To Philae έσβησε τα μεσάνυκτα

Το μικρό ρομπότ Philae (Φίλαι) αναμένεται να “πεθάνει” περίπου τα μεσάνυχτα, όταν θα τελειώσει η ποσότητα ενέργειας που διαθέτει, είπε το βράδυ της Παρασκευής στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών) της Τουλούζης._79003681_024715832

Το «Φίλαι» λειτουργεί με μια μπαταρία διάρκειας περίπου 60 ωρών, ενώ οι ηλιακοί του συλλέκτες που την τροφοδοτούν δεν λειτουργούν παρά ελάχιστα διότι το μικρό ρομπότ βρίσκεται στη σκιά, ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια στην καρδιά του κομήτη, όπου προσεδαφίστηκε.

“Πιστεύουμε ότι το ρομπότ πρόκειται να σβήσει περίπου τα μεσάνυχτα”, είπε ο Γκοντόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.Το Φίλαι θα εισέλθει κατόπιν σε κατάσταση αναμονής.Πάντως, “τα αποτελέσματα του Φίλαι είναι εκπληκτικά”, τόνισε ο Μαρκ Πιρσέρ, διευθυντής του CNES.

“Το 80% της αποστολής του έχει εκτελεστεί”, διαβεβαίωσε. Το μικρό ρομπότ κατάφερε να προσεδαφιστεί στον πυρήνα του κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο την περασμένη Τετάρτη, σε απόσταση που ξεπερνά τα 500 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη.