Πιάστηκε να λέει ψέμματα ο Κέρι. Τώρα λέει πως δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ερντογάν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  διαψεύδει τωρα  ότι ζήτησε  συγγνώμη από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν πσρόλο που η ανακοίνωση  του Λευκού Οίκου στις 4 Οκτωβρίου  άλλα έγραφε..
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος , το βράδυ της Δευτέρας απάντησε αρνητικά σε συνέντευξή του στο CNN.
«Δεν ζήτησα συγγνώμη. Τον ξέρω πολύ καλά ( τον Ερντογάν ). Του τηλεφώνησα και του είπα, κοίτα, αυτό που δημοσιεύθηκε δεν είναι ακριβές γι’ αυτά που είπα. Αυτό του είπα».3FA2A4DDBA228404A3D5D51FF5D6C758

Ωστόσο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, μετά από σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και μία αρχική ανακοίνωση της εκπροσώπου του κ. Μπάιντεν, η οποία μετά από λίγο αποσύρθηκε, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο. Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του Λευκού Οίκου από τον εκπρόσωπο, ανέφερε για τη συνομιλία:
«Ο αντιπρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία ή άλλοι σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή είχαν σκόπιμα παράσχει ή διευκολύνει την ανάπτυξη του ISIL ή άλλων βίαιων εξτρεμιστών στη Συρία».

Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση δεν υπάρχει πια στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και είναι άγνωστο πότε αποσύρθηκε. Χθεσινά αιτήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων προς το Λευκό Οίκο παρέμειναν αναπάντητα, ενώ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ωστόσο στο ερώτημα αν αναμένει αυτή η «μη συγγνώμη» να προκαλέσει διπλωματικά προβλήματα απάντησε αρνητικά.

Η κ. Ψάκι ρωτήθηκε και το πολύ υψηλό ποσοστό των πολιτών της Τουρκίας που – σύμφωνα με δημοσκόπηση – βλέπουν αρνητικά τις ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι λέει πως το ποσοστό είναι το αρνητικότερο … Πέραν των δημοσκοπήσεων, η Τουρκία παραμένει μία σημαντική εταίρος των ΗΠΑ, μία σημαντική εταίρος στις προσπάθειές μας να νικήσουμε τον ISIL και μία χώρα με την οποία συνεργαζόμαστε στενά πάνω σε εύρος θεμάτων».