία Πολιτών, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα σοβαρά σκάνδαλα που διαδέχονται το ένα πίσω από άλλο τη διακυβέρνηση του.
1- Τι συμβαίνει με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας;
2- Ο Πρόεδρος θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρό θεσμικό και δεοντολογικό ζήτημα ή ότι το θέμα έληξε;
3- Ποιος θα απαντήσει στις σοβαρότατες καταγγελίες του τέως Ειδικού Συμβούλου του Προέδρου για τις Αερομεταφορές σχετικά με τις προχειρότητες και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο ζήτημα των Κυπριακών Αερογραμμών;
4- Αν υπάρχει αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στους New York Times γιατί δεν δόθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων που για πολλούς μήνες ερευνούσε τις αιτίες και τους υπεύθυνους της οικονομικής κρίσης;
5- Ποιοι είναι οι συντάκτες αυτής της μελέτης;
Ο Κύπριος πολίτης έχει βαρεθεί και έχει κουραστεί να ακούει κάθε μήνα για άλλες μελέτες. Έχει δικαίωμα ο κύπριος πολίτης να γνωρίζει.
Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε ότι αν ευσταθεί το δημοσίευμα του New York Times τότε προκύπτουν σοβαρές ευθύνες τόσο για τους αρμόδιους που έπαιρναν τις αποφάσεις όσο και για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου όσο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Καλούμε την Κυβέρνηση να ερευνήσει σε βάθος το όλο ζήτημα και να τεκμηριώσει τις ευθύνες της ΕΚΤ, του Γιούρογκρουπ και της Τρόικα, οι οποίοι με τις αποφάσεις τους, προκάλεσαν ζημιά στην κυπριακή οικονομία ύψους περίπου 20 δις ευρώ που ισοδυναμεί με το 100 ΑΕΠ. Με αυτά τα στοιχεία η Κυβέρνηση πρέπει να απατήσει επανόρθωση της οικονομικής ζημιάς που υπέστηκε η χώρα μας και να απαιτήσει σε πολιτικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας από ευρωπαϊκά κονδύλια με ισόποσο ποσό.»