Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται τελικά αύριο Δευτέρα οι κυβερνητικοί γιατροί

Φαίνεται πως δεν πείσθηκαν από τους υποσχέσεις του Υπουργού Υγείας οι κυβερνητικοί γιατροί  και τελικά αύριο κατέρχονται σε δίωρη στάση εργασίας από τις 7:30π.μ. έως και τις 9:30π.μ. .Την απόφαση πήρε η έκτακτη γενική συνέλευση που έγινε απόψε το βράδυ.giatroi

Η Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Μάρω Κοντού, είπε πως “η Γενική Συνέλευση έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε σε στάση εργασίας διότι δεν θεωρήθηκε ότι υπάρχουν εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας συγκεκριμένες θέσεις για να μας απαντήσει στα σημεία που θέσαμε αλλά μας παρέπεμψε σε βάθος χρόνου. Εμείς θέλαμε λύση επί των θεμάτων”.

Πρώτα, σημείωσε, θέλουμε να μας δώσουν τα νομοσχέδια που αφορούν το μέλλον των εργασιακών μας σχέσεων, το μέλλον της συνέχισης της εργασίας μας και διατήρησης των νοσηλευτηρίων και τον τρόπο που θα προσφέρουμε την υγεία στον λαό μας.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ εκκρεμούν τέσσερα επείγοντα θέματα που το Υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί ότι θα επιλύσει μέχρι το Σεπτέμβριο, αλλά κανένα δεν έχει επιλυθεί.

Συγκεκριμένα, το κονδύλι των 800.000 για την υπερωριακή αμοιβή των ιατρών, το οποίο έχει εξαγγελθεί ότι εξασφαλίστηκε για χρήση μέχρι το τέλος του 2014, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί διότι αφενός μεν η νομοθεσία δεν επιτρέπει αλλαγή του τρόπου αμοιβής (1:1 και 1:1,3, ούτε και την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ωρών σε κάθε ειδικότητα για αμοιβή), και αφού οι ιατροί εργάζονται καθημερινά πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού ωρών ο μόνος τρόπος εκμετάλλευσης των χρημάτων αυτών είναι η άμεση εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων σε όλες τις ειδικότητες.

Ακόμη το θέμα της επαναπρόσληψης των εκτάκτων ιατρών με τη νέα μοριοδότηση έχει μείνει επίσης χωρίς επίλυση, παρ` όλες τις υποσχέσεις, αφού μένουν περίπου δέκα ιατροί εκτός εργασίας.

Επίσης εκκρεμεί το θέμα των προαγωγών στις θέσεις Διευθυντών Κλινικών και Βοηθών Διευθυντών.

Εμείς εδώ και μήνες, σημειώνει η ΠΑΣΥΚΙ, κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για άμεση αναδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων πριν την αυτονόμηση και με συγκεκριμένες εισηγήσεις ώστε τα νοσηλευτήρια να είναι ανταγωνιστικά, αλλά το Υπουργείο κωφεύει.