«Ανταρτοπόλεμος» στο Δ.Σ. των Κ.Αερογραμμών!

cyprusairways_607_455_577_324Κλήθηκαν όλοι από το Ν. Αναστασιάδη στο Προεδρικό την Πέμπτη

Την Τρίτη όλα επι τάπητος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής

 

 

Σε ανταρτοπόλεμο μεταξύ δύο στρατοπέδων εξελίσσεται η διαμάχη ανάμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών μετά την αποστολή επιστολής με καταγγελίες-φωτιά   προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τους έξι εκ των εννέα μελών του Συμβουλίου, αναφορικά με τα τεκταινόμενα και το μεθοδευόμενο ξεπούλημα στην Ryanair και στην Aegean. Την επιστολή δεν έχουν προσυπογράψει τα μέλη του Δ.Σ Μαρίνος Καλλής και Αντρέας Παπαδόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος Μάκης Κωνσταντινίδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την αρνητική δημοσιότητα που πήρε το όλο θέμα, με το οποίο αφήνεται πλήρως εκτεθειμένη η Κυβέρνηση και ειδικότερα οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων που μαζί με τη Γενική Λογίστρια τα δύο μέλη του Δ.Σ. Μαρίνο Καλλή και Αντρέα Παπαδόπουλο καθώς επίσης τον Νομικό Σύμβουλο της Εταιρείας Πόλυ Πολυβίου και εκπρόσωπο της KPMG απαρτίζουν την ομάδα που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καλέσει ειδική συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών στο Προεδρικό την ερχόμενη Πέμπτη για να συζητηθεί εκτενώς η όλη κατάσταση και να εξευρεθούν τρόποι εκτόνωσης της κρίσης.   Ενημερωμένη πηγή εκτιμά πως ο Πρόεδρος, δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ότι έχει προαποφασίσει και θα ζητήσει από τους έξι διαφωνούντες στο Συμβούλιο, είτε να συμμορφωθούν με την θέληση του ιδιοκτήτη και να πράξουν ότι τους ζητείται, είτε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους εφόσον δεν εννοούν να παραχωρήσουν τα στοιχεία που ζητούνται από τις ΚΑ για να δοθούν στις Ryanair και Aegean. Ολα τα μέλη του Συμβουλίου διορίστηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος με βάση το Καταστατικό των ΚΑερογραμμων μπορεί όποτε κρίνει απαραίτητο να παύσει όποιονδήποτε και να προχωρήσει σε αντικατάστασή του. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε την παραίτηση του Επιτρόπου Χρήστου Πέτρου, ο οποίος δημοσίως αντιτάχθηκε στα όσα μεθοδεύονται και οδηγούν στο κλείσιμο των ΚΑ, καταγγέλλοντας δημοσίως την κυβέρνηση ότι δεν έπραξε ότι έπρεπε να πράξει, είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητας Αναστασιάδη να μην συμβιβαστεί με άτομα που κρίνει ότι τον εκθέτουν. Κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο μας δήλωσαν ότι από την ώρα που τα έξι μέλη απέστειλαν την επιστολή διαφωνώντας με αυτό που πάει να γίνει, θα έπρεπε ήδη να είχαν υποβάλει και τις παραιτήσεις τους.

Είναι η πρώτη φορά στα ιστορικά των ΚΑ που το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας , υποκαθιστάται από μια Επιτροπή στην οποία μετέχουν και μέλη του Συμβουλίου,  τα οποία όμως επικαλούμενα την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών δεν ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη που αποτελούν την πλειοψηφία για το τί τεκταίνεται. Αυτό προφανώςς το σημείο έχει επιφέρει και την έντονη ρήξη στις σχέσεις τους με την πλειοψηφία των συναδέλφων τους. Το γεγονός επίσης ότι ζητήθηκαν εμπορικά στοιχεία και πληροφορίες που άπτονται πολύ ευαίσθητων θεμάτων για να δοθούν στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές των ΚΑ εγείρει σοβαρότατο θέμα ηθικής και νομικής τάξης.  Ακόμη χρήζει ιδιαίτερης ψηλάφισης η θέση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου ότι προαποφασίστηκε το κλείσιμο της Εταιρείας και ότι δεν γίνεται στις Βρυξέλλες αυτό που χρειάζεται ώστε να πειστούν οι αξιωματούχοι της και να δώσουν ακόμη μια ευκαιρία ζωής στις ΚΑ.

Στο μεταξύ πριν τη συνάντηση του Δ.Σ. με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Πέμπτη, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής συνέρχεται μετά την εγγραφεί του θέματος από το  ΑΚΕΛ για να συζητήσει   τις εξελίξεις στις ΚΑ, την ερχόμενη Τρίτη. Στην Επιτροπή κλήθηκαν  να παραστούν οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ των ΚΑ στελέχη της Διεύθυνσης και των Συντεχνιών, ο Εφορος Αποκρατικοποιήσεων, κ.α. Αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτηση που θα διεξαχθεί καθότι αναμένεται  να αποκαλυφθούν πολλά  για τα παιγνίδια που παίζονται πισώπλατα από αυτούς που υποτίθεται ότι ανέλαβαν ρόλο να σώσουν τον εθνικό αερομεταφορέα της Κύπρου.

Κ.Κ.