Χωρίς αναλώσιμα αφήνουν τα νοσοκομεία

 

Αναβάλλονται χειρουργικές επεμβασεις  και μεγεθύνεται το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής.

 

Σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά παρατηρούνται, , ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε αρκετά νοσοκομεία της Κύπρου, με σοβαρό αντίκτυπο στους ασθενείς, ενώ το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι ενδέχεται για μικρά χρονικά διαστήματα να παρουσιάζονται μειωμένα αποθέματα και ελλείψεις.44-45-thumb-medium

Oι ελλείψεις αυτές, εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών, ενώ οι γιατροί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι και με την ακαταλληλότητα των ιατρικών εργαλείων, γεγονός που τους δυσκολεύει εξαιρετικά στην αντιμετώπιση των δεκάδων περιστατικών, που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ ελλείψεις αναλωσίμων, που είναι απαραίτητα για τις χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου, καθώς και διάφοροι τύποι καθετήρων, έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων και τη μεγέθυνση του προβλήματος με τις λίστες αναμονής.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής είπε ότι “μειωμένα αποθέματα και ελλείψεις ενδεχομένως να παρουσιάζονται για μικρά χρονικά διαστήματα, λόγω απρόβλεπτων παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας”, για να προσθέσει πως τέτοιοι παράγοντες είναι “η απρόβλεπτη αύξηση κατανάλωσης, δυσκολία εξεύρεσης του προϊόντος ή καθυστέρηση στην παράδοση”.

Όπως είπε ο κ. Πατσαλής, το Υπουργείο του δεν έχει λάβει ενημέρωση για την ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων αναλωσίμων, ώστε να αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις, σημειώνοντας πως στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί ελλείψεις σε κάποια είδη καθετήρων, ωστόσο, αυτά είτε έχουν παραληφθεί στις κεντρικές αποθήκες και άρχισε η διανομή τους, είτε αναμένεται η παράδοση τους αρχές της εβδομάδας.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, που κάνουν λόγο για έλλειψη αναλωσίμων, που είναι απαραίτητα για τις χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου, ο Υπουργός Υγείας είπε πως “αυτά έχουν συμπεριληφθεί σε διαγωνισμούς τρέχοντος συμβολαίου και εναπόκειται στο εκάστοτε νοσηλευτήριο να υποβάλλει απευθείας τα αιτήματά του προς την Ανάδοχο εταιρεία και τα προϊόντα να παραδίδονται στην κατά τόπους αποθήκη του κρατικού νοσηλευτηρίου”.

“Μέχρι στιγμής”, είπε, “οι υπεύθυνοι λειτουργοί της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου μας, δεν έχουν ενημερωθεί για οποιοδήποτε πρόβλημα, που να έχει παρουσιαστεί κατά την παράδοση των αναλωσίμων”.

Αναφερόμενος στην ακαταλληλότητα των ιατρικών εργαλείων που παρατηρείται, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως “για ιατρικά εργαλεία που δύναται η συντήρησή τους, το Υπουργείο Υγείας έχει Σύμβαση, η οποία προνοεί όπως οι χρήστες (ιατροί/νοσηλευτικό προσωπικό) αποστέλλουν τα ιατρικά εργαλεία για συντήρηση”, συμπληρώνοντας πως “ιατρικά εργαλεία, που έχρηζαν αντικατάστασης και τα αιτήματα από τα κρατικά νοσηλευτήρια στάλθηκαν εγκαίρως στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου, έχουν συμπεριληφθεί σε διαγωνισμούς και έχουν αντικατασταθεί”.

Ωστόσο, σημείωσε ότι για μερίδα ιατρικών εργαλείων, που έχουν αποσταλεί αιτήματα τους τελευταίους μήνες, αυτά έχουν ήδη αξιολογηθεί και θα δρομολογηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες εξασφάλισής τους, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κονδυλιών και την ιεράρχηση των πραγματικών αναγκών.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες ελλείψεις φαρμάκων για τη θεραπεία του προστάτη, ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε ότι “καμία έλλειψη δεν παρατηρείται για τη θεραπεία του προστάτη, ούτε υπάρχουν ελλείψεις σε άλλα φάρμακα”, διαβεβαιώνοντας πως οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες παρακολουθούν, επί καθημερινής βάσης, τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες και όλα τα φάρμακα του κρατικού συνταγολογίου είναι προς διάθεση.