Στάση εργασίας δασκάλων την Τετάρτη

 

Στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη από τις 07:30 μέχρι τις 09:00 ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, και πρόσθεσε ότι οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία στις 09:00.daskalos_425x1-300x300

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα το καθεστώς εργοδότησης των αντικαταστατών στην δημοτική εκπαίδευση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι μέχρι και την περσινή χρονιά, οι αντικαταστάτες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διορίζονταν με πλήρες ωράριο εκπαιδευτικού, όπως πλήρες ωράριο είναι και το ωράριο του εκπαιδευτικού τον οποίο αντικαθιστούν με την δικαιολογημένη αιτιολόγηση ότι αναλαμβάνουν πλήρως τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού που απουσιάζει.

«Δυστυχώς, αυτή η πρακτική, οι όροι εργοδότησης των αντικαταστατών μετά και από αίτημα ομάδας αντικαταστατών της μέσης εκπαίδευσης που τέθηκε στην Επίτροπο Διοικήσεως έχει ανατραπεί από το Υπουργείο Παιδείας και στη δημοτική εκπαίδευση οι όροι αυτοί έχουν διαφοροποιηθεί με αποτέλεσμα οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί να εργοδοτούνται μόνο στη βάση των διδακτικών καθηκόντων των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και παρά τις προειδοποιήσεις που τέθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι θα προχωρήσει αν χρειαστεί και σε δυναμικά μέτρα αντίδρασης μη αποκλειομένων και των απεργιακών μέτρων, το Υπουργείο Παιδείας εδώ και δύο μήνες δεν έχει ρυθμίσει αυτό το θέμα, έτσι μέσα στα σχολεία δεν θα αποφευχθεί η όποια αναστάτωση», πρόσθεσε.

Προκειμένου, είπε ο κ. Φυλακτού, να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα προχωρούν σήμερα στην εξαγγελία στάσης εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 07:30 μέχρι τις 09:00.

«Τα παιδιά θα παρουσιαστούν στο σχολείο στις 9 το πρωί και όχι στις 07:30, όπως γίνεται κάθε φορά. Είναι κάτι που πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και να το αντιληφθούν και οι γονείς των παιδιών. Είμαστε πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση και λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που θα προκληθεί, όμως το Διοικητικό Συμβούλιο θεώρησε και αποφάσισε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή γιατί το συγκεκριμένο θέμα έπρεπε να επιλυθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή σε συνάντηση που θα έπρεπε να έχουμε με τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας έπρεπε το συγκεκριμένο θέμα να συζητηθεί. Μας δόθηκε μια πρόταση για εναλλακτική, την οποία εμείς δεν αποδεχθήκαμε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι ως Οργάνωση θέτουν μοναδική προϋπόθεση για επίλυση της εργασιακής αυτής διαφοράς την επαναφορά από το Υπουργείο Παιδείας της πάγιας τακτικής που επικρατούσε μέχρι σήμερα, έτσι ώστε και φέτος και τα επόμενα χρόνια οι αντικαταστάτες να απασχολούνται για πλήρες ωράριο, όπως πλήρες ωράριο είναι και εκείνου του εκπαιδευτικού τον οποίο αυτοί αντικαθιστούν.

«Θεωρούμε ότι το να μην εργοδοτούνται με πλήρες ωράριο οι εκπαιδευτικοί, θα υπάρξουν διάφορα προβλήματα μέσα στα σχολεία, με πρώτιστο εκείνο της ασφάλειας των παιδιών, αλλά και της όλης λειτουργίας της σχολικής μονάδας», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, οι εκπαιδευτικοί δεν ασκούν στα σχολεία τα διδακτικά τους καθήκοντα, έχουν και ένα σωρό από άλλα καθήκοντα τα οποία και το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει και αναφέρει και η Επίτροπος Διοικήσεως, όπως είναι προετοιμασία εορτών και εκδηλώσεων, συμμετοχή σε πολυθεματικές ομάδες, συνοδεία των παιδιών για επισκέψεις εκτός σχολείου, παιδονομία, συνεργασία με εκπαιδευτικούς για καθορισμό των διδακτικών προσεγγίσεων που θα ακολουθηθούν, επισκέψεις γονέων και συναντήσεις με τους γονείς, ενημέρωση των γονέων, συνεδρίες προσωπικού, ενδοσχολικές, επιμορφωτικές και άλλες δραστηριότητες, προετοιμασία διδακτικού υλικού, διορθώσεις εργασιών, παροχή ακόμα και ενισχυτικής διδασκαλίας, και όλα αυτά δεν μπορούν να παραμείνουν στο περιθώριο και να περιοριστεί ο χρόνος των αντικαταστατών  εκπαιδευτικών στα διδακτικά τους καθήκοντα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η αντίδραση τους έχει τρεις άξονες. «Ο πρώτος άξονας είναι η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των αντικαταστατών. Ο δεύτερος είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και τρίτο είναι η βοήθεια των Διευθυντών στο να επιτελέσουν το πολύ – πολύ σημαντικό έργο, δεδομένου ότι θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα φεύγουν από το σχολείο και να μην επιτελούν όλα τα άλλα καθήκοντα», πρόσθεσε.

Σε παρέμβαση του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Απόστολος Αποστολίδης είπε ότι το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών ποικίλει.«Υπάρχουν συνάδελφοι που βάση του χρόνου υπηρεσίας εργάζονται στο διδακτικό τους χρόνο με ένα άλφα ωράριο και κάποιοι συνάδελφοι με ένα βήτα. Έχουμε τους Βοηθούς Διευθυντές, όπως και τους Διευθυντές που έχουν διαφορετικό διδακτικό χρόνο για να επιτελούν και τα υπόλοιπα τους καθήκοντα. Η απουσία τους από το σχολείο δημιουργεί μια ανάγκη όχι μόνο εκτέλεσης των διδακτικών καθηκόντων και κάλυψης του ωρολόγιου προγράμματος. Υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα εκπαιδευτικού έργου πέραν της τάξης, το οποίο καλείται ο κάθε ένας στον ρόλο που έχει να το επιτελέσει. Αν, λοιπόν, ο αντικαταστάτης ο οποίος θα εργοδοτηθεί πέραν από το γεγονός ότι ο ίδιος υφίσταται μία σοβαρότατη μείωση μισθού, άρα και περιορισμού καθηκόντων κατά αναλογία και κατά αντιστοιχία, την ίδια ώρα το σχολείο στερείται της δυνατότητας υλοποίησης όλων των υπολοίπων εργασιών που πρέπει να διεκπεραιωθούν για να λειτουργεί εύρυθμα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την σχετική πρόταση που ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η πρόταση όπως δόθηκε από το Υπουργείο δεν τους ικανοποίησε. «Απλώς, υπήρξε μια ασαφής πρόσθεση κάποιου επιπρόσθετου χρόνου για όλα αυτά τα καθήκοντα το οποίο δεν αποδεχθήκαμε ως οργάνωση», πρόσθεσε.

Σε παρέμβαση του, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι εντοπίζουν και αντιφάσεις με την έννοια ότι ενώ τονίζεται σε παραγράφους της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας πως οι εκπαιδευτικοί στην δημοτική και προδημοτική εκπαίδευση είναι εκπαιδευτικοί τάξης, άρα, αντιλαμβάνεται κάποιος, το γενικό εκπαιδευτικό έργο το οποίο έχουν να επιτελέσουν στο σύνολο του εργάσιμου χρόνου, από τις 07:30 μέχρι τις 13:15 καθημερινά, εντούτοις κωδικοποιεί μια αναλογία χρόνου εργοδότησης που δεν απαντά στην απαίτηση για πλήρες ωράριο, με αποτέλεσμα η οργάνωση να διαφωνεί.

Όπως αναφέρθηκε, τέλος, στη δημοσιογραφική διάσκεψη, «οι αντικαταστάτες είναι γύρω στους 150 εκπαιδευτικούς από δημοτική, μέση και τεχνική εκπαίδευση. Είναι πάρα πολύ μικρός ο αριθμός αν αναλογιστούμε ότι περίπου εργάζονται 13.000 εκπαιδευτικοί. Υπάρχει μία σημαντική μείωση του μισθού, την στιγμή που δεν υπάρχει η ανάγκη να γίνει αυτό, γιατί τα καθήκοντα και η χρησιμότητα τους μέσω στο σχολείο παραμένει η ίδια».

 

Λυπάται ο Υπουργός

 

Τη θλίψη του για την απόφαση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ να προχωρήσει στη λήψη απεργιακών μέτρων με αφορμή το ζήτημα των αντικαταστατών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ).

«Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ΥΠΠ κατέθεσε τις προτάσεις του για τρία ζωτικής σημασίας ζητήματα για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, προσκαλώντας τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε ουσιαστικό διάλογο», προσθέτει.

Για το θέμα των αντικαταστατών εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι δέχτηκε τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτρόπου Διοίκησης για διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των δασκάλων και των καθηγητών.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει, επίσης, ότι λαμβάνοντας υπόψη, ως όφειλε, τις απόψεις των δύο αυτών θεσμών του κράτους και αναγνωρίζοντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητες της κάθε βαθμίδας, επιχείρησε να γεφυρώσει τις διαφορετικές απόψεις.

«Στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Γενικό Ελεγκτή και την Επίτροπο Διοικήσεως, κατά την οποία αποφασίστηκε η ετοιμασία πρότασης από το ΥΠΠ που θα απαντούσε στις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί. Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παρέδωσε την εν λόγω πρόταση στις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, ζητώντας τους να τη μελετήσουν και στη συνέχεια να τη συζητήσουν σε κοινή συνάντηση, αμέσως μετά την επιστροφή του από υπηρεσιακό ταξίδι στην Ιαπωνία.  Δυστυχώς, η ΠΟΕΔ, αντί να προσέλθει στο διάλογο, απάντησε στην πρόσκληση του ΥΠΠ με εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων και χωρίς καμία διάθεση να συζητήσει την πρόταση του Υπουργείου», προσθέτει.

Το Υπουργείο Παιδείας εκφράζει, τέλος, την απογοήτευσή του γι’ αυτή την εξέλιξη, ιδιαίτερα για την αναστάτωση την οποία αναμένεται να βιώσουν τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς τους και καλεί την ΠΟΕΔ όπως αναθεωρήσει την εξαγγελία της και προσέλθει στον διάλογο στον οποίο έχει προσκληθεί.