Θα ορθώσουν ανάστημα ή θα «καταπιούν» την ύβρη;

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

 

Λίγα  μόνο 24ωρα από το μήνυμα που έστειλε ο λαός μέσα από την κάλπη και την αποχή, τα κόμματα  που  βγήκαν λαβωμένα και αποδυναμωμένα οφείλουν να σηκώσουν το γάντι.Να ψάξουν μεν τα αίτια και τα αιτιατά της πτώσης  τους, να κάνουν τις ενδοσκοπήσεις και την αυτοκριτική τους.Ομως οφείλουν πάνω από όλα  να ορθώσουν ανάστημα και να βρουν δύναμη  να συνεργαστούν στο μέτρο του δυνατού, γιατί τώρα ξεκινούν τα σπουδαία και τα δύσκολα .Οι χιλιάδες άνεργοι ζητούν απαντήσεις , οι φτωχοί και κακοποιημένοι από τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, πολίτες ζητούν την ελάχιστη αξιοπρέπεια.Κυρίως ομως ο λαός προσδοκεί και προσμένει πως στο Κυπριακό θα σταματήσουν τα σούρτα φέρτα και τα φλερτ με τους δολιοφθορείς της Αγκυρας, καθώς και με όσους επιχειρούν να φέρουν μια κακή λύση που θα διαιωνίζει την παρουσία και τον έλεγχο των κατεχομένων εδαφων από την κατοχική Τουρκία. Η «ενέδρα» που εστησε ο Ειντε με τη συνδρομή του Ερντογαν  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διοργανώνοντας κρυφά  τη συνάντηση Ακιντζί Μπαν κι Μουν ,δεν θα εκτελείτο  τόσο άτσαλα  και προκλητικά αν η δική μας πλευρά από καιρό είχε  διαμορφώσει  πολύ ξεκάθαρα τη στάση της.Αν όρθωνε πριν και τότε το   ανάστημα της και απέκρουε όλες  τις υπόγειες και υπέργειες μεθοδεύσεις του περιβόητου κ. Ειντε και αποκάλυπτε το πραγματικό προσωπείο του κ. Ακιντζί.

Τώρα τα κόμματα  -αν δεν έχασαν την τσίππα του πατριωτισμού τους -έχουν μία και μόνη επιλογή ενώπιον του λαού.Να τον ενημερώνουν τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις τύχες του  και όχι πίσω από την πλάτη του.Να αντιμετωπίσουν με θάρρος  και όχι έρποντας και λείχοντας τις όποιες προκλήσεις και ύβρεις που προέρχονται κυρίως από την Αγκυρα και τον υποτακτικό τους Ακκιντζί.Να διαμηνύσουν αποστομωτικά και ξεκάθαρα  στον ειδικό αντιπρόσωπο  του γ.γ. του ΟΗΕ   κ. Εσπεν Μπερθ ¨Ειντε πως δεν του επιτρέπεται να παραγνωρίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ , τον  επικεφαλής του οποιου  εκπροσωπεί και να τερματίσει τις παρτίδες  των ίσων αποστάσεων θύτη -θύματος. Να του ξεκαθαρίσουν πως ναι μεν πέρασαν 42 χρόνια από τη ύψιστη συνωμοσία σε βάρος ένος μικρού και ανυπεράσπιστου λαού αλλά δεν απεμπολούνται πατρίδες και δεν παραδίδεται ούτε μία σπιθαμή γης στον εισβολέα.Να του το πουν κατάμουτρα, χωρίς περιστροφές: « να σταματήσει εδώ και τώρα πίσω από τις πλάτες της νόμιμης και αναγνωρισμένης κυβέρνησης να  οργανώνει φιέστες αναγνώρισης ή και αναβάθμισης  του εντολοδόχου  ενός μορφώματος υποτελούς στην Τουρκία .  Να σταματήσει να βάζει στη ζυγαριά του δούναι και λαβείν   ποιός πρόσφυγας θα επιστρέψει και ποιός όχι στην γη που γεννήθηκε, επειδή ο χρόνος όπως λεν δουλεύει εναντίον μας. Και να αφήσει στην άκρη το ψάξιμο για δάνεια που θέλει   να  φορτώσει στα θύματα της εισβολής  ως τιμωρια και πουπανωπροίτζιν να πληρώσουν και τις συνέπειες των εγκλημάτων της εισβολής και τα χρέη που φόρτωσε στους Τ/κ η κατοχική Τουρκία.

Θα βρουν το θάρρος ή θα συνεχίσουν να παλινδρομούν κατηγορώντας συλλήβδην όσους αγωνιούν για μια σωστή και υπο τις περιστάσεις δίκαιη λύση του Κυπριακού; Θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί της επίρριψης ευθυνών για τις ήττες τους στον …Χατζηπετρή και σε μερικούς που τους αντιμίλησαν;

Φαίνεται πως ο κ. Έιντε ξέρει σε ποιά μονομάτια περπατεί.Γνωριζει τις «αδυναμίες » και τα ξεβρακώματα κάποιων τεως και νυν « oppinion leaders» -όπως τους βάφτισαν οι όξω απ’δω- και ίσως γνωρίζει πως κάποιοι στις προσωπικές τους ατζέντες έχουν καταγράψει  και τα τηλέφωνα των Τσαβούσογλου και των άλλων γερακιών της Τουρκίας για να ανταλλάσσουν απόψεις και γνώμες. Ξέρει ότι περπατεί στο χαλί της ανοχής όλων όσων στο όνομα  της λύσης και της δήθεν επανένωσης του έδωσαν το ελεύθερο  να μας βγάζει περιπαικτικά την γλώσσα. Και όλους τους αυτούς τους καραγκιόζηδες που  δεν είναι λίγες οι  φορές που πισώπλατα και σε βάρος των θυμάτων της τουρκικής εισβολής επιχειρούν   να εμφανίσουν τον θύτη ότι τάχατες επιθυμεί λύση.

Οι εκλογές τέλειωσαν και είναι καιρός να διορθωθούν και να ξεκινήσουν μια παραγωγική δουλειά για το κυπριακό πρωτίστως .Αν δεν συνετισθούν και δεν σταθούν όρθιοι να υπερασπιστούν αυτόν τον τόπο τις αρχές και τη  νομιμότητα, τους ηρωϊκούς νεκρούς που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους την πατρώα γη,  το επόμενο ράπισμα θα είναι πιο ηχηρό .