Στις 10-12 Ιανουαρίου οι εγγραφές σε δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας οι εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία και σε όλες τις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων, για την προσεχή σχολική χρονιά 2017-2018, θα πραγματοποιηθούν από τις 10 μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου 2017.imagew-2-aspx

Στην ανακοίνωση το Υπουργείο επισύρει μάλιστα την προσοχή όλων των ενδιαφερόμενων γονιών ότι οι εγγραφές για όλες τις τάξεις θα ολοκληρωθούν μέσα σε αυτή την περίοδο και δεν θα υπάρξει νέα περίοδος εγγραφών.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι όσοι γονείς δεν εγγράψουν τα παιδιά τους την πιο πάνω περίοδο θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας, το οποίο και θα αποφασίσει την εγγραφή του παιδιού τους στο πλησιέστερο σχολείο στο οποίο θα υπάρχει κενή θέση.

Σημειώνεται ότι για τα παιδιά ηλικίας 4 8/12 – 5 8/12 η φοίτηση στην προδημοτική είναι υποχρεωτική. Οι γονείς έχουν δικαίωμα να επιλέξουν να εγγράψουν τα παιδιά τους είτε σε Δημόσιο, είτε σε Κοινοτικό, είτε σε Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Κατάλογοι των Κοινοτικών και των εγκεκριμένων Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (www.moec.gov.cy, Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Κατάλογοι σχολείων).

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλα τα παιδιά, οποιασδήποτε εθνικότητας, που διαμένουν στην Κύπρο, ανεξάρτητα από τη νόμιμη ή μη παραμονή των γονέων τους στο νησί.

Δεκτά για εγγραφή στην προδημοτική τάξη θα γίνουν παιδιά που συμπληρώνουν τα 4 χρόνια και 8 μήνες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή όσα γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012. Στην Α΄ τάξη θα γίνουν δεκτά για εγγραφή παιδιά που συμπληρώνουν τα 5 χρόνια και 8 μήνες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή όσα γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2011. Αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία μπορούν να υποβάλουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας 3 – 4 8/12 χρόνων, δηλαδή όσα παιδιά γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2014.

Για εγγραφή σε Δημοτικό Σχολείο ή Προδημοτική πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο ΥΠΠ11 και για εγγραφή σε Δημόσιο/Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο για παιδιά ηλικίας 3-48/12, το έντυπο ΥΠΠ30. Τα έντυπα αυτά οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να τα εξασφαλίσουν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (www.moec.gov.cy, Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Έντυπα).

Απαραίτητη είναι, μαζί με τα προαναφερθέντα έγγραφα, η προσκόμιση δύο λογαριασμών (σκυβάλων και πρόσφατου λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος) που να αποδεικνύουν την οδό της κατοικίας του μαθητή. Σε περιπτώσεις γονέων που ενοικιάζουν κατοικία και δεν είναι δυνατόν να προσκομίσουν λογαριασμό σκυβάλων θα πρέπει να προσκομίσουν επιπρόσθετα από τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και το ενοικιαστήριο έγγραφο. Επίσης, σε περιπτώσεις γονέων που μετοίκησαν πρόσφατα και δεν έχουν λογαριασμό σκυβάλων θα πρέπει να προσκομίσουν την άδεια οικοδομής και πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται ότι, δεν θα γίνονται δεκτές βεβαιώσεις κοινοταρχών/δημάρχων για τη διεύθυνση κατοικίας των γονέων.

Το Υπουργείο προτρέπει τέλος τους γονείς και κηδεμόνες να εγγράψουν τα παιδιά τους, όλων των τάξεων, στην πιο πάνω περίοδο, ώστε να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός για τη στελέχωση των σχολείων.