Πιλότοι : «Εγκληματική παραπληροφόρηση για Κ.Αερογραμμές»

ÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÅÓ - ÍÅÏ ÁÅÑÏÐËÁÍÏΛόγο για “εγκληματική παραπληροφόρηση” σε σχέση με τις Κυπριακές Αερογραμμές κάνει η ΠΑΣΥΠΙ.

“Είναι εμφανές, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥΠΙ. ότι με τις δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών γίνεται εγκληματική παραπληροφόρηση. Τους Υπουργούς τους ακολουθεί και ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Μάκης Κωνσταντινίδης. Η παραπληροφόρηση σε σχέση με το γεγονός ότι πολύ πιθανόν να μην ικανοποιηθούν τα κριτήρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εγκριθούν οι κρατικές ενισχύσεις γίνεται με ένα σκοπό που δεν είναι τίποτε άλλο από το ξεπούλημα των Κυπριακών Αερογραμμών”,

Η Συντεχνία αναφέρει ότι τα βήματα της αναδιάρθρωσης τερματίστηκαν “ξαφνικά πριν 11 μήνες και η Κυβέρνηση δεν απάντησε σκόπιμα,  ποτέ γραπτώς στις παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης όπως καταγράφονται στην επιστολή της Επιτροπής από τον Φεβρουάριο του 2014”.

Προσθέτει ότι δεν έγινε οποιαδήποτε ενέργεια για να επικαιροποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης με τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν το 2014 δηλαδή με την είσπραξη σημαντικού ποσού από την  πώληση των χρονοθυρίδων, τη μείωση του προσωπικού, τις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων και πολλά άλλα.

“Πώς είναι δυνατών να λένε ότι προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να περάσουν τα κριτήρια, αφού δεν έστειλαν ούτε μιαν λέξη γραπτώς στην Κομισιόν για το ζήτημα των ΚΑ;”, διερωτάται η ΠΑΣΥΠΙ.

Αναφέρει ακόμη ότι “επιμελώς αποφεύγουν να αναφέρουν στις δηλώσεις τους τόσο οι Υπουργοί όσο και ο Πρόεδρος της Εταιρείας ότι μαζί με το ξεπούλημα του λογότυπου και του ονόματος θα δοθούν δωρεάν οι 51 διακρατικές συμφωνίες της Κύπρου για εκτέλεση πτήσεων προς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δεν υπάρχει φιλελευθεροποίηση των πτήσεων. Αυτές οι συμφωνίες έχουν τεράστια αξία και θα εκχωρηθούν σε μια ή και στις δυο ξένες εταιρείες, δωρεάν, όταν καταφέρουν να διαλύσουν τις Κυπριακές Αερογραμμές”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτάσεις ΕΔΕΚ

«Ο εθνικός μας αερομεταφορέας πρέπει να σωθεί και μπορεί να επιβιώσει γιατί οι προοπτικές του τομέα αερομεταφορών στην Κύπρο είναι υπαρκτές, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, καταθέτοντας τρεις προτάσεις του Κινήματος, “οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών”.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως οι πρόσφατες διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, απέδειξαν για ακόμα μια φορά, “τη λανθασμένη και χωρίς στρατηγική, διαχείριση του εθνικού μας αερομεταφορέα από την Κυβέρνηση, την οποία επέκρινε γιατί, όπως είπε, αντί να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που οδηγούσαν σε συνεχιζόμενες ζημιές στην εταιρεία, “ύψωσε τα χέρια και επέλεξε απλά και μόνο να ξεπουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, καταστρατηγώντας με τον τρόπο αυτό και το βασικό στόχο που η ίδια έθεσε για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή”.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΕΔΕΚ για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε πως, πρώτον, θα πρέπει να προσδιοριστεί ο στόχος και η στρατηγική, όπου Κυβέρνηση και ΔΣ της εταιρείας θα πρέπει να εγκαταλείψουν “την παρούσα αδιέξοδη και ίσως παράνομη διαδικασία”  και άμεσα να διακηρύξουν επίσημα και δημόσια ότι στόχος είναι η διάσωση των αερογραμμών, “κάτι που θα επαναπροσδώσει στην εταιρεία τη χαμένη αξιοπιστία της, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση της”.

Η δεύτερη πρόταση του Κινήματος, συνέχισε, αφορά στην άμεση εφαρμογή όλων των απαραίτητων ενεργειών που θα μειώσουν τα κόστη της εταιρείας και παράλληλα θα αυξήσουν τα έσοδα, έτσι που σταδιακά να μειωθούν οι ζημιές σημαντικά. “Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν ουσιαστικές διοικητικές οργανωτικές και λειτουργικές τομές στην εταιρία, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα με τρόπο σοβαρό και επαγγελματικό”, συμπλήρωσε.

Η τρίτη πρόταση της ΕΔΕΚ, πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης είναι όπως άμεσα η Κυβέρνηση ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή της απόφασης για τις κρατικές χορηγίες για τουλάχιστο έξι μήνες, έτσι ώστε να δοθεί ευκαιρία για πραγματική εξυγίανση της εταιρείας και να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της ΕΕ. Παράλληλα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προς την ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο, έχοντας ως βασικά επιχειρήματα τις προσπάθειες εξυγίανσης της εταιρίας αλλά και τις γενικότερες ιδιάζουσες συνθήκες της κυπριακής οικονομίας.

“Αν γίνουν οι πιο πάνω ενέργειες οι ΚΑ θα μπορούσαν να βρεθούν στο δρόμο της ανάκαμψης και τότε θα ήταν και η καταλληλότερη στιγμή για να αναζητηθούν σοβαροί στρατηγικοί επενδυτές”, είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει να αναζητηθεί κατά προτίμηση μια αεροπορική εταιρεία διεθνούς κύρους και εμβέλειας, η οποία να ενσωματώσει τις ΚΑ στις δραστηριότητες της  και να λειτουργήσει ως ένας πραγματικός στρατηγικός εταίρος και όχι ως ένας ευκαιριακός αγοραστής.

H συμμαχία Πολιτών

Οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, οι απανωτές καταγγελίες κατά των Κυβερνητικών χειρισμών από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, από τον ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την Κομισιόν και από τους εργαζομένους , καταδεικνύουν είτε ανικανότητα της Κυβέρνησης είτε στημένο παιχνίδι για να πλουτίσουν κάποιοι επιτήδειοι.
Για αυτό η Συμμαχία Πολιτών, ετοιμάσαμε και θα αποστείλουμε εντός της εβδομάδας επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας την άποψη της για τη διαδικασία που ακολουθείται. Κατά πόσο συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Θα ζητήσουμε παράλληλα τη συμβουλή της Κομισιόν για να μας ενημερώσει ποια είναι η ορθή και η πλέον συμφέρουσα διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών για να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος.
Η εμπειρία και η γνώση της Κομισιόν θα μας γλυτώσει από την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι μεν εταιρεία ιδιωτικού δικαίου είναι όμως κρατική περιουσία, άρα περιουσία του λαού.
Ταυτόχρονα, ως Συμμαχία Πολιτών, ζητούμε άμεση παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή ή και της Γενικής Εισαγγελίας για να διερευνηθούν οι καταγγελίες για αποκλεισμό εταιρειών που ήθελαν να κάνουν σοβαρή και σημαντική επένδυση. Να ερευνήσουν με ποια κριτήρια αποκλείστηκαν και αν πρόκειται για κακοδιαχείριση ή για διαπλοκή συμφερόντων. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα προτού διαμορφωθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις.ναμενόμενη αύξηση στον τουρισμό, τη δημιουργία καζίνο και τη δραστηριοποίηση του ενεργειακού τομέα.

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟ

«Οι τελευταίες εξελίξεις για τις Κυπριακές Αερογραμμές δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Η εταιρία βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού». Όμως η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα στην κοινή γνώμη υπέρ του κλεισίματος της εταιρίας με τον ισχυρισμό ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι προβληματικές και «τρώνε» τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, είναι απαράδεκτη και κρύβει πίσω της μια επικίνδυνη ανικανότητα. Οι Κυπριακές Αερογραμμές κατέληξαν να είναι προβληματική εταιρία γιατί όσοι είχαν την ευθύνη της διοίκησης έπαιρναν λανθασμένες αποφάσεις για το μέλλον του οργανισμού.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί πως έστω και τώρα η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται να έχει τον δικό της κρατικό αερομεταφορέα. Με αυτό τον τρόπο, θα κερδηθεί χρόνος, για να γίνουν οι σωστές ενέργειες στην κατεύθυνση της σωστής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα επίσης επιμένει ότι επιβάλλεται να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για την κακοδιαχείριση που έγινε διαχρονικά στις Κυπριακές Αερογραμμές από τις εκάστοτε διοικήσεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή τραγική κατάσταση του οργανισμού», κατέληξε ο Αντρέας Τελεβάντος.