Κ.Ε:«Για την κυβέρνηση δεν θεωρείται λήξαν το θέμα με τη διοικητή της Κ. Τράπεζας»

Η κυβέρνηση περιμένει από τη Διοικητή της Κ.Τράπεζας «να κάνει διορθωτικές κινήσεις»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας  σήμερα στη ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο» για το θέμα που έχει προκύψει με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ανέφερε πως για την κυβέρνηση το θέμα δεν θεωρείται λήξαν.Είπε  μεταξύ άλλων  πως «η  δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 31 Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρη. Αναφέρεται στα γεγονότα όπως έχουν συμβεί, ενώ την ίδια στιγμή εγείρει ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα δεοντολογίας για το οποίο επισημαίνονται κάποια προβλήματα, και ο κάθε πολίτης και η Κυβέρνηση η ίδια δικαιολογημένα περιμένουν την απάντηση – αντίδραση της κας Γιωρκάτζη έτσι ώστε να μην υφίστανται οι λόγοι που αναφέρονται στη δήλωση του Προέδρου.»kyv-ekprosopos-ta-gegonota-stin-oikonomia-miloun-apo-mona-tous-th

Σ’ ερώτηση κατα πόσο  το  πρόβλημα ουσίας  παραμένει και γιατί αφαιρέθηκε η παράγραφος( για σύγκρουση συμφερόντων ) ο εκπρόσωπος είπε  πως «  Υπάρχει τρόπος μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες της κας Γιωρκάτζη που η ίδια θα επιλέξει πώς θα κινηθεί, τα θέματα δεοντολογίας που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και δεν τα υποβαθμίζουμε σε καμία περίπτωση, να διορθωθούν. Την ίδια στιγμή, γιατί δεν θέλουμε να λεχθεί ότι το Προεδρικό προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του, υπάρχουν εσωτερικές αδυναμίες σε σχέση με τη δομή λειτουργίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες να εξεταστεί όλη η δομή και ο τρόπος λειτουργίας με συγκεκριμένο καθορισμό καθηκόντων έτσι ώστε να αποφεύγονται παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ετοιμαστεί και μια έκθεση γεγονότων για το τι ακριβώς έχει γίνει».

Σε άλλη ερώτηση  κατα πόσο θα  υπογραφεί νέο συμβόλαιο με την κα Γιωρκάτζη, για να περιλαμβάνεται πλέον η επίμαχη παράγραφος για τη σύγκρουση συμφερόντων ο εκπρόσωπος  είπε πως «θα πρέπει να γίνουν όλες οι διορθωτικές κινήσεις έτσι ώστε να μην υφίσταται το παραμικρό θέμα δεοντολογίας, τόσο για την κα Γιωρκάτζη όσο και γενικότερα για όλους του αξιωματούχους του κράτους.»

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει κατα πόσο με την έκθεση γεγονοτων  και τις διορθωτικές κινήσεις τελειώνει το θέμα χωρίς οποιαδήποτε επίπτωση στην κα.Γιωρκάτζη.

Περιορίστηκε να πει πως «για   να τελειώσει το θέμα θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε πολύ σύντομο διάστημα. Το θέμα δεν έχει λήξει, προσθεσε. Η δήλωση του Προέδρου είναι σε ισχύ. Αυτά που αναφέρει για λόγους δεοντολογίας δεν έχουν εκλείψει. Άρα, θα πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένες ενέργειες πολύ σύντομα έτσι ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά στο όλο θέμα.»

Απέφυγε επίσης να απαντήσει αν θα εξεταστει οποιοδήποτε ολίσθημα από πλευράς της κας Γιωρκάτζη.

«Η Κυβέρνηση, είπε ,  δεν θα ζητήσει από την κα Γιωρκάτζη να κάνει οτιδήποτε. Η κα Γιωρκάτζη από μόνη της θα πρέπει να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα δεοντολογίας σε σχέση με τα καθήκοντα της». Απάντηση: Γι’αυτό που έχει γίνει υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει θέμα δεοντολογίας, δεν είναι θέμα που αφορά σύγκρουση πολιτικής μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Κυβέρνησης ή διαφωνίας της Κυβέρνησης με τις πολιτικές της Κ.Τ. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα που αφορά το συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζη και ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων. Και για να μπορεί να μην υφίσταται πλέον αυτό το θέμα πρέπει σε αυτούς τους δύο λόγους που έχω αναφέρει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις άμεσα από τη Διοικήτρια.Με το θέμα του μισθού της Διοικήτριας τι θα γίνει;

Τέλος σε σχέση με το μισθό της κας.Γιωρκάτζη απάντησε   πως « Και αυτό  είναι μέσα στα θέματα που αν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση από προηγουμένως, θα πρέπει να υπάρξουν σχετικές διορθωτικές κινήσεις.