Εκρηκτικό το σκηνικό στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη

*Συνεχείς οι προκλήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης
*Με σφεντόνες οι νεαροί Παλαιστίνιοι απέναντι στην πολεμική μηχανή των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων

getImage.do

Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές προκλήσεις στην κεντρική Πλατεία των Τζαμιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πέριξ του τεμένους αλ Ακσα, τις τελευταίες βδομάδες,σε συνδυασμό με τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την ανέγερση κι άλλων εκατοντάδων νέων εβραϊκών οικισμών στη μαρτυρική πόλη έχουν δυναμιτίσει, για πολλοστή φορά, την ένταση στην περιοχή.

Οι προχτεσινές σφοδρές συγκρούσεις πολλών εκατοντάδων νεαρών Παλαιστινίων με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη με τους πάνω από 30 τραυματίες κατά την «Ημέρα Οργής» για την ισραηλινή επιθετικότητα πέριξ του τεμένους Αλ Ακσα δεν αποκλείεται να είναι το πρελούδιο ενός νέου λαϊκού ξεσπάσματος. Η ισραηλινή πλευρά επιχειρεί (παρά τις διαψεύσεις) να αλλάξει το στάτους κβο όχι μόνον γύρω από την Πλατεία των Τζαμιών (ή «Ορος του Ναού» όπως είναι γνωστή στους Εβραίους) που απαγορεύει ρητώς τις εκεί προσευχές άλλης θρησκευτικής ομάδας πλην της μουσουλμανικής, αλλά και να μεταβάλει δραστικά, εάν τελικώς τα καταφέρει, τον πληθυσμιακό χάρτη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων σχεδιασμών υπό το προκάλυμμα μιας μελλοντικής «ειρηνευτικής» συμφωνίας.
Οι προβοκατόρικες επισκέψεις Ισραηλινών βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου σε καθημερινή πλέον βάση, τα αυθαίρετα μπλόκα που επέβαλαν οι κατοχικές δυνάμεις σε μουσουλμάνους προσκυνητές κάτω των 50 ετών, οι επεμβάσεις των Ισραηλινών αστυνομικών με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης ακόμη και μέσα σε ιερούς χώρους, καταδεικνύουν τις προθέσεις του Τελ Αβίβ και τις προσπάθειες για δημιουργία «τετελεσμένων» που θα χρησιμοποιηθούν στο διαπραγματευτικό τραπέζι, που σε αυτήν τη φάση, επιχειρεί να στήσει, βολιδοσκοπώντας προθέσεις και διαθέσεις, η νέα επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ιταλίδα (πρώην υπουργός Εξωτερικών) Φεντερίκα Μογκερίνι.ImageHandler-1.ashx

Διόλου τυχαία η Μογκερίνι επέλεξε να κάνει την πρώτη της (τριήμερη) επίσκεψη εκτός ΕΕ την Παρασκευή σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ και Ραμάλα μεταβιβάζοντας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τη δήθεν «ενόχληση» των Βρυξελλών για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην Α. Ιερουσαλήμ και την επιθυμία τους για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης «σε περιφερειακό επίπεδο». «Αν δεν προχωρήσουμε στο πολιτικό μέτωπο, κινδυνεύουμε να βυθιστούμε εκ νέου στη βία» είπε η Μογκερίνι, επικρίνοντας ανοιχτά τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ως «εμπόδιο».
«Είναι ανεύθυνοι όσοι Ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν μονομερή αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους δίχως ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία», είπε ο Νετανιάχου. Προσπαθώντας, μάλιστα, να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της Μογκερίνι για τους νέους εβραϊκούς εποικισμούς στην Α. Ιερουσαλήμ ισχυρίστηκε ότι εκεί τάχα δε γίνονται εποικισμοί, γιατί η πόλη «είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ» και οι «εβραϊκές γειτονιές κατοικούνται τα τελευταία 50 χρόνια».
Η εμμονή του Νετανιάχου στη λεγόμενη «σκληρή γραμμή» συνέχισης των προκλήσεων σε διάφορα μέτωπα δεν άργησε να προκαλέσει, πέρα από τις νέες παλαιστινιακές διαμαρτυρίες και επιθέσεις Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα με μέσο τα αυτοκίνητά τους σε πλήθος διερχόμενων περαστικών σε δρόμους της πόλης. Τέτοια επίθεση στα μέσα της βδομάδας προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 10 άλλων.
Πέρα από τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων, πυκνώνουν και οι εκδηλώσεις δυσαρέσκειας και στην Ιορδανία που έχει αναλάβει ρόλο φρουρού του Τεμένους αλ Ακσα μετά την επέμβαση των Ισραηλινών το 1967 μέσω του θρησκευτικού ιδρύματος «Ουάκφ». Αυτό εξηγεί την πρωτοφανή απόφαση του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β’ να ανακαλέσει την Τετάρτη τον Ιορδανό πρέσβη στο Τελ Αβίβ και να διαμαρτυρηθεί επίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι κινήσεις αυτές δεν εκτόνωσαν τις αντιδράσεις στην Ιορδανία καθώς την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Αμμάν μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων ατόμων που φώναζαν συνθήματα υπέρ της κήρυξης «ιερού πολέμου» (τζιχάντ) για την «απελευθέρωση του τεμένους Αλ Ακσα» και υπέρ της αναστολής των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, όπως αυτές αποκαταστάθηκαν με τη συμφωνία του 1994.
Ας σημειωθεί, πως η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή συμπίπτει με την 10ή επέτειο από το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στις 11 Νοέμβρη του 2004 σε νοσοκομείο της Γαλλίας έπειτα από σύντομη «μυστηριώδη αιματολογική διαταραχή» (όπως ήταν η γνωμάτευση των Γάλλων γιατρών σχετικά με την αιτία θανάτου του, σε ηλικία 75 ετώ