Aπεκδύεται των ευθυνών του ο Γ.Εισαγγελέας και ρίχνει την μπάλα στην Κεντρική Τράπεζα

 

Η Κεντρική Τράπεζα, ως εποπτική αρχή, καθόλου δεν εμποδίζεται αλλά αντίθετα έχει υποχρέωση να προβεί στις δικές της έρευνες ώστε να διαλευκάνει τι έγινε χωρίς καθόλου αυτό να έρχεται σε σύγκρουση με τις ποινικές ανακρίσεις, δήλωσε σήμερα  ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης απεκδυόμενος των αρμοδιοτητων του ως ανεξάρτητος θεσμός να παρεμβαίνει  αυτεπάγγελτα εκεί  και όπου υπάρχουν υπόνοιες ή και καταγγελίες  για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.ÁÍÙÔÁÔÏ ÄÉÊÁÓÔÇÑÉÏ ÁÍÔÉÓÕÍÔÁÃÌÁÔÉÊÁ ÔÁ ÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÁ

Ο κ. Κληρίδης απαντούσε σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλα Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας.

Σε ερώτηση αν η ομάδα που διερευνά τα θέματα της οικονομίας εξετάζει και θέματα ELA και εκθέσεων που διενεργήθηκαν από ιδιωτικούς οίκους στο παρελθόν, είπε ότι δεν έχουμε κανένα εμπόδιο ή κώλυμα στο να διεξάγουμε ποινικές ανακρίσεις σε σχέση με όλα αυτά τα θέματα που έχετε θίξει.

«Όλα αυτά τα θέματα, ναι, τυγχάνουν διερεύνησης από τις ανακριτικές ομάδες». Ιδιαίτερα το θέμα του ELA συνιστά ξεχωριστή κατηγορία, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι  η Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή καθόλου δεν εμποδίζεται αλλά αντίθετα έχει υποχρέωση να προβεί στις δικές της έρευνες, έτσι ώστε να διαλευκάνει τι έγινε χωρίς καθόλου αυτό θα έρχεται σε σύγκρουση με τις ποινικές ανακρίσεις.

Είναι άσκηση εποπτικού ελέγχου και επί προσωπικού της Τράπεζας και επί εμπορικών τραπεζών και το ότι τρέχει ταυτόχρονα ποινική έρευνα «δεν συνιστά ούτε εμπόδιο, ούτε και δικαιολογία», σημείωσε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι εκεί που αφορά συγκεκριμένα έγγραφα που πιθανόν να ζητηθούν από την ανακριτική ομάδα για διευκόλυνση των ερευνών της ασφαλώς προτεραιότητα έχει η ποινική διερεύνηση.

Οι  έρευνες για την οικονομία

Ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε εκ νέου σε κριτική που δέχεται ότι οι έρευνες για το θέμα της οικονομίας καθυστερούν, λέγοντας ότι αν κάποιος έχει επίγνωση των δυσκολιών αλλά και του επίπονου του θέματος, με την έννοια ότι ο απλός πολίτης, η κοινωνία αναμένει να δει αποτελέσματα καθότι βρίσκεται σε μεγάλη δυσπραγία, αυτός είμαι εγώ γιατί «πρώτος αισθάνομαι τη μεγάλη ευθύνη που έχω αναλάβει». Δεν είναι κάτι που χρειάζομαι υπόμνηση από κανένα, ξεκαθάρισε.

Επανέλαβε ότι από την έναρξη των ανακρίσεων έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες για επίσπευσή τους, έτσι ώστε να έχουμε κατά το δυνατόν συντομότερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό του αριθμού των ανακριτών από 15 σε 30 και την ενίσχυσή τους από διάφορους εμπειρογνώμονες. Αναμένεται, είπε, σύντομα να ενισχυθεί με ολόκληρη ομάδα, η υφιστάμενη ομάδα.

«Πρέπει να πω ότι εργάζονται πυρετωδώς», είπε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αστυνομικούς που υπάγονται στον Αρχηγό της Αστυνομίας και εργάζονται υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι συνεχής η προσπάθειά μας για την επίσπευση των εργασιών έτσι ώστε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε αν η αύξηση του κονδυλίου που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας στις €933.500 για το 2015 από €317.000 για το 2014 αφορά τους ξένους εμπειρογνώμονες, είπε ότι αφορά τοπικό προσωπικό, το οποίο έχει προσληφθεί και έχει ενισχύσει την ομάδα.

Το ποσό που θα καλύψει τους ξένους εμπειρογνώμονες θα δοθεί μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και όπως είπε αφορά κονδύλι που μπορεί να ανέλθει ως τα €2,5 εκ. για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Πάρα πολλές φορές αισθάνομαι αδικημένος από διάφορες πλευρές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει κατηγορηθεί ότι ενεργεί αργά, ότι ενεργεί ως δικαστής. «Δεν έχουμε μπροστά μας υποθέσεις τις οποίες καθυστερούμε», εξήγησε. Εκείνο που αναμένουμε, πρόσθεσε, «είναι από την ανακριτική ομάδα να μας τις φέρει να τις αξιολογήσουμε». Συμφώνησε με τη θέση Βουλευτή ότι «δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να προσαγάγουμε στο Δικαστήριο υποθέσεις, οι οποίες είτε δεν δικαιολογούνται είτε δεν είναι καλά αιτιολογημένες».Ο κ. Κληρίδης απάντησε επίσης σε ερώτηση για τις υποθέσεις που αφορούσαν σοβαρά τροχαία στη Λεμεσό, υπενθυμίζοντας ότι η Νομική Υπηρεσία έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις επί τούτου. Ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι έχουν διενεργηθεί και θα πραγματοποιηθούν και άλλες συσκέψεις, με στόχο να καλυφθούν οποιαδήποτε κενά επικοινωνίας υπάρχουν μεταξύ των τοπικών κατηγόρων και της Νομικής Υπηρεσίας.

Υποστελεχωμένη η  Νομική Υπηρεσία

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε εκ νέου στα προβλήματα υποστελέχωσης της Νομικής Υπηρεσίας δεδομένης της πρόωρης αφυπηρέτησης πολλών ανώτερων Εισαγγελέων αλλά και των αυξημένων καθηκόντων που πρέπει να διεκπεραιώσει.

Έχουμε μια Νομική Υπηρεσία που βρίσκεται συνεχώς στην πρίζα, είπε, προσθέτοντας ότι οι λειτουργοί έχουν φτάσει στα όρια τους και κρατούν το όλο σύστημα στον αναπνευστήρα.Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στη στήριξη της οποίας έχει τύχει και από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία σ` αυτό το θέμα και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για πλήρωση διάφορων θέσεων.