Kόμματα….κατα..Κόμματα

«Μεγάλες φουρτούνες σε ΔΗΣΥ -ΔΗΚΟ αλλά και σε ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ υπάρχει ….. « κινητικότητα»

Τα σοβαρά προβλήματα με την οικονομία προκαλούν τριγμούς  στα κόμματα τόσο  του κυβερνώντος ΔΗΣΥ  όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης  εξαιτίας  της μεγάλης απογοήτευσης  των οπαδώντους  καθότι δεν βλέπουν να υπάρχουν λύσεις  οι οποίες θα οδηγήσουν τον τόπο σε αδιέξοδα που δεν θα πλήττουν  το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Στο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αισθανόμενος στο σβέρκο του την καυτή ανάσα  αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος  που τον αμφισβητούν επειδή όπως υποστηρίζουν «μια το παίζει κυβρνώσα παράταξη και την άλλη αντιπολίτευση », προσπαθεί να διαλύσει τα σύννεφα  που συγκεντρώνονται γύρω του και απειλούν την πρωτοκαθεδρία του. Οι τελευταίες διαφωνίες  του για τις αλλαγές  στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρότεινε η κυβέρνηση τον έφεραν σε «διπλωματική » σύγκρουση με τον ΥΠΕΣ Σ.Χάσικο.Ενδεικτικοί ήταν και οι χθεσινοί υπαινιγμοί   του  ΥΠΕΣ πως «ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ  πρώτος έσυρε το χορό των διαφωνιών» για το προσχέδιο του νομοσχεδίου  μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οπως είναι γνωστό ο κ. Νεοφύτου αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου είχε δηλώσει πως “ο ΔΗΣΥ δεν αποποιείται των ευθυνών του ως κόμμα που συμμετέχει στην Κυβέρνηση και στηρίζει την Κυβέρνηση την ίδια ώρα ωστόσο ο ΔΗΣΥ είναι ένα αυτόνομο κόμμα, έχει θέσεις, έχει απόψεις”. Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα  την πολιτική προσέγγιση του είπε:“Είναι η φιλοσοφία μας και θα το κάνουνε πράξη. Στην πολιτική δεν υπάρχουν δόγματα και δογματισμοί. Στην πολιτική πρέπει να συνθέτεις, να ακούς τους πολιτικούς σου αντιπάλους, να παίρνεις τα θετικά και αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα όταν είσαι μια Κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, χρειαζόμαστε σύνθεση, χρειαζόμαστε όχι μόνο να ακούμε αλλά και να λαμβάνουμε υπόψη και άλλες θέσεις και απόψεις. Τα δόγματα, το απόλυτο δεν βοηθά και ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες περιόδους”,Εξηγώντας την διαφωνία του με το προσχέδιο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν εξυπηρετούνται οι σκοποί που τέθηκαν αρχικά για εξοικονόμηση και αναβάθμιση της Τ.Αυτοδιοίκησης διατηρούνται όλοι οι δήμοι άρα δεν υπάρχει καμία εξοικονόμηση και δημιουργείται ένα επιπρόσθετο δευτεροβάθμιο όργανο χωρίς ουσιαστικές μεταβολές στον τρόπο λειτουργίας των Επαρχιακών Διοικήσεων”.

Στο ΔΗΣΥ  εξάλλου επικρατεί η άποψη  από μερίδα στελεχών  πω ο πρόεδρος του κόμματος  έχει τη «δική του ατζέντα» και δεν θέλει να ταυτιστεί  με την κυβέρνηση Ν.Αναστασιάδη σε βαθμό που θα φθαρεί  και η δική του εικόνα. Οι επιλογές που έχει κάνει για την ανάδειξη συνεργατών του  προκαλούν επίσης  μεμψιμοιρίες  και δυσφορία  σε στελέχη που προηγουμένως παρουσιάζονταν ως στελέχη πρώτης γραμμής.Αλλο καυτό ζήτημα για το ΔΗΣΥ  είναι οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος επικρίνεται πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όχι μόνο δεν διεκδικεί αλλά υποχωρεί και πέραν  των αξιώσεων των τροϊκανών.Οι φωνές για απομάκρυνση του είναι έντονες  και δεν είναι τυχαίο το γεγονός   πως  στις  δύο τελευταίες συνεντεύξεις  του( στις εφ.ΠΟΛΙΤΗΣ  και ΣΗΜΕΡΙΝΗ )έστελλε διάφορα μηνύματα περισσότερο  προς την ηγεσία του ΔΗΣΥ  παρά  στους πολίτες. Σημειώνεται ιδιαίτερα η αναφορά του πως «υπέβαλα την παραίτηση μου στον Πρόεδρο αλλά δεν έγινε αποδεκτή..». και «απολαμβάνω της εμπιστοσύνης του»

Την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ  έθεταν επιτακτικά όχι μόνο  ανώτερα στελέχη του ΔΗΣΥ αλλά και ανώτεροι λειτουργοί που βρίσκονται  σε υψηλές βαθμίδες στη δημόσια υπηρεσία  εξαιτίας των πολύ προχωρημένων  θέσεων  του οι οποίες υπερβαίνουν  ακόμα και τις αξιώσεις της τρόικας.

 

Πονοκέφος  για το Νικόλα ο Καρογιάν

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση  τους τέως προέδρου του κόμματος και  βουλευτή  Μάριου Καρογιάν ο οποίος θέλει να επιβάλει τις θέσεις του στο κόμμα και να το οδηγήσει υπέρ του Προέδρου Αναστασιάδη  με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις. Ο πρόσφατος   διορισμός του πρώην  ΥΠΑΜ Φώτη Φωτίου στο αξίωμα του Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων  είναι ένα από τα χατήρια  που έκανε ο Νίκος Αναστασιαδης  στο Μάριο.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο Μάριος Καρογιάν  απειλεί συνεχώς με τη δημιουργία  νέου κόμματος  και όπως αναφέρουν πηγές από το ΔΗΚΟ  σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τραβήξει μαζί του και τρεις άλλους βουλευτές αποδυναμώνοντας την κοινοβουλευτική ομάδα.

Στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ασκούνται και άλλες πιέσεις  από επιχειρηματικούς κύκλους προκειμένου να «βοηθήσει » την κυβέρνηση για την εγκριση από τη Βουλή των νομοσχεδίων που υποβάλλουν ΔΗΣΥ -Τρόικα

Κινητικότητα σε ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ

«Κινητικότητα » υπό την μορφη δυσφορίας επιτρατεί  και στο ΑΚΕΛ  καθότι συνεχίζονται  και πυκνώνουν επιλεκτικές διαρροές σε εφημερίδες για τα εσωκομματικά του κόμματος ενόψει μάλιστα και του τακτικού συνεδρίου που θα γίνει το β’ εξάμηνο του 2015.Ενδεικτική περίπτωση ήταν  δύο διαφορετικά δημοσιεύματα που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή  σε δύο  εφημερίδες (ΠΟΛΙΤΗΣ και ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ) όπου προβάλλονταν  διαφορετικές πληροφορίες οι οποίες   συγκρούονταν μεταξύ τους.Στελέχη και απλά μέλη του κόμματος εκφράζουν δυσφορία γι’ αυτές τις επιλεκτικές διαρροές που αναμφίβολα προκαλούν τριγμούς  και επιτείνουν το κλίμα απογοήτευσης που  επικρατεί ευρύτερα ανάμεσα στους πολίτες.

Στην ΕΔΕΚ   οι αντιδράσεις ηγετικών στελεχών που δεν ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα έφεραν  το κομμα πολύ κοντά στη διάσπαση  εξαιτίας της στάσης  των βουλευτών της ΕΔΕΚ να τηρήσουν αποχή  στις αναπομπές του Προέδρου  για τις εκποιήσεις . Ωστόσο αποφεύχθηκε η σύγκρουση και χαμήλωσαν οι τόνοι για προσφυγή σε συνέδριο μετά την πυροσβεστική παρέμβαση  του προέδρου του κόμματος Γ.Ομήρου ο οποίος στο παρόν στάδιο ελέγχει την κατάσταση. Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρη πηγή,  στελέχη  του κόμματος  εγείρουν θέμα ανανέωσης του κόμματος από τις πιο ψηλές βαθμίδες  μέχρι τις πιο χαμηλές.