Σκληρό ροκ Βρυξελλών -Λονδίνου για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο λόγω Brexit

 Πρόβλεψη για τη διευθέτηση του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, περιέχεται στο κείμενο των διαπραγματευτικών συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαδικασία του Brexit.

Οπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές που έστειλε το Ευρωπαϊκό Unknown-5Συμβούλιο στα 27 κράτη-μέλη, «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις περιοχές των βάσεων του τελευταίου στην Κύπρο και να εξασφαλίσει το γεγονός ότι οι διμερείς συμφωνίες και ρυθμίσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές (σ.σ.: τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο)».

Ειδικότερα, στο κείμενο προβλέπεται η αναγνώριση των κυπρο-βρετανικών διμερών συμφωνιών, οι οποίες είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ειδικά σε σχέση με το καθεστώς των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν ή εργάζονται στις περιοχές των βάσεων.

Ειδικές ρυθμίσεις

Ως συνέπεια της εξόδου από την ΕΕ, οι Βρετανοί δεν θα μπορούν στο μέλλον να μετακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Για τους Βρετανούς που εργάζονται στις βάσεις στην Κύπρο (και που μπορούν σήμερα να μετακινούνται ελεύθερα στην υπόλοιπη Κύπρο) θα πρέπει λ να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση.Το Λονδίνο, από την πλευρά του, έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να συσχετίσει το θέμα των βρετανικών βάσεων με τη διαπραγμάτευση για το Brexit, καθώς πρόκειται για υπερπόντιο βρετανικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει δηλώσει διατεθειμένη ( το 2004 με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν) να παραχωρήσει σημαντικό μέρος των εδαφών των βάσεών της, σε περίπτωση συμφωνίας για τη λύση του  του Κυπριακού. Σημειώνεται επίσης ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας προ ημερών από τη Λευκωσία, συσχέτισε τη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό με τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σκληρή στάσηUnknown-4
Οπως φαίνεται γενικότερα στο προσχέδιο, οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να κρατήσουν σκληρή στάση έναντι του Λονδίνου, συζητώντας πρώτα τους όρους αποχώρησης της Μ. Βρετανίας και στη συνέχεια τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ευρώπη. «Brexit σημαίνει έξοδο από την ΕΕ και άρα επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα», διαμηνύουν προς το Λονδίνο  αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Η ΕΕ προετοιμάζεται ακόμη και για πιθανό ναυάγιο των συνομιλιών, σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά. Ζυγίζοντας τα πράγματα, το αποτέλεσμα θα είναι ασύμμετρο. Κι αν είναι κακό για ΕΕ, θα είναι πολύ χειρόερο  για το Ηνωμένο Βασίλειο. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, το λένε οι κύκλοι στη Μ. Βρετανία ότι το σενάριο αυτό θα είναι καταστροφικό»,σημειώνουν αξιωματούχοι της Ε.Ε.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο  υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη τηλεφωνική συνομιλία του την Πέμπτη με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών για τις κυπρο-βρετανικές σχέσεις μετά το Brexit, δήλωσε ότι η Κύπρος θα καταβάλει προσπάθεια για διασφάλιση της ισοτιμίας των Κυπρίων που ζουν η εργάζονται στις βρετανικές βάσεις, ώστε να μη περιέλθουν σε δυσμενέστερη κατάσταση σε σχέση με τους άλλους εργαζομένους στην Κύπρο.