Η μνήμη είναι η δύναμη μας …και το ξυπνητήρι μας!

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Η δύναμη στον άνθρωπο είναι η μνήμη .Οταν τη χάσει τότε είναι χαμένος γιατί χάνει ένα μεγάλος μέρος της ζωής και των πεπραγμένων του .Οπως και των πεπραγμένων άλλων τόσων  που οι συγκυρίες τα έφεραν, ή τα υπόγεια ρεύματα των διαπλοκών τους οδήγησαν να κουμαντάρουν  τις ζωές μας. Οταν λοιπόν η μνήμη αφήνεται στην αγκαλιά της λήθης είναι ανάγκη να επιστρατεύεις δυνάμεις για να την φέρεις σε τάξη, σε εγρήγορση.Με το ξυπνητήρι  της βιολογικής σου επιβίωσης αλλά πρωτίστως της επιβίωσης των βιολογικών σου προεκτάσεων.Τα παραπούλια  που βγαίνουν απο τις βαθειές ρίζες  σε τούτη την καθημαγμένη  γη. Ολων αυτών που ονομάζουμε τα παιδιά τα εγγόνια μας.

Αρα λοιπόν οι μνήμονες δεν πρέπει να επλήσσονται με τα σημερινά και τα χθεσινά καμώματα του Προέδρου Αναστασιάδη.Με τις παλινδρομήσεις και τα ηχηρά «ναι μεν αλλά» στα χαστούκια που εισπράττει από τα τσιράκια της Αστερόεσσας και της Τουρκίας η διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού .Με τόσα πεπραγμένα στο ενεργητικό του υπήρχε δηλαδή περίπτωση να αντισταθεί  ακόμα και σε αυτά τα παραμύθια  που του αραδιάζει   ο Γ.Γ. του ΟΗΕ  ως  δικαιολογιες  για τον μέγα ατόπημα του στην Κωνσταντινούπολη και τις πόζες  που απαθανατίσθηκε με τον κατοχικό ηγέτη;

Μόνο μια ματιά να ρίξουμε στα πεπραγμένα του κ. Αναστασιάδη από το 2000 μέχρι σήμερα και θα αντιληφθούμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανεχθεί τις  μπανανόφλουδες που του ρίχνουν αλλά και να καταπιεί με τη μεγαλύτερη ευκολία  όλες τις ύβρεις και υποσκάψεις σε βάρος της πατρίδας μας.

Ευτυχώς εκείνος ο δαιμόνιος  Ασάνζ τον οποίον θέλουν να φυλακίσουν  όλα τα γεράκια της υφηλίου φρόντισε μέσα από τον ιστότοπο  των WikiLeaks και με  τη  διαρροή  εγγράφων να φέρει στο φως τη σάπια διπλωματία  και τις κατ’ ιδίαν συνομιλιες Αμερικανών πρέσβεων στη Λευκωσία με τον κ. Αναστασιάδη , τον κ. Αβέρωφ και αρκετών άλλων ξένων  και κυπρίων πολιτικών.

Να θυμηθούμαι  πως οι Αμερικανοί  αξιοποίησαν τον κ. Αναστασιάδη λίγο μετά τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κατοχικής Τουρκίας. Οπως προκύπτει μέσα από τηλεγράφημα της τότε περιόδου από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα προς το Στέητ Ντηπάρντμεντ, οι Αμερικανοί προέτρεπαν Τούρκο αξιωματούχο να διευθετήσει συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με την τουρκική ηγεσία με στόχο να διατηρηθεί η «θετική» εικόνα της Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά και για να αλλάξει η αρνητική εικόνα ανάμεσα στους Ε/κ για την κατοχική δύναμη! Ουσιαστικά ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αγκυρα προτρέπει τους Τούρκους αξιωματούχους να βρουν τρόπους να διατηρήσουν την εικόνα ότι δήθεν είναι υπέρ της λύσης και μάλιστα να προωθήσουν αλλαγή της αρνητικής στάσης έναντι της κατοχικής Τουρκίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους. Και είναι εμφανές ότι ως πρώτιστη εισήγηση για να γίνει αυτό, οι Αμερικανοί προτείνουν στους Τούρκους να δεχθεί ο Γκιουλ να δει τον Αναστασιάδη για να κτίσει σε αυτή τη συνάντηση ένα επικοινωνιακό προφίλ η Αγκυρα… Ουσιαστικά τα σχέδια των ΗΠΑ υλοποιήθηκαν λίγους μήνες αργότερα, στις 10 με 12 Φεβρουαρίου του 2005 όταν τελικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνοδευόμενος από τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Σωκράτη Χάσικο, και Τάσο Μητσόπουλο συναντήθηκε και με τον Ερντογάν και με τον Γκιουλ στην Τουρκία…

Σύμφωνα με άλλα σημεία των εγγράφων  που διέρρευσαν(…) Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Γκιούλ-Αναστασιάδη στην Τουρκία στο έγγραφο 05ANKARA799 ημερ. 11.2.2005 ότι:

«[…] ο Αναστασιάδης ήγειρε αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ΔΗΣΥ να κερδίσει πιο πολλή υποστήριξη για αυτό ανάμεσα στους Ε/κ».

«Ο Disli είπε ότι ο Αναστασιάδης ανέφερε του Γκιούλ ότι εάν υπήρχαν «ορισμένες αλλαγές» στο Σχέδιο Αννάν, ο ΔΗΣΥ θα έσπρωχνε εκ νέου το σχέδιο Αννάν στους Ελληνοκύπριους (would again push the plan with the Greek Cypriot Public)»

«Ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι το επόμενο σχέδιο που θα παρουσιαστεί θα πρέπει να ΦΑΙΝΕΤΑΙ, καλύτερο από το προηγούμενο «must look better than the last».

Σε άλλο έγγραφο το 2008: Ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε τα ακόλουθα μετά από συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη:

«Ο Αναστασιάδης κατ’ ακρίβεια υποστήριζε την επαναφορά (retabling) του Σχεδίου Ανάν με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καταπραΰνουν (assuage) τις ανησυχίες των Ε/Κ.»

«[…] Πρόσθετα εάν ο Αναστασιάδης ανέφερε τη θέση αυτή δημόσια ή έστω και κατ ́ιδία, για να το δει μετά να διαρρέει, η επακόλουθη καταδίκη μπορεί να περιθωριοποιήσει τον ταλαντούχο πολιτικό σε μια κρίσιμη περίοδο. Εμείς (Σημ: Οι Αμερικανοί) θεωρούμε ότι ο Αναστασιάδης εξυπηρετείτε καλύτερα εάν προωθεί μέσα στο «καλάθι» των διαπραγματευτών τη συμπερίληψη στοιχείων του Σχεδίου Ανάν, αλλά όχι το σχέδιο αυτούσιο και την ορολογία του…»

Σύμφωνα  με άλλες περιγραφές συνολιών  που διέρρευσαν:

Στις 18.10.2007: «Ο Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η Κύπρος επειγόντως χρειαζόταν νέα ηγεσία, αφού οι «ηλίθιες» πολιτικές (stupid policies) του Προέδρου Παπαδόπουλου είχαν φέρει ντροπή και προσβολή (shame and embarassment) στο νησί…» (….)Κατηγόρησε (decried) τον Παπαδόπουλο ότι οδηγούσε τη χώρα σε καταστροφή και μάλιστα προχωρούσε σφυρίζοντας αδιάφορα…»

Με όλα τα πιο πάνω  εγειρονται ή όχι εύλογα ερωτήματα  γιατί τώρα, εν έτει 2016 ο Γ.Γ.του ΑΚΕΛ  ακολούθησε τα βήματα του Αναστασιάδη (του 2005)  στην Τουρκία για να συναντήσει τους Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου;  Και ποίοι διευθέτησαν  το ταξίδι και για ποιών το όφελος άραγε;

Οταν  σε μια παραστατική περιγραφή για να «αποδείξει »   πόσο «ξεροκέφαλος» ήταν ο αείμνηστος Τ.Παπαδόπουλος ο Ν.Αναστασιάδης είχε πει  και το αμίμητο «ο νούρος του shυλου δεν ισιώνει…» δεν θα μπορούσαμε και εμείς να σκεφτούμαι τα ίδια  για τον Π.τ.Δ; Με τόσα  πεπραγμένα και τόσο πλούσιο ανθολόγιο υποχωρήσεων και υποκλίσεων;