Νέο σύστημα διορισμών στην Εκπαίδευση

Με 29 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και μια αποχή ψηφίστηκε σε νόμο το νομοσχέδιο και με 30 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και μια αποχή εγκρίθηκε ο κανονισμός για τις διαδικασίες των εξετάσεων προς εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού στη δημόσια, δημοτική και μέση εκπαίδευση. Η ΕΔΕΚ απείχε από τη συζήτηση και την ψηφοφορία.imagew-14.aspx

Τα δύο νομοθετήματα συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, αφού απερρίφθη προηγουμένως αίτημα για νέα αναβολή με οριακή πλειοψηφία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ήταν λάθος της πλειοψηφίας να μην αποδεχθεί την αναβολή για αυτό, όπως είπε η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να είναι συνυπεύθυνη για αυτό και οι Βουλευτές της θα απέχουν τόσο από τη συζήτηση όσο και από τη ψηφοφορία.

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Ολομέλεια υπερψήφισε κατά πλειοψηφία δύο τροπολογίες επί του νομοσχεδίου.

Η μία κατατέθηκε από τους Βουλευτές, Κυριάκο Χατζηγιάννη (ΔΗΣΥ) Πανίκο Λεωνίδου (ΔΗΚΟ) και Μιχάλη Γιωργάλλα (Αλληλεγγύη) και διαλαμβάνει ότι οι προσλήψεις αντικαταστατών εκπαιδευτικών γίνονται με βάση τους πίνακες διοριστέων μέχρι την κατάργηση των πινάκων, ότι οι πίνακες διοριστέων καταργούνται την 1η Σεπτεμβρίου του 2027. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 46 ψήφους υπέρ και 2 αποχές.

Η άλλη τροπολογία,υπερψηφίστηκε ομόφωνα και μεταφέρει την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις εξετάσεις προς διορισμό από την 30η Απριλίου που ήταν στο νομοσχέδιο στην 31η Αυγούστου, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ενδιαφέρον και οι πτυχιούχοι της χρονιάς κατά την οποία διεξάγονται οι εξετάσεις, αφού όπως αναφέρει στη δικαιολογία της τροπολογίας οι πλείστοι σπουδαστές παίρνουν το πτυχίο τους Ιούνιο.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (Λάρνακας) είπε πως με την απόφαση για αναγνώριση του καθεστώς αορίστου χρόνου, επηρεάζονται περίπου 200 εκπαιδευτικοί. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ενημερώθηκε ότι οι 141 αντικαταστάτες με βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που λαμβάνουν το καθεστώς αορίστου χρόνου. Παρατήρησε ότι η η γνωμάτευση δεν κατατέθηκε στην Επιτροπή Παιδείας.

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας χειρίζεται το ζήτημα δεν πείθει ότι είναι “στιβαρά τα βήματα μας”. Ανέφερε ακόμα ότι τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα γίνουν γνωστά μετά τις προεδρικές εκλογές.

Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι με ελάχιστες θέσεις διορισμού 30.000 νέοι θα διαγωνιστούν για ένα πουκάμισο αδειανό. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία να ανασταλεί η προσπάθεια για ένα χρόνο και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε “ομονοούντες” και να “ είμαστε έντιμοι προς τους εκπαιδευτικούς και ειλικρινείς προς τα παιδιά μας”. Η τροπολογία του ΑΚΕΛ καταψηφίστηκε.

Ο κ. Λεωνίδου αφού υπενθύμισε ότι πριν δύο χρόνια η Βουλή αποφάσισε την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων και την εισαγωγή νέου συστήματος διορισμού, παρατήρησε ότι το Υπουργείο Παιδείας κατάφερε λίγους μήνες πριν την έναρξη εφαρμογής του νόμου να συζητά υπό πίεση τις διαδικασίες των εξετάσεων.

Πρόσθεσε ότι η μεγάλη πληγή στην εκπαίδευση είναι οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου και οι έκτακτοι και πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση εργατικού δικαστηρίου για τους αορίστου, το Υπουργείο λειτούργησε απαράδεκτα ενώπιον μιας αδικίας,με την καταχώρηση έφεσης. Είπε ότι αποσύρθηκε η έφεση και άρχισε νέα συζήτηση για την έκταση του πεδίου εφαρμογής της δικαστικής απόφασης για το 30μηνο, στο οποίο όπως ανέφερε, εμπίπτουν μόνο οι συμβασιούχοι και οι έκτακτοι.

Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ακόμα ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών θα καταστούν αορίστου χρόνου και πρόσθεσε ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεν μας βρίσκει σύμφωνους σε ό, τι αφορά τους αντικαταστατές που βρίσκονται σε αβεβαιότητα και κάλεσε τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερψηφίσουν την τροπολογία που θα ενισχύσει αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε πως το νέο σύστημα διορισμού είναι θέμα φιλοσοφίας και οράματος σε μια κοινωνία που πάσχει και πρέπει κάτι να αλλάξει.
“Δίνουμε ασπιρίνες στον καρκινοπαθή λίγες μέρες πριν τις εκλογές”, είπε και αναφέροντας ότι σύμφωνα με απάντηση που πήρε σε σχετική ερώτηση ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί κατά 60%, εξέφρασε την άποψη ότι οι μόνοι που χαίρονται είναι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ένα δάσκαλος στην έδρα είναι τεράστια πνευματική δουλειά, συνέχισε προσθέτοντας πως γίνονται δαπάνες “1 δις από τον Προϋπολογισμό του κράτους, για αποτελέσματα που έπρεπε να μας κάνουν να ντρεπόμαστε”.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι οι διευκολύνσεις και οι απαλλαγές για ορθογραφία στις Παγκύπριες Εξετάσεις αποτελούν καμπανάκι κινδύνου, που δεικνύει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε στο σύνολο τους, την παροχή και τους παροχείς εκπαίδευσης. Στόχος όλων να εκσυγχρονιστεί η παιδεία και το σύστημα διορισμών, ώστε να φτάνουν άριστοι και προσοντούχοι στην έδρα και την ίδια ώρα να μην αδικήσουμε όσους βρίσκονται στην έδρα και τις αίθουσες διδασκαλίας. Είπε ακόμα ότι οι αντικαταστάτες, αποτελούν περιουσία τους κράτους, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης ανέφερε ακόμα ότι λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και οι ανησυχίες της ΠΟΕΔ. “Θα είμαστε κοντά τους για να διορθώσουμε τις όποιες στρεβλώσεις” συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς είπε ότι γνώμονας μας είναι το σωστό, το δίκαιο και το νόμιμο και το καλό των παιδιών μας. “Το νομοσχέδιο δεν κινείται ούτε στη σφαίρα του σωστού, ούτε του δικαίου ούτε της νομιμότητας”, και συνέχισε διερωτώμενος ποια θα είναι η τύχη των 100δων αντικαταστατών και πόσες θέσεις θα μείνουν για να διεκδικηθούν από τους νέους, πώς κλείνει η στρόφιγγα παραγωγής νέων αορίστου χρόνου; Συνεχίζοντας είπε πως εκτιμάται ότι η λύση στην παραγωγή νέων εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου θα είναι η αγορά υπηρεσιών και συμπλήρωσε ότι “δεν μπορούμε να είμαστε συμμέτοχοι”.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε την άποψη πως όταν προσπαθούμε να τραβήξουμε τα πράγματα θα αδικηθούν περισσότεροι, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι η λεπτή ισορροπία. Ανέφερε ότι η Επιτροπή Παιδείας πίεσε ώστε να αποσυρθεί η έφεση και να επέλθει ηρεμία στη συζήτηση των νομοθετημάτων και υπενθύμισε ότι οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα γίνονται 50% από το κατάλογο διοριστεών με 50% από τον κατάλογο διορισίμων.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι “όλοι είμαστε υπόλογοι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και πρέπει να κοιτάξουμε πάνω από όλα το μέλλον των παιδιών”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε πως συμφωνεί με τις θέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που είναι θερμός υποστηρικτής της εκπαίδευσης με τα κουπόνια που δίνει το δικαίωμα στους μαθητές να επιλέξουν αν θα πάνε σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο. Πρόσθεσε πως πρόκειται για σύστημα που χρησιμοποιείται ευρέως σε αρκετές χώρες έχει βελτιώσει τις επιδόσεις των μαθητών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι από το 2015 και μετά που ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο σύστημα διορισμών η διαχείριση του ζητήματος, που αφορά δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους, μπορεί να χαρακτηριστεί μνημείο προχειρότητας.

Είπε πως μετά την αναγνώριση του καθεστώς αορίστου χρόνου στους εκπαιδευτικούς θα συνεχίσει η πρόχειρη αντιμετώπιση του θέματος.

 

Οκτώβριο – Νοέμβριο οι πρώτες εξετάσεις για τους εκπαιδευτικούς


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χαιρέτισε την   απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής με την οποία εγκρίθηκαν τα νομοθετήματα που εκκρεμούσαν για την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση.

Οι πρώτες εξετάσεις, σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή το 2015, θα πραγματοποιηθούν οριστικά τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2017 και θα αφορούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προδημοτική, Δημοτική, Μέση Γενική, Μέση Τεχνική και Επαγγελματική).

«Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι προς το συμφέρον της παιδείας μας και των παιδιών μας, καθώς θα επιλέγει τους καταλληλότερους εκπαιδευτικούς, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει και στους προσοντούχους και ικανούς νέους μας τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου.

«Οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται πλέον στη βάση ποιοτικών κριτηρίων, και συγκεκριμένα της επιτυχίας σε γραπτή εξέταση (στο γνωστικό αντικείμενο που προορίζονται να διδάξουν, στην Ελληνική Γλώσσα και στις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχουν ως εκπαιδευτικοί), των ακαδημαϊκών τους προσόντων και των προηγούμενων ετών υπηρεσίας τους στην εκπαίδευση» επισημαίνει.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα ανακοινώσει σύντομα όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στις διαδικασίες πραγματοποίησης των γραπτών εξετάσεων.

Γραπτή δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργου Κ. Γεωργίου

 

Η καθολική αναγνώριση της ανάγκης για εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμού δεν νομιμοποιεί αυτό που έγινε σήμερα.
Με τη ψήφιση του Νέου Συστήματος Διορισμών δεν διασφαλίζεται η εισδοχή των αρίστων εκπαιδευτικών στα σχολεία μας ούτε και η κατοχύρωση, όπως νομικά υποχρεούται η πολιτεία να πράξει, των συμβασιούχων και αντικαταστατών εκπαιδευτικών.
Αντίθετα παραμένουν αναπάντητα από το Υπουργείο τα πιο κάτω :
Ποιοι, εν τέλει, θεωρούνται 30μηνοι;
Πώς υπολογίζεται η υπηρεσία τους;
Πώς θα σταματήσει η ροή αναπαραγωγής 30μηνων;
Τι θα απογίνουν οι εκπαιδευτικοί που κατά την 30η  Αυγούστου 2017 θα υπολείπονται λίγες μέρες για να κλείσουν τους 30 μήνες;
Για πόσες νέες θέσεις μιλάμε τελικά;
Είναι τόσες που αξίζει τον κόπο να υποβάλουμε χιλιάδες νέους ανθρώπους σε μια κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία;
Καλείται ο Υπουργός της παιδείας να απαντήσει τώρα. Γιατί όταν θα εξαχθούν τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος, λίγες μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, ο Υπουργός θα είναι μακριά για να απολογηθεί στους νέους πτυχιούχους για τις κάλπικες ελπίδες που τους πούλησε.

Τι απαντά το ΥΠΠ

Πριν τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του τροποποιητικού νόμου και των σχετικών κανονισμών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας   με ανακοίνωση του νωρίτερα  υπενθυμισε ότι για τη διαμόρφωση του Νέου Συστήματος Διορισμών λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι απόψεις όλων των εκπαιδευτικών εταίρων.

Από τη δεκαετία του ʼ80 που ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για αλλαγή του συστήματος διορισμών, το θέμα της διασφάλισης των εκπαιδευτικών που είχαν υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης και, τις περισσότερες φορές, οι προσπάθειες ναυαγούσαν, γιατί δεν μπορούσε να εξευρεθεί αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα αυτό. Πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν από την αρχή η αντιμετώπιση αυτής της ομάδας εκπαιδευτικών με ευαισθησία. Από τον Οκτώβριο 2014 μέχρι και τον Ιούνιο 2015, μεταξύ του ΥΠΠ και της Νομικής Υπηρεσίας, υπήρξε ανταλλαγή σειράς επιστολών για να απαντηθούν ερωτήματα που σχετίζονταν με την προσπάθεια του ΥΠΠ να εξεύρει τρόπο κατοχύρωσης των εκπαιδευτικών που συμπλήρωναν 30 μήνες εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας ως προς τη δυνατότητα κατοχύρωσης αυτής της ομάδας εκπαιδευτικών ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητική. Ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης που είχε το ΥΠΠ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα για αντιμετώπιση του προβλήματος, η μεταβατική περίοδος επεκτάθηκε μέχρι το 2027, ενώ αρχικά θα ήταν συντομότερη, παραχωρήθηκαν πέραν των 1500 μόνιμων θέσεων, οι οποίες πληρώθηκαν ή αναμένεται να πληρωθούν με εκπαιδευτικούς από τον κατάλογο διοριστέων και περιλήφθηκε ανάμεσα στα κριτήρια μοριοδότησης η εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν με σύμβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μονιμοποιηθούν.

Τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν όταν το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών αποφάσισε ότι συγκεκριμένος αιτητής θα έπρεπε να καταστεί εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου. Το ΥΠΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και, κατέθεσε σχετική Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο στις 18 Μαΐου 2017, αποφάσισε την κατοχύρωση όσων εκπαιδευτικών συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας, ως υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Η Νομική Υπηρεσία με σχετική γνωμάτευσή της στις 30 Μαΐου 2017 καθόρισε ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να τύχουν αυτής της κατοχύρωσης, ξεκαθαρίζοντας πλήρως το θέμα.

Το ΥΠΠ σημειώνει, επίσης, ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που να εκκρεμούν και ως εκ τούτου δεν βλέπει κάποιον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να δοθεί οποιαδήποτε άλλη αναβολή.