20ετη φυλάκιση στον σύζυγο – δολοφόνο της Χριστίνας

christina-kalaitzidou--poio-to-iatrodikastiko-lathos-gia-ton-thanato-tis-160 Ισόβια κάθειρξη ζητούσε ο τραγικός πατέρας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που συνεδρίασε σήμερα στη Λάρνακα επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 χρόνων στον Γεώργιο Κυριακίδη 35 χρόνων, Ελληνοπόντιο, αφού τον βρήκε ένοχο μετά από παραδοχή του στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας της συζύγου του Χριστίνας Καλαϊτζίδου, 30 χρόνων τέως από τη Θεσσαλονίκη, τον Μάρτιο του 2012.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης 5 χρόνων στην κατηγορία του εμπρησμού, με τις δύο ποινές να συντρέχουν.

Διαβάζοντας την 20σελιδη απόφαση του Κακουργιοδικείου στην παρουσία του πατέρα του θύματος, ο Πρόεδρος του Σώματος Νικόλαος Σάντης ανέφερε ότι αρχικά το κατηγορητήριο περιελάμβανε, πέραν του εμπρησμού και την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, κατηγορία η οποία αναστάληκε από την Κατηγορούσα Αρχή την, με επακόλουθο την απαλλαγή του κατηγορουμένου και την πρόσθεση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας.

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου γίνεται εκτενής αναφορά στα γεγονότα της υπόθεσης και στην αυτοψία που έγινε από την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας. Γίνεται επίσης αναφορά στην νεκροτομή από την Ελένη Αντωνίου η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της Χριστίνας Καλαϊτζίδου επήλθε από ασφυξία λόγω εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα.

Το Κακουργιοδικείο κάνει επίσης αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης του ζεύγους και μετά από παραδοχή του κατηγορουμένου αναφέρεται πως «μεταξύ του ιδίου και του θύματος υπήρχαν προβλήματα και προστριβές τα οποία οδήγησαν στη μεταξύ τους διάσταση το 2011. Παραδέχθηκε επίσης ότι διαρκούσης της διάστασης, παρακολουθούσε το θύμα και ότι σε μια περίπτωση εισήλθε εντός του διαμερίσματος με αντικλείδι».

Ο κ. Σάντης αναφέρθηκε επίσης στην ταφή της άτυχης Χριστίνας στη Θεσσαλονίκη, στην δυσαρέσκεια της οικογένειας της από το πόρισμα των αστυνομικών αρχών της Κύπρου, στην εκταφή της σορού και στα αποτελέσματα της νέας νεκροτομής και στη γνωμάτευση ειδικού επιστημονικού κέντρου στο Λονδίνο που απεδείκνυε ότι ο θάνατος της 30χρονης οφειλόταν σε «ασφυκτικό βίαιο θάνατο που επήλθε μετά από πίεση του λαιμού του θύματος με τα χέρια του δράστη. Οι κακώσεις στο πρόσωπο του θύματος ήσαν προθανάτιες τα δε εγκαύματα στο σώμα του μεταθανάτια. Με άλλα λόγια, όταν ξέσπασε η μικρής έκτασης πυρκαγιά στο δωμάτιο, το θύμα ήταν ήδη νεκρό. Από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις διαφάνηκε ότι στην περιοχή του λάρυγγα υπήρχαν αιμορραγικές διαποτίσεις» είπε.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του κάνει αναφορά στην αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιώργου Κυριακίδη για μετριασμό της ποινής, ενώ αναφορά γίνεται και στην έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για τον κατηγορούμενο.

Επιβάλλοντας την ποινή το Κακουργιοδικείο έλαβε ως ελαφρυντικά «το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, την ηλικία του, τις οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις, τα οικονομικά και ψυχολογικά του προβλήματα, την παραδοχή του στο αδίκημα του εμπρησμού, την (έστω και καθυστερημένη) μεταμέλεια, απολογία, ομολογία και συνεργασία του με τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές, τη συναισθηματική φόρτιση, ένταση και απώλεια του αυτοελέγχου που επέδειξε κατά τους κρίσιμους χρόνους των δύο αδικημάτων».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Σάντης «ο κατηγορούμενος σκότωσε το θύμα, την μητέρα των παιδιών του, αφαιρώντας της το δικαίωμα να ζήσει τη ζωή της ελεύθερη και απεγκλωβισμένη από τον ασφυκτικό κλοιό της απαράδεκτης και επιθετικής του συμπεριφοράς, απολαμβάνοντας δικαιωματικώς τα παιδιά της αλλά και τα τόσα άλλα αγαθά και χαρές που η ζωή δίνει απλόχερα στους ανθρώπους. Αποστέρησε επίσης τα παιδιά του από την καταλυτική παρουσία της μητέρας τους που τόσο πολύ τα αγαπούσε». Το ζεύγος είχε τρία ανήλικα παιδιά ηλικίας έξι ,οκτώ και 10μιση χρόνων.
Χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου» προσθέτοντας πως «ήξερε πολύ καλά κατά τον κρίσιμο χρόνο του στραγγαλισμού τι έπραττε. Όφειλε όμως να σταματούσε, όφειλε να αποτραβηχτεί καθώς έσφιγγε το λαιμό της Χριστίνας Καλαϊτζίδου» είπε ο κ. Σάντης χαρακτηρίζοντας το «έγκλημα του κατηγορουμένου στυγερό» και «απαράδεκτη την για διετία παρασιώπηση του εγκλήματος».

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Γιώργο Κυριακίδη ποινή φυλάκισης 5 χρόνων για την κατηγορία του εμπρησμού και 20 χρόνων για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, με τις ποινές να συντρέχουν.

Ο πατέρας του θύματος Χριστόφορος Καλαϊτζίδης εξέφρασε μεν την ικανοποίηση του για τον Πρόεδρο του Σώματος πρόσθεσε όμως ότι «δεν του μετέφεραν πιο πολλά στοιχεία για να γίνει πιο σωστά η δίκη».

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη ποινή που επιβλήθηκε. Το παιδί μου δεν θα επιστρέψει πίσω» είπε ο Χριστόφορος Καλαϊτζίδης σημειώνοντας πως «ανέμενα ισόβια κάθειρξη και μάλιστα δις γιατί αυτός (Γιώργος Κυριακίδης) είχε διαπράξει πολλές εγκληματικές ενέργειες»