Παρανομίες της κυβέρνησης κατάγγειλαν μέλη του Δ.Σ. ΚΑ

 

  • Ζήτησαν εμπορικά μυστικά των ΚΑ για να τα δώσουν στις Ryanair και Αegean που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές τους!

  • Προαποφάσισε το κλείσιμο των ΚΑ επισημαίνουν τα έξι μέλη

 

 

Μετά τις Συντεχνίες που τον τελευταίο καιρό καταγγέλλουν χωρίς πλέον περιστροφές τις παράνομες , παράτυπες και σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στο να δοθούν πεσκέσι οι Κυπριακές Αερογραμμές και οι 51 διακρατικές συμφωνίες για πτήσεις σε δύο συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, με τον αποκλεισμό άλλων που έχουν καταθέσει αξιόλογες προτάσεις για επένδυση, στο χορό των καταγγελιών μπήκε τώρα και η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. nikosanastasiadisΠαρόλο που ο διορισμός τους έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τα έξι από τα εννέα μέλη των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν τα πρωτοφανή πράγματα και θαύματα τα οποία οι ίδιοι, ενώ έχουν την νομική ευθύνη τα παρακολουθούν χωρίς να τυγχάνουν ενημέρωσης. Συγκεκριμένα κατάγγειλαν ότι πιθανόν κάποιες ενέργειες της κυβέρνησης να είναι παράνομες και ότι υπάρχει προαπόφαση για κλείσιμο της Εταιρείας!  Το έναυσμα για τη συγγραφή της επιστολής όπως επιβεβαίωσε σήμερα από το Ραδιόφωνο του ΡΙΚ το μέλος του Δ.Σ.κ Πάμπος Γαβριήλ ήταν η απαίτηση να κατατατεθούν   απολύτως εμπιστευτικές πληροφορίες των Κυπριακών Αερογραμμών σχετικές με εμπορικά μυστικά για να διαβιβαστούν προς τη Ryanair και την Αegean, που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές των ΚΑ  ούτως ώστε να βοηθηθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές προτάσεις τους.  Το γεγονός ότι πιθανόν να εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστές οι δύο εταιρείες, όπως και οι δεσμευτικές με νομικά έγγραφα συμφωνίες εμπιστευτικότητας με άλλους συνεργάτες, είναι   θέματα που δεν έδωσαν άλλα περιθώρια σιωπής από τα έξι μέλη του Δ.Σ.

Η επιστολή όπως είπε ο κ. Γαβριήλ στάλθηκε χθες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την ελπίδα όπως είπε πως ο Πρόεδρος θα παρέμβει μέσω των διασυνδέσεών του στις Βρυξέλλες . Μάλιστα εξέφρασε έκπληξη γιατί είδε την επιστολή σήμερα να δημοσιεύεται στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος. Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι στην επιστολή τίθεται το ερώτημα γιατί αποκλείστηκαν επενδυτές οι οποίοι προσέφεραν εκατομμύρια και δήλωναν ότι θα κρρατήσουν το προσωπικό. Τα έξι μέλη του Δ.Σ. είπε, ζητούν επίσης   εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και βλέπουν τρόπους να υπάρξει θετική κατάληξη!

Σύμφωνα με το τί αποκαλύπτει στο σημερινό δημοσίευμά του ο Φιλελεύθερος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. των ΚΑ κ. Μάκης Κωνσταντινίδης με γραπτή και άκρως εμπιστευτική επιστολή του ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ ότι οι Ryanair και Aegean ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις ΚΑ για να καταστεί δυνατή η τελική εκτίμηση εκ μέρους τους για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.

Τα μέλη του Δ.Σ. στην επιστολή τους προς το Νίκο Αναστασιάδη χαρακτηρίζουν αποκορύφωμα της δυσαρέσκειάς τους την πρόθεση του προέδρου του Δ.Σ. των ΚΑ να δώσει σημαντικές εμπιστευτικές πληροφορίες σε σχέση με τα στοιχεία και τα προγράμματα της εταιρείας στους δύο στρατηγικούς επενδυτές που επιλέγηκαν και είναι οι κύριοι ανταγωνιστές των ΚΑ. Φαίνεται, επισημαίνετια στην επιστολή ότι έχει προαποφασιστεί το κλείσιμο των ΚΑ, του εθνικού μας αερομεταφορέα, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους, αφού πιστεύουμε ότι η εταιρεία μας μπορεί να σωθεί.

Στην επιστολή τα έξι μέλη του Δ.Σ. σημειώνουν πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού των Βρυξελλών , δεν έχει στόχο το κλείσιμο των ΚΑ και αυτό φαίνετια από τον χειρισμό σε περιπτώσεις άλλων χωρών και είναι θέμα σωστών χειρισμών της κυβέρνησης και σωστών στοχευμένων ενεργειών του δ.σ. της εταιρείας να συνεχίσουν να υπάρχουν οι ΚΑ.26807

Εξάλλου τα έξι μέλη του Δ.Σ. διερωτώνται γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έχουν υποβάλει προσφορές για επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων , να διατηρήσουν το προσωπικό κτλ αλλά αποκλείστηκαν. Είναι άξιον απορίας, προστίθεται, γιατί να συζητείται σήμερα η πώληση της εμπορικής επωνυμίας στους δύο υποτιθέμενους επενδυτές, τους οποίους επέλεξε η Ομάδα Διαπραγμάτευσης , ενώ είχαμε εξ όσων γωνρτίζουμε εννέα ενδιαφερόμενους μεταξύ των οποίων και τέτοιοι που πρότειναν διατήρηση της εταιρείας και του προσωπικού, επενδύσεις και κερδοφορία. Τέλος φέρονται να επισημαίνουν ότι ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από την κυβέρνηση πιθανόν να είναι και παράνομη.

Πάντως μέχρι στιγμής ενώ έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι πίσω από την Ryan air κρύβεται το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη που ανάλαβε τη διαπραγμάτευση, έγινε μάλιστα λόγος γιατον συνέταιρο του κ. Αναστασιάδη, επικρατεί απόλυτη σιωπή γύρω από αυτό το ζήτημα. Μάλιστα στον Τύπο γράφτηκε ότι τον περασμένο Αϋγουστο ο κ. Αναστασιάδης ήταν φιλοξενούμενος κατά τη διάρκεια ολιγοήμερων διακοπών του σε ένα από τους με γαλύτερους μεγαλομετόχους της Aegean του κ. Δαυίδ.

Υπενθυμίζουμε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με   απαξιωτικό τρόπο     για την ανάγκη να διαθέτει η Κύπρος το δικό της αερομεταφορέα, δηλώνοντας πως δεν μπορεί επ ‘ άπειρον να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για να συντηρούνται ζημιογόνες εταιρείες, διαφωνώντας με την επίκληση της ανάγκης ύπαρξης αερομεταφορέα! Με αυτές και άλλες τοποθετήσεις του ουσιάστικά προδιέγραψε το τέλος της Εταιρείας Εριξε μάλιστα την μπάλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην αναμενόμενη απόφασή της. Ανφερόμενος στο μέλλον των κ. Αερογραμμών ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το θέμα είναι ποιο είναι το κόστος συντήρησης μιας εταιρείας η οποία μέχρι σήμερα ποτέ δεν κατέγραψε κέρδη ή τουλάχιστον κατά κανόνα καταγράφει ζημιές.

Ο Πρόεδρος της στην ίδια συνέντευξη δεν έκρυψε επίσης την οργή του για τον Επίτροπό που ο ίδιος διόρισε για τις Αερομεταφορές κ. Χρίστο Πέτρου, ο οποίος δημόσια έχει υποστηρίξει   ότι ακόμα και σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές μπορεί να σωθούν και ότι δεν έγιναν σε πολιτικό επίπεδο όλες οι ενέργειες που έπρπε να γίνουν για να πληρωθούν τα κριτήρια που έθεσε η Ε.Ε. ώστε η απάντηση από αρνητική να γίνει θετική. Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε φανερά ενοχλημένος ότι υπήρξε υπέρβαση καθήκοντος από τον κ. Πέτρου και είπε ότι τον διόρισε σύμβουλο αερομεταφορών και όχι αερογραμμών!

Η εξέλιξη αυτής της ιστορίας ήταν να ανακοινωθεί ότι ο κ. Χρ. Πέρτρου υπέβαλε την παραίτησή του!