Τούρκοι διαδηλωτές τσουβάλιασαν Αμερικανούς

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα την ενέργεια τουρκικής οργάνωσης να περάσει τσουβάλια στα κεφάλια Αμερικανών στρατιωτών πολεμικού πλοίου που συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα χαρακτηρίζοντάς την `ασεβή`.apolitiki-neolaia-tis-tourkias-exei-metatrapei-aktivistes

Το επεισόδιο έγινε στην περιοχή Σαράϊμπουρνου της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί αντίδραση σε παρόμοιο επεισόδιο που είχε γίνει το 2003 όταν Αμερικανοί είχαν περάσει τσουβάλι στο κεφάλι Τούρκου στρατιώτη. Από τότε ο αντιαμερικανισμός στην Τουρκία έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Στο τελευταίο επεισόδιο στην περιοχή Σαράιμπουρνου μέλη της Ένωσης Νεολαίας Τουρκίας φόρεσαν τσουβάλια στα κεφάλια τριών Αμερικανών στρατιωτών και φώναξαν συνθήματα όπως “Yankee go home” και “Κάτω ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός”. Τους έριξαν μάλιστα και κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ουγούρ Αϊτάτς δήλωσε ότι από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους οι Αμερικανοί στην Τουρκία τα μέλη της οργάνωσης τέθηκαν σε συναγερμό. “Η συμπεριφορά μας θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα μπορούν οι Αμερικανοί στρατιώτες να περιοδεύουν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μας με τις ματωμένες μπότες τους”, είπε ο Αϊτάτς.

Πάντως και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα καταδίκασε το συμβάν χαρακτηρίζοντας την επίθεση πολύ άσχημη. Χθες 12 μέλη της Ένωσης οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια αν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.