Παζάρια και κόντρες γύρω από τα «αναπτυξιακά πακέτα»

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για «την ανάπτυξη και την απασχόληση»

«Αναβολή μέχρι νεωτέρας» δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για «την ανάπτυξη και την απασχόληση», που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Οκτώβρη στην Ιταλία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Κομισιόν, η ιταλική προεδρία της ΕΕ ενημέρωσε σχετικά τα κράτη – μέλη, χωρίς ωστόσο να παρέχονται και οι σχετικές διευκρινίσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αντανακλά τα παζάρια και τη διαπάλη γύρω από την επιλογή μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, σε συνδυασμό τόσο με τα μέτρα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσο και με την εξαγγελία Γιούνκερ για προγράμματα 300 δισ. ευρώ για ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η «νέα» Κομισιόν δρομολογεί σχέδιο επενδύσεων, ύψους 300 δισ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια, προκειμένου, όπως αναφέρεται, «να περιοριστεί η ανεργία» με χρηματοδότηση νέων επενδύσεων από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αλλες πληροφορίες φέρουν τη Γερμανία και τη Γαλλία να εξετάζουν ανάλογο σχέδιο, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης «ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος», με επίκεντρο στο «επενδυτικό κενό» που υπάρχει στην ΕΕ σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ευρυζωνικότητα και η ενέργεια. Πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των κερδοφόρων επενδύσεων και της παραπαίουσας ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, η γερμανική συναίνεση στους σχεδιασμούς για την ευρωπαϊκή «αναπτυξιακή τράπεζα» έρχεται να διεμβολίσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης «ποσοτικής χαλάρωσης» στο πρόγραμμα της νομισματικής πολιτικής, γύρω από την οποία εκδηλώνονται οι αντιθέσεις των μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης» της ΕΚΤ

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ προχώρησε πρόσφατα στη χορήγηση  φτηνής, σχεδόν τζάμπα, ρευστότητας στις τράπεζες της Ευρωζώνης, μέσω των λεγόμενων «στοχευμένων πράξεων μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης» (TLTRO), με στόχο τη στήριξη της παραπαίουσας οικονομικής ανάκαμψης. Πρόκειται για την εφαρμογή των αποφάσεων που πάρθηκαν τον Ιούνη και οι οποίες αποτέλεσαν τον προπομπό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με την παραπέρα μείωση του βασικού επιτοκίου χρηματοδότησης των τραπεζών (μόλις 0,05%).

Τέλη Οκτώβρη εξάλλου, αναμένονται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργεί η ΕΚΤ στους ισολογισμούς 128 ευρωπαϊκών τραπεζών μεταξύ αυτών τριών Κυπριακών τραπεζών  και τωντεσσάρων ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Στα μέσα του Σεπτέβρη ανακοινώθηκε ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το μήνα Αύγουστο στο 0,5%, στο ίδιο επίπεδο με αυτό του Ιούλη.