Απεργιακά μέτρα ΟΕΛΜΕΚ με το πρώτο κουδούνι

Την έντονη απογοήτευση και διαφωνία της, γιατί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αποφασίσει να δώσει στη Μέση Εκπαίδευση μόνο το 11,5% των νέων θέσεων (23 θέσεις από 200) που θα ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Αυγούστου 2016, γεγονός που υπονομεύει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εκφράζει το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ συνήλθε την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρία του και συζήτησε το θέμα της στελέχωσης των σχολείων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, και των προβλημάτων που διαπιστώνονται εξαιτίας των πρόσφατων μέτρων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Κατά την συνεδρία, το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε τη λήψη δυναμικών μέτρων, περιλαμβανομένων και των απεργιακών, τα οποία θα εφαρμόζονται κλιμακωτά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Οργάνωσης, η κλιμακωτή ανάπτυξη των μέτρων θα αποφασίζεται από το ΚΔΣ, ενώ θα συγκληθεί εκτάκτως η ΠΣΓΑ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ ευελπιστεί ότι αυτοί που οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο θα βοηθήσουν στο τέλος και θα λάβουν τις ορθές αποφάσεις, ώστε να καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία μας από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, και αναμένει το συντομότερο την πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Παιδείας την οποία έχουν ζητήσει από τις 10 Αυγούστου 2016.

«Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Εκπαίδευσης αφορούν στον γυμνασιακό και τον λυκειακό κύκλο (Νέα Ωρολόγια Προγράμματα, Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων, Επαγγελματική Μάθηση των εκπαιδευτικών, εξετάσεις τετραμήνων, διαχωρισμός Παγκύπριων Εξετάσεων σε εξετάσεις πρόσβασης και απόλυσης)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δυστυχώς, προστίθεται, «το Υπουργείο Παιδείας, αντί να στηρίξει τις αλλαγές που το ίδιο και η Κυβέρνηση προωθούν, επιλέγει να αποδυναμώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με αποφάσεις που θυματοποιούν χιλιάδες μαθητές, με την κατάργηση του προγράμματος του Αλφαβητισμού και με την αλλαγή του τρόπου εργαστηριοποίησης των μαθημάτων της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Οικιακής Οικονομίας».

Αναφέρεται, επίσης, ότι με τις αποφάσεις αυτές καθώς και με άλλες πολιτικές που έχουν αποφασιστεί οδηγούνται στην ανεργία μέχρι στιγμής πέραν των 90 καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων που είχαν εργαστεί ως συμβασιούχοι τα προηγούμενα χρόνια.

Εκφράζεται η θέση ότι «είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει τα πιο πάνω για καθαρά οικονομικούς λόγους αλλά και υπό την πίεση και τον εκβιασμό συγκεκριμένων κύκλων».

Ευθύνη, σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ για την υποστελέχωση της Μέσης Εκπαίδευσης «φέρουν αυτοί που δημιούργησαν ένα κλίμα περικοπών στην Εκπαίδευση, και ιδιαίτερα στη Μέση».

«Μας ξενίζει το γεγονός ότι η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στις προτάσεις του ΥΠΠ που θα θυματοποιήσουν χιλιάδες μαθητές μας», προστίθεται.

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται με δικές τους αποφάσεις στη Μέση Εκπαίδευση και να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται, ούτως ώστε να μην προκληθεί αναστάστωση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Καλεί, παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τις συγκεκριμένες αποφάσεις και να δώσει στη Μέση Εκπαίδευση τις θέσεις που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και προς όφελος των μαθητών.