Kόμματα και κυβέρνηση υπέρ της σύνταξης χηρείας στους άνδρες

 

 

Προς ρύθμιση φαίνεται να οδεύει το θέμα της καταβολής σύνταξης χηρείας στους άνδρες, όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.sintaksiouxoi-620x320

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αντρέα Φακοντή, “όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες τάσσονται θετικά, όπως και η Κυβέρνηση, για ρύθμιση του ζητήματος”, έχει γίνει αναλογιστική μελέτη και κατατέθηκαν δύο σενάρια τα οποία θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα επανέλθουν ενώπιον της Επιτροπής στις αρχές του 2015 για λήψη τελικών αποφάσεων.

Βάσει του πρώτου σεναρίου θα υπάρξει αύξηση των εισφορών κατά 0,8%, η οποία θα καταμεριστεί στους κοινωνικούς εταίρους – εργοδότες, εργαζόμενους και Κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η αναλογιστική μελέτη δεν έχει καλύψει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για σύνταξη χηρείας από άνδρες που είναι ήδη χήροι. Αυτό εξυπακούεται ότι πιθανόν το ποσοστό της εισφοράς να χρειαστεί να αυξηθεί ελαφρώς, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Το δεύτερο σενάριο, που φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, ότι προκρίνεται τουλάχιστον από τους κοινωνικούς εταίρους, είναι η παραχώρηση σύνταξης ίσης με το 72,5%, του αθροίσματος της σύνταξης χηρείας και της σύνταξης γήρατος. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των υφιστάμενων δικαιούχων.7b121d40-7678-4f14-b7c7-7332472ab74f_upload_00000180

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή στις αρχές του επόμενους έτους.Πάντως όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής “φαίνεται ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι για να υπάρξει λύση αυτού του προβλήματος”.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε πως “μέσα από τη συζήτηση υπάρχει δυνατότητα συγκλίσεων”.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως “παρά το γεγονός ότι υπάρχει θετική πρόθεση αντιμετώπισης από τη Βουλή, εντούτοις θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας του Υπουργείου, για να μην έχουμε ούτε αλληλεπικαλύψεις, ούτε να εκτροχιαστούμε από το πρόγραμμα (προσαρμογής) το οποίο έχουμε συμφωνήσει”.

Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης είπε πως αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η όλη προσέγγιση, καθώς τίθενται θέματα που αφορούν είτε αύξηση των εισφορών, είτε μείωση του ποσοστού που δικαιούνται αυτοί που θα πάρουν διπλή σύνταξη.

Η Βουλευτής ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως η υφιστάμενη νομοθεσία χρήζει τροποποίησης καθώς δημιουργεί “άνιση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών”, σε αυτή την περίπτωση σε βάρος των ανδρών.Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε πως παρόλο που το Υπουργείο Εργασίας “συμφωνεί με τη φιλοσοφία” της τροποποίησης της νομοθεσίας, δημιουργείται πρόβλημα, αφού το πρώτο σενάριο απαιτεί επιπρόσθετες δαπάνες, ενώ το δεύτερο θα δημιουργήσει “συνταξιούχους δύο ταχυτήτων”, καθώς οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι που απολαμβάνουν και σύνταξης χηρείας θα λαμβάνουν το 100% των δύο συντάξεων, ενώ οι συνταξιούχοι που θα παίρνουν σύνταξη χηρείας μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας θα παίρνουν το 72,5% και των δύο συντάξεων.

Αναλογική καταβολή σύνταξης χηρείας

Χρονικό περιθώριο 15 ημερών έδωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας προκειμένου να συνέλθει το Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να εξετάσει την αναλογική καταβολή της σύνταξης χηρείας στις περιπτώσεις που ο ή η σύζυγος που έχει αποβιώσει είχε συνάψει δύο ή περισσότερους γάμους.

“Ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν για τη ρύθμισή του, ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση αντιμετώπισης του ζητήματος από πλευράς της κυβέρνησης και του ΤΚΑ” δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής.

Ο κ. Φακοντής είπε πως πρόκειται για ένα “σύνθετο θέμα, για το οποίο χρειάζεται να γίνει συγκεκριμένη μελέτη” και ανέφερε ότι η Επιτροπή έδωσε χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να συνέλθει το Συμβούλιο του ΤΚΑ, για να συζητήσει τα σενάρια του επιμερισμού της σύνταξης και η Επιτροπή θα επανέλθει πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων για συζήτηση και ψήφιση της νομοθεσίας το συντομότερο δυνατό.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως “κατά την άποψη των μελών της Επιτροπής είναι αδικία η σύνταξη να πηγαίνει μόνο στην τελευταία σύζυγο”.

“Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο γι` αυτό ειδικά το θέμα να έχει ολοκληρωμένη πρόταση εντός του Δεκεμβρίου κι ελπίζουμε να συμφωνεί με τις προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων σήμερα στην Επιτροπή” είπε.

Ο κ. Βότσης σημείωσε ότι η αναλογική καταβολή της σύνταξης χηρείας δεν θα απαιτήσει επιπλέον έξοδα, ούτε περαιτέρω συνεισφορές.

“Για εμάς ο επιμερισμός είναι σημαντικός γιατί θεωρούμε ότι είναι οικογενειακό περιουσιακό στοιχείο” ανέφερε η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα.

“Όπως διαμοιράζεται η οποιαδήποτε περιουσία όταν υπάρχει διαζύγιο, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να γίνει κι ο επιμερισμός των εισφορών γιατί κατά το διάστημα που το ζευγάρι υπήρξε παντρεμένο, οι εισφορές αφορούσαν το οικογενειακό εισόδημα” είπε.

Σύμφωνα με την κ. Μαυρονικόλα, είναι σημαντικό να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες ανάλογα με τα χρόνια που ήταν παντρεμένο το ζευγάρι.

“Έχουμε καλέσει το Υπουργείο, αφού συμφωνεί να προχωρήσουν σε άμεση τροποποίηση του εδαφίου αυτού και να τη φέρουν στην Επιτροπή μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου για να προχωρήσει η τροποποίηση του άρθρου που είναι πολύ σημαντικό” είπε.