Ολα τα’χει η Μαριορή οι βορειατλαντικές «συμμαχίες» της …έλειπαν

nato1*ΟΠΕΚ και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  στην προπαγάνδα υπέρ της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Στη διατεταγμένη  της ΝΑΤΟϊκής προπαγάνδας  και του σλόγκαν «ανήκομεν στη Δύσην και ας τρώγωμεν πέτρες» ο ΟΠΕΚ  και η Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσία οργάνωσαν διάλεξη υπέρ της ένταξης της Κύπρου  στς βορειοατλαντικές συμμαχίες , δηλαδή στους πυλώνες του ΝΑΤΟ , το οποίο φέρει ασήκωτες ευθύνες για την τραγωδία της Κύπρου.Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το ρόλο της Τουρκίας ως ενός εκ των σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ  και εταίρο στο ΝΑΤΟ  και στον περιβόητο   Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο Damon Wilson, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Atlantic Council, στην  ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υποστηριξε την  ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ως στρατηγική επιλογή «σταθερότητας και ασφάλειας για το νησί, καθώς και τη διαμόρφωση μιας ειδικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ από τώρα και με ενισχυμένο τρόπο μέσα σε συνθήκες επίλυσης»   Σύμφωνα με ανακοίνωση, είπε ότι η συμμετοχή στις ευρωατλαντικές δομές «θα ξεκλειδώσει τον στρατηγικό προσανατολισμό της Κύπρου» και θα καταστήσει το νησί «συνεισφορέα στη σταθερότητα και την ευημερία», προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στη «μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης των υδρογονανθράκων» με όλες τις εναλλακτικές επιλογές διαθέσιμες – προς Ισραήλ, προς Αίγυπτο, προς Τουρκία.

Ο κ. Wilson ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε δημόσια συζήτηση που οργάνωσαν η Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο ‘Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας ( ΟΠΕΚ) τη Δεύτερα, 17 Νοεμβρίου, με θέμα τις ευρωατλαντικές σχέσεις και την Κύπρο.

Στην εισαγωγική του ομιλία, έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία των ευρωατλαντικών σχέσεων και το ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.

Κατηγορίες εναντίον Πούτιν 

Στην μεταψυχροπολεμική εποχή, ανέφερε, διαμορφώθηκαν σχέσεις εταιρικής συνεργασίας με τη Ρωσία που διασαλεύθηκαν όμως σοβαρά, γιατί, όπως είπε, ο Πρόεδρος Πούτιν απέρριψε τα ανοίγματα της Δύσης, αμφισβητώντας τις επιλογές πρώτα των χωρών του Καυκάσου και μετά της Ουκρανίας, χωρίς να αποκλείει ότι το ίδιο θα πράξει η Ρωσία και με άλλες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως η Σερβία.

Ο κ. Wilson είπε ότι θεωρεί την περίπτωση της Κύπρου διαφορετική στις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά, συνέχισε, οι ΗΠΑ δεν θέλουν το νησί να παραμείνει στα ζητήματα ασφάλειας στο υφιστάμενο στάτους κβο.

Όμως, πρόσθεσε, «επαφίεται στους ίδιους τους Κυπρίους να αποφασίσουν ποιο στρατηγικό δρόμο θα επιλέξουν και ποιες εναλλακτικές επιλογές έχουν περισσότερο επωφελείς για το νησί».

Ο κ. Wilson αναφέρθηκε, επίσης, στις υφιστάμενες σχέσεις συνεργασίας της Κύπρου με τις ΗΠΑ και ειδικότερα τη συνεργασία της στην ΕΕ για την εφαρμογή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, τη συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια, την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας για την Ευρώπη, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και άλλα..Χαρακτήρισε δε την Κύπρο ως θαρραλέα και αξιόπιστη εταίρο των ΗΠΑ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Μιχάλης Ατταλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι, για να αντιληφθεί κανείς το φάσμα των απόψεων στην Κύπρο για την ευρωατλαντική κοινότητα, πρέπει να λάβει υπόψη την ιστορία της Κύπρου και τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου που κατέληξαν στην εισβολή της Κύπρου από την Τουρκία.

Είπε, επίσης, πως μετά τη συμφορά του 1974 η Κύπρος αναπτύχθηκε σημαντικά οικονομικά και πολιτικά και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενώ τώρα ενισχύει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ο Κυριάκος Πιερίδης, Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει το πλαίσιο ασφάλειας που προσφέρουν οι ευρωατλαντικές σχέσεις για να εξουδετερώσει το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων του 1960 και να απαλείψει το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας στα εσωτερικά της Κύπρου, και πρόσθεσε ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας περιλαμβάνει σχετική πρόνοια στο άρθρο 62.

«Τη συζήτηση διηύθυνε ο Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας» καταλήγει η ανακοίνωση.