Στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για αυτονόμηση των νοσοκομείων και του ΓεΣΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 16 Ιουνίου, παραπέμπονται τα τρία νομοσχέδια που αφορούν την αυτονόμηση των νοσοκομείων και του ΓεΣΥ, για ψήφιση, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος διαβίβασε την οριστική θέση της Κυβέρνησης πάνω στα ζητήματα της μεταρρύθμισης της υγείας, όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.  imagew-5.aspx

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά και το ΓεΣΥ με στόχο εντός των επόμενων εβδομάδων να κατατεθούν στην Ολομέλεια για τελική έγκριση.

Στην εισαγωγική του ομιλία ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ο κ. Παμπορίδης, παρουσιάζοντας την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι στο άρθρο 22 ως έχει εκ του νομοσχεδίου, η 3η παράγραφος θα αναριθμηθεί και θα καταστεί αριθμός 4 και το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα και θα προστεθεί νέα παράγραφος ως 3η.

Η νέα παράγραφος, όπως είπε, αναφέρει: «Το κράτος δύναται να καλύπτει δια χρηματοδότησης τυχόν ελλείμματα του Οργανισμού για τα πέντε πρώτα χρόνια που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την εισαγωγή και λειτουργία της εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας του Γενικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με τον περί Ελέγχου Δημοσίων Ενισχύσεων Νόμο και τις σχετικές περί κρατικών ενισχύσεων πρόνοιες της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νοείται ότι η πιο πάνω χρηματοδότηση τελεί υπό την προϋπόθεση της ομαλής τήρησης της διαδικασίας υλοποίησης της οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης κατά τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδίδει κατά καιρούς το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργού Υγείας».

Ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης μέσω της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια σε καθεστώς ΓεΣΥ να είναι η ναυαρχίδα της υγείας.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια, για τυχόν ελλείμματα, για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, αλλά θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος και επιτήρηση της σωστής εκμετάλλευσης των πόρων που απορροφούνται από το ΓεΣΥ προκειμένου να αποφασιστεί αν χρειάζονται ενίσχυση για κάλυψη ελλειμμάτων.

Σημείωσε ότι δεν θα δίνουν λευκή επιταγή σε οποιοδήποτε να κατασπαταλά δημόσιο χρήμα.

Όσον αφορά τις συνεισφορές, ο Υπουργός Υγείας είπε κατά τη συνεδρία ότι στην πρώτη φάση που αρχίζει την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Στη δεύτερη φάση, συνέχισε, που θα εφαρμοστεί την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο κ. Παμπορίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, «σήμερα ολοκληρώθηκε μία μακρά και επίπονη διαδικασία στα πλαίσια της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για τα θέματα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, της αυτονόμησης, των εργασιακών ζητημάτων της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ».

Ευχαρίστησε, πρωτίστως τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας «γιατί με την αυστηρή και προσηλωμένη προσπάθεια του οδήγησε την Επιτροπή, σήμερα, στην ολοκλήρωση της συζήτησης όλων των προαναφερομένων νομοθετημάτων με ένα τρόπο ο οποίος, κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν ιδιαίτερα επιτυχής». Ευχαριστίες εξέφρασε, επίσης, και σε όλα τα κόμματα, στο ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ, στο ΔΗΚΟ, στην ΕΔΕΚ, στην Αλληλεγγύη, στην Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ, «για την εποικοδομητική τους στάση, στην συζήτηση αυτών των νομοσχεδίων όλους αυτούς τους μήνες, με αποτέλεσμα σήμερα να καταλήξουμε, αφού υπερπηδήθηκε και το τελευταίο τυπικό εμπόδιο που εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα δια της διαβεβαίωσης, πλέον, που παρέχεται σε μορφή πρόνοιας του προτεινόμενου νομοσχεδίου για την πλήρη στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων για πέντε έτη μετά την εισαγωγή και λειτουργία του ΓεΣΥ», ανέφερε.

Με αυτή την προσθήκη, συνέχισε ο κ. Παμπορίδης, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες και κατέληξε η Επιτροπή Υγείας στην απόφαση της να παραπέμψει τα τρία νομοσχέδια στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Επισήμανε, επίσης, με ευχαρίστηση, όπως είπε, τη θέση των κομμάτων για τη μη υποβολή τροπολογιών και κάποια εξ αυτών για την υποβολή τροπολογιών μέχρι την Τετάρτη το αργότερο, ούτως ώστε να είναι έτοιμη η Ολομέλεια να επιληφθεί των τριών νομοσχεδίων στις 16 του μήνα και οριστικά να αποφανθεί για την έγκριση τους ή όχι.

Σε ερώτηση αν αναμένει στις τροπολογίες κάποιες εκπλήξεις, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι δεν αναμένει, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο.

Ευχαριστίες από τον Πρόεδροςτης Επιτροπής Υγείας

 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του εξέφρασε και δημόσια τις ευχαριστίες του προς τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής για την προσπάθεια που όλοι μαζί κατέβαλαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. «Την επίμονη και επίμοχθη διαδικασία την οποία ακολουθήσαμε και έχουμε διεξέλθει μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος κατέληξε σήμερα στο ευτυχές γεγονός σύγκλισης και ομοφωνίας απόψεων, κάτι το οποίο φαινόταν πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή», σημείωσε.

Εξέφρασε, επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό τον διάλογο, οι οποίοι εξέφραζαν εργαζόμενους, εργοδότες, κοινωνικούς εταίρους, συνδικαλιστικούς φορείς, τους λειτουργούς των διαφόρων Υπουργείων τα οποία εμπλέκονταν σε αυτή τη διαδικασία, τους δημοσιογράφους για το ρόλο τον οποίο έχουν  επιτελέσει με τις παρεμβάσεις τους, τους προβληματισμούς τους και την κριτική η οποία ήταν καλόπιστη και η οποία υποβοήθησε σε αυτή την επίμοχθη προσπάθεια.

Ο κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε και τον Υπουργό Υγείας ο οποίος, όπως είπε, «με την αποφασιστική του στάση, με τη βούληση και τη θέληση, η οποία τον διέκρινε από την αρχή ανάληψης αυτού του ρόλου διεκπεραίωσης αυτού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδιασμού που τόσο απουσίαζε και απουσιάζει, μέχρι αυτή τη στιγμή από τον τόπο μας, αλλά είναι στην πορεία υιοθέτησης, εξέλιξης και υλοποίησης και εφαρμογής, σήμερα είμαστε στην ευτυχή κατάληξη υιοθέτησης των όποιων θέσεων και απόψεων παρά τις όποιες θέσεις και απόψεις περί του αντιθέτου είχαν εκφραστεί σε αυτή την πορεία όλα τα κόμματα να φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από δηλώσεις και τοποθετήσεις σήμερα ενώπιον της Επιτροπής να υιοθετούν τα νομοσχέδια τα οποία κατέθεσε ο Υπουργός εκ μέρους της Κυβέρνησης για υιοθέτηση και ψήφιση».

Αυτό, είπε, «είναι πλέον το ξεκάθαρο δικαίωμα προσδοκίας και ελπίδας το οποίο θα δώσει η Βουλή στις 16 Ιουνίου όταν έρθουν ενώπιον της Ολομέλειας τα υπό ψήφιση νομοσχέδια. Είναι μια κατάληξη η οποία έχει οδηγηθεί εδώ με την συμβολή όλων ανεξαίρετα και αυτό επιτέλους είναι το στίγμα το οποίο προσδίδεται με δικαίωμα στους ασθενείς, στον τόπο, στον λαό και στους πολίτες. Απ’ εκεί και πέρα, οι οποιοιδήποτε έχουν το ρόλο και την ευθύνη υλοποίησης και εφαρμογής θα πρέπει να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες, πάντοτε έχοντας κατά το νου το δημόσιο συμφέρον το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετείται αλλά και με λιτότητα διάθεσης και διαχείρισης των χρημάτων του κυπριακού λαού και των πολιτών», συμπλήρωσε.

Χρειάζεται οδικός χάρτης στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, είπε ο Γ. Γεωργίου

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Τ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι το ΑΚΕΛ και η κυπριακή αριστερά σε αυτό το διάστημα εργάστηκαν μέσα σε πνεύμα ευθύνης, συνείδησης, ώστε η Κύπρος να αποκτήσει επιτέλους Γενικό Σύστημα Υγείας.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας, γιατί το ΑΚΕΛ σε αυτό το διάστημα πρωταγωνίστησε, στήριξε κάθε προσπάθεια του Υπουργού Υγείας για να διατηρηθεί ο μονοασφαλιστικός χαρακτήρας του Γενικού Συστήματος Υγείας, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες, ούτως ώστε τα θέματα που αφορούν τόσο τα εργασιακά όσο και τις συνεισφορές να γίνουν όσο το δυνατό πιο λαϊκά, πιο κοινωνικά ευαίσθητα».

Αυτή την στιγμή, δήλωσε, «χρειάζεται ένας οδικός χάρτης στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η δημόσια υγεία πάσχει, υποφέρει σοβαρά. Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια, την οποία θα παρακολουθούμε όλοι από κοντά με στόχο να κρατήσουμε όρθια τα νοσηλευτήρια μας την δεδομένη στιγμή που θα αρχίσει η αυτονόμηση».

Το ΔΗΚΟ στηρίζει την εφαρμογή και επιτυχία του ΓεΣΥ, είπε ο Γ. Προκοπίου

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, σε δηλώσεις του είπε ότι στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την εφαρμογή και επιτυχία του ΓεΣΥ, γιατί είναι κοινωνικό αγαθό για το λαό μας.

«Θεωρούμε ότι η οικονομική βιωσιμότητα και στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων σε περιβάλλον του ΓεΣΥ είναι από τα κύρια σημεία που πρέπει να διασφαλιστούν. Μία ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση του θα είναι καταστροφική για τον τόπο μας. Κατόπιν δε της σημερινής κατάθεσης στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τον Υπουργό Υγείας, τροποποίηση του άρθρου 22 με την οποία αναφέρει ότι το κράτος δύναται να καλύπτει δια χρηματοδότησης τυχόν ελλείμματα του Οργανισμού για τα πέντε πρώτα χρόνια, μας ικανοποιεί πλήρως και ως εκ τούτου, προχωρούμε για την ψήφιση του», συμπλήρωσε.

Η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια, είπε ο Πρόεδρος της

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι θα υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια.

«Θα συνδράμουμε την προσπάθεια, ούτως ώστε να υπάρχει ομοφωνία», είπε.
Όμως, «την ίδια στιγμή, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι προωθεί ενδεχομένως την εφαρμογή σε κάποιο μελλοντικό χρονικό διάστημα αυτών των νομοσχεδίων χωρίς προηγουμένως να προχωρήσει σε μια σωστή και ορθολογική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα υγείας για να μπορέσει να ανταποκριθεί με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στο συντομότερο δυνατό χρόνο στις μεγάλες απαιτήσεις που σήμερα υπάρχουν στον τομέα της υγείας και κυρίως το να ικανοποιήσει ενός υψηλού επιπέδου παρεχόμενη περίθαλψη στους πολίτες», κατέληξε.